Η Έλενα Ασημακοπούλου δεν φεύγει ποτέ από το σπίτι της χωρίς να στρώσει το κρεβάτι της. Όσο απλό ή άνευ σημασίας μπορεί να ακούγεται αυτό, δεν είναι ακριβώς έτσι. Πιθανότατα να έχετε κοιμηθεί λίγο, να μην προλαβαίνετε καθώς έχετε ήδη αργήσει στο ραντεβού σας, ή να σας έχει πιάσει τεμπελιά.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγω για δουλειά και να μην στρώσω το κρεβάτι μου ακόμα και αν έχω αργήσει», λέει η Έλενα Ασημακοπούλου που δημοσίευσε στιγμιότυπα από την πρωινή της συνήθεια.

Γιατί είναι σημαντικό να στρώνουμε το κρεβάτι μας;
Το να στρώνει κανείς το κρεβάτι του είναι από εκείνα τα μικρά πράγματα που μπορούν να αλλάξουν τη μέρα σου, να σε βάλουν σε μια διαφορετική διάθεση και ροή. Είναι εξάλλου, το πρώτο επίτευγμα της ημέρας.
Είναι μια αυτοφροντίδα. Όταν γυρίσετε στο σπίτι κουρασμένοι από την ημέρα, θα βρείτε τον χώρο σας φροντισμένο, συμμαζεμένο, οργανωμένο και όχι χαοτικό. Ίσως έτσι να κάνετε και πιο ξεκούραστο ύπνο.
Ποιος δεν θέλει να ξαπλώνει σε ένα κρεβάτι με σεντόνια καθαρά, μοσχοβολιστά και να χώνεται κάτω από όμορφα σκεπάσματα;
Συνοψίζοντας…
- Αίσθημα επιτεύγματος
- Μια αίσθηση ηρεμίας
- Καλύτερος ύπνος
- Καλύτερη οργάνωση
- Καλύτερη εστίαση
- Χαλάρωση
- Μείωση του στρες
Τι λένε οι έρευνες για αυτό;
Είναι ενδιαφέρον ότι οι μελέτες δείχνουν ότι, ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους, η διαβίωση σε ένα τακτοποιημένο περιβάλλον βελτιώνει ή διατηρεί τη λειτουργία του εγκεφάλου και ενισχύει τη γενική ποιότητα ζωής. Οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι ισχύει το αντίθετο – ότι η ύπαρξη ενός ακατάστατου χώρου διαβίωσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευημερία ενός ατόμου -ύπαρξη. Δεν είναι μεγάλο άλμα να επεκτείνετε αυτή τη σκέψη στον αντίκτυπο του να στρώσετε το κρεβάτι σας.
Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη για την προσωπική και οικιακή υγιεινή, τα άτομα που είναι πιο τακτοποιημένα και οργανωμένα τείνουν να έχουν καλύτερο έλεγχο των παρορμήσεων και είναι πιο ευσυνείδητα, τακτοποιημένα και προσανατολισμένα στον στόχο.
Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι τα φυσικά περιβάλλοντα (και η σχετική τακτοποίησή τους) επηρεάζουν την ικανότητά μας να μαθαίνουμε και να αλληλεπιδρούμε με άλλους καθώς και τη γενική μας αίσθηση ευεξίας. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αποδιοργάνωση έχει αρνητική επίδραση στον εγκέφαλό μας, όπως η ικανότητά συγκέντρωσης.
Με πληροφορίες από το www.verywellmind.com
Διαβάστε επίσης; Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε σεντόνια στο κρεβάτι;