Αν δεν έχεις δει το «He’s just not that into you» σταμάτα να διαβάζεις και επέστρεψε ξανά μόλις το ολοκληρώσεις. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει ταινία που να αποδίδει καλύτερα την έννοια του ghosting, τα κοινωνικά στερεότυπα που το συνοδεύουν και τα συναισθήματα που προκαλεί.

Ακόμα όμως κι αν δεν την έχεις δει είναι σχεδόν σίγουρο πως είτε εσύ είτε κάποιο κοντινό σου πρόσωπο έχει βιώσει το ghosting ή έχει γίνει το ίδιο ένα «φάντασμα». Πιθανόν μάλιστα το ghosting να έχει μονοπωλήσει τις συζητήσεις σου με φίλους. Τουλάχιστον έτσι δείχνουν οι μελέτες.

Ο ελληνικός τίτλος της ταινίας είναι «Απλώς δεν σε γουστάρει» και πρωταγωνιστούν οι Τζίνιφερ Γκούντγουιν, Τζένιφερ Άνιστον και Τζένιφερ Κόνελι.

1781 ενήλικες συμμετείχαν σε σχετική μελέτη του 2019 στις ΗΠΑ, όπου διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 30% κάποια στιγμή έγιναν «φαντάσματα» σε μια ερωτική σχέση. Το «καλύτερο» ξέρεις ποιο είναι; Ότι τα ποσοστά αυτά εκτοξεύτηκαν μετά την πανδημία και η αιτία είναι τα social media.

Την περίοδο της κοινωνικής απομόνωσης πολλοί singles βρήκαν διέξοδο σε σοσιαλμιντιακές συντροφιές που ξεκίνησαν και έληξαν με τον ίδιο τρόπο. Ξαφνικά. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, έληξαν χωρίς καμία εξήγηση. Άλλωστε τι να εξηγήσεις και σε ποιον;

Κι αν οι περισσότεροι ξεκινούν και στολίζουν με διαφόρων ειδών «υποκοριστικά» τα πρόσωπα που εξαφανίστηκαν εν μία νυκτί από τη ζωή τους, υπάρχει και μια unpopular opinion που θεωρεί το ghosting λυτρωτικό.

Συγκεκριμένα δεν είναι λίγοι οι ψυχολόγοι που αναφέρουν πως κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία. Πάντα υπό προϋποθέσεις. Διότι άλλο είναι το ghosting του έγγαμου βίου και άλλο αυτό μιας ολιγοήμερης γνωριμίας.

(Photo Credit: Unsplash)

Για ποιους λόγους όμως το ghosting θεωρείται ότι προάγει την ψυχική υγεία;

1. Η αλήθεια πολλές φορές πονάει

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε πει στη ζωή μας πως θα προτιμούσαμε μια σκληρή αλήθεια παρά ένα γλυκό ψέμα. Ωστόσο πόσο σίγουροι είμαστε γι’αυτό όταν μάλιστα μιλάμε για απλές ερωτικές γνωριμίες ή σύντομες σχέσεις;

Δηλαδή θα επέλεγες να σου πει κάποιος/α ότι τελικά αποφάσισε πως δεν του αρέσεις, δεν αγαπάει το στιλ σου ή δεν βρίσκει αστεία τα πειράγματά σου; Ή θα ήθελες να ακούσεις ότι τελικά επέλεξε να επιστρέψει στην αγκαλιά του/της πρώην;

Υπάρχουν αλήθειες που είναι γροθιές στο στομάχι και στην αυτοπεποίθησή μας, οπότε όταν αποφεύγονται μπορεί να λειτουργήσουν θετικά για την ψυχική μας υγεία. Άλλωστε σχεδόν πάντα την αλήθεια τη γνωρίζουμε μέσα μας και είναι περιττό να μας τη «σερβίρει» κάποιος στο πιάτο καλώντας μας μάλιστα να τη χωνέψουμε… άμεσα!

2. Δεν έχουν όλοι τις ίδιες επικοινωνιακές δεξιότητες

Υπάρχουν άνθρωποι που δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους όταν είναι ερωτευμένοι, όταν ζούνε μέσα σε μια σχέση χρόνων, ακόμα και όταν καλούνται να απαντήσουν σε ένα γονεϊκό «σ’αγαπώ».

Πώς λοιπόν έχουμε την απαίτηση άνθρωποι χωρίς τις «κατάλληλες» επικοινωνιακές δεξιότητες να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ή να λεκτικοποιήσουν την απόφασή τους να απομακρυνθούν από τη ζωή σου; Η σκέψη και μόνο ότι θα μοιραστούν μαζί σου τα ενδόμυχά τους, τούς στρεσάρει και τούς προκαλεί αρνητικά συναισθήματα. Γι’αυτό επιλέγουν το ghosting προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό τη δική τους ψυχική υγεία.

Δύο σε ένα λοιπόν. Αν είσαι από την πλευρά του «θύτη» στην υπόθεση ghosting επωφελείσαι καθώς αποφεύγεις να στρεσαριστείς λέγοντας πράγματα που σου φαίνονται βουνό και αν είσαι από την πλευρά του «θύματος» γλιτώνεις από μια γροθιά στην αυτοπεποίθησή σου που πιθανόν θα σε οδηγήσει σε έναν νέο κύκλοψυχοθεραπείας.

Μήπως άλλαξε η γνώμη σου για το ghosting;