Όποιος κι αν είναι ο λόγος που δεν μπορείτε να αντισταθείτε στους διατροφικούς πειρασμούς, η επιστήμη σας συμβουλεύει να γυμναστείτε για να τους μετριάσετε!

«Και γιατί το έφαγα τώρα αυτό;», θα αναρωτηθούμε μερικά λεπτά αφότου έχουμε απολαύσει μια μους σοκολάτας. Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος που ζούμε σήμερα δημιουργεί το ιδανικό περιβάλλον για να τσιμπολογήσουμε λίγο παραπάνω: περνάμε τις περισσότερες ώρες της μέρας πίσω από μια οθόνη, το άγχος συνήθως μας συνοδεύει και ο χρόνος μας είναι περιορισμένος.

Συνεπώς, γινόμαστε πιο επιρρεπείς σε υπερφαγικά επεισόδια, αφήνοντας την παρόρμηση της στιγμής να κυριαρχήσει και να καταναλώσουμε ό,τι λιγουρευτήκαμε. Συνήθως βέβαια δεν πρόκειται για μπουκετάκια μπρόκολου, αλλά για τρόφιμα επεξεργασμένα και πλούσια σε λιπαρά και σάκχαρα, όπως μπισκότα ή αλμυρά σνακ.

Υπάρχει όμως σύμφωνα με το περιοδικό Ygeia mou, συνταγή της επιτυχίας που υπόσχεται να μας βοηθήσει να επιβληθούμε στα «θέλω» του μυαλού. Είναι επιστημονικά εξακριβωμένη, δεν είναι τόσο μυστική και τα συστατικά της είναι απλά: αθλητικά παπούτσια και άνετα ρούχα.

Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον σε πειραματόζωα διαπίστωσε ότι όσοι ακολούθησαν ένα πρόγραμμα έντονης άσκησης σε διάδρομο γυμναστικής κατάφεραν να ρυθμίσουν τη λιγούρα τους για τα λαχταριστά pellet, πλούσια σε λιπαρά, που τους περίμεναν, εάν πατούσαν έναν μοχλό. Τα ποντίκια γνώριζαν πως, αν ήθελαν, θα μπορούσαν να είχαν πρόσβαση σε αυτά. Με λίγα λόγια, όσο πιο συχνά αθλούμαστε τόσο αυξάνεται σθεναρά η αντίστασή μας σε ανθυγιεινά τρόφιμα, μετριάζοντας τη λαχτάρα μας. Όσοι βέβαια ήδη αθλούνται συστηματικά, γνωρίζουμε αρκετά καλά αυτό το όφελος της άσκησης.

Εάν από την άλλη, δεν θέλετε να ιδρώσετε, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι και η πρακτική της ενσυνειδητότητας μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στη λαιμαργία. Κατά τη διάρκεια ενός ενσυνείδητου γεύματος, απλώς παρατηρείτε τη διαδικασία χωρίς να την αξιολογείτε. Με την επιβράδυνση, επικεντρώνεστε αποκλειστικά στην πρόσληψη της τροφής, κατανοώντας καλύτερα πότε έχετε πραγματικά χορτάσει, αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ