Το κοιλιακό λίπος, εκτός από το ότι είναι επικίνδυνο για την υγεία, είναι και αισθητικά ανεπιθύμητο για αρκετό κόσμο που θέλει να το ξεφορτωθεί. Είναι από τις δύσκολες περιπτώσεις λιποαποθήκευσης διότι εκτός από την επιφάνεια κρύβεται και ανάμεσα στα ζωτικά όργανα και επιμένει ακόμα και με αυστηρές δίαιτες. Πέρα όμως από την μείωση του λίπους, η οποία επιτυγχάνεται κατά κανόνα με διατροφές αρνητικού θερμιδικού ισοζυγίου και άσκηση, η κοιλιά μπορεί να είναι φουσκωμένη και για άλλους λόγους όπως κατακρατήσεις υγρών, δυσλειτουργίες του εντερικού συστήματος κ.α, με αποτέλεσμα να μην είναι επίπεδη, όπως κάποιοι στοχεύουν, ακόμα και αν το ποσοστό του λίπους στο σώμα τους είναι στα φυσιολογικά επίπεδα. Για τον λόγο αυτό η κατάλληλη διατροφή σε ανάλογη περίπτωση δεν θα πρέπει να στοχεύει μόνο στην μείωση του λίπους, αλλά και στην αποφυγή κατακρατήσων και την ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να αποφύγεις αν επιθυμείς να έχεις επίπεδη κοιλιά:

Αλάτι: Αν και είναι τροφή μηδενικής θερμιδικής αξίας προκαλεί μεγάλη κατακράτηση υγρών και φούσκωμα στην κοιλιά. Επιπλέον έρευνες δείχνουν πως το αλάτι είναι η πιο εθιστική τροφή, περισσότερο και από τη ζάχαρη, με αποτέλεσμα να οδηγεί σε υπερφαγικά επεισόδια.

Επεξεργασμένη ζάχαρη και άλευρα: Εκτός από το μεγάλο θερμιδικό τους φορτίο πρόκειται για υψηλά επεξεργασμένες τροφές οι οποίες έχουν κατηγορηθεί για τη δημιουργία φλεγμονών που απελευθερώνονται από το συκώτι κατά τη διαδικασία μεταβολισμού τους. Οι φλεγμονές οδηγούν σε μεγάλες κατακρατήσεις υγρών αλλά και σε δυσλειτουργία του γαστρεντερικού, καταστάσεις που οδηγούν σε ενοχλητικά φουσκώματα στην κοιλιά. Επιπρόσθετα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και οδηγούν σε λιγούρες και υπερφαγικά επεισόδια με αποτέλεσμα να μην μπορείς να διατηρήσεις το κατάλληλο θερμιδικό ισοζύγιο για τον στόχο που έχεις.

Ζωικό γάλα: Για την πλειοψηφία των ατόμων του μεσογειακού λάου το ζωικό γάλα δεν είναι ανεκτό από το γαστρεντερικό σύστημα γιατί τους λείπει ένα ένζυμο, η λακτάση, η οποία είναι απαραίτητη για την πέψη της λακτόζης του γάλακτος. Παρόλο που δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες έρευνες που ν’ απαγορεύουν την κατανάλωση ζωικού γάλατος σε ενήλικες ως τοξική τροφή, εν τούτοις όλο και περισσότεροι γιατροί υποστηρίζουν πως μετά τα 2 έτη της ζωής του ο άνθρωπος θα πρέπει να αποφεύγει να πίνει γάλα ζωικής προέλευσης γιατί η δυσκολία στην πέψη του δημιουργεί φλεγμονές στο έντερο και κατακρατήσεις υγρών και αυτό μεταφράζεται σε φουσκώματα στην κοιλιά.

Αλκοόλ: Εκτός από το ότι οι θερμίδες του αλκοόλ πλησιάζουν αυτές του λίπους, ευνοεί και την απελευθέρωση τοξινών από το συκώτι καθώς και την παρεμπόδιση του ύπνου και ορμονών που είναι σημαντικές για την εύρυθμη λειτουργία μεταβολικών διεργασιών. Οι τοξίνες αυτές δημιουργούν φλεγμονές και κατακρατήσεις υγρών που προκύπτουν από αυτές και εγκαθίστανται στην κοιλιά.

Από την Wellness Coach Εύα Λεούση. Διαβάστε περισσότερα στο nutrifit.com.gr