Τον εκσυχρονισμό του νομικού πλαισίου για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Τέσσερα από τα κομβικά σημεία που περιλαμβάνει συνοψίζονται ως εξής:

  • Αυξάνεται το ηλικιακό όριο των γυναικών που μπορούσαν ως τώρα να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση από το 50ο έτος στο 54ο έτος της ηλικίας.
  • Επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση των ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς λόγους, αλλά και για κοινωνικούς. Επειδή τα ωάρια σε νεαρή ηλικία είναι πιο αξιοποιήσιμα μπορεί μια νεαρή γυναίκα να προχωρήσει σε κρυοσυντήρηση με σκοπό να τεκνοποιήσει αργότερα στη ζωή της.
  • Καταργείται η συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων.
  • Επιτρέπεται στη διαζευμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων της χωρίς τη συναίνεση του συζύγου/συντρόφου της.

Αυτό το νομοσχέδιο είναι πρωτίστως νομοσχέδιο διασφάλισης των δικαιωμάτων της γυναίκας, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης και επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Είναι κυρίαρχο δικαίωμα της γυναίκας, να μπορεί να κάνει γονιμοποίηση του δικού της γενετικού υλικού, χωρίς να ρωτήσει τον σύντροφό της. Αυτό είναι κατεξοχήν προοδευτικό μέτρο», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι «κατεξοχήν προοδευτικό μέτρο είναι και το να μπορεί μια γυναίκα που θα χωρίσει και θα έχει κάνει κρυοσυντήρηση του ωαρίου της, να μην χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη του συζύγου με τον οποίο είναι σε διάσταση».

Αναφερόμενος στην «κοινωνική κρυοσυντήρηση», ο υπουργός Υγείας είπε ότι είναι δικαίωμα της γυναίκας να μπορεί στην ηλικία την οποία κρίνει η ίδια, χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος, να μπορεί να κάνει κρυοσυντήρηση του ωαρίου της, και αν ποτέ θελήσει η ίδια να συμμετάσχει σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, να έχει το ωάριο της, γιατί ενδεχομένως να το αποφασίσει σε μια στιγμή που να μην μπορεί να έχει δικό της ωάριο. «Είναι προοδευτική τομή να μην μείνουμε μόνο στην φυσική αναπαραγωγή, αλλά να δώσουμε το δικαίωμα στις γυναίκες να μπορούν να δομήσουν τη ζωή τους, όπως οι ίδιες την επιθυμούν, και να έχουν τη δυνατότητα, αν θέλουν, να έχουν κάνει κρυοσυντήρηση στο ωάριο τους και να κάνουν, χρήση όταν εκείνες κρίνουν ή και να μην κάνουν και ποτέ χρήση, αν δεν θέλουν», είπε ο κ. Πλεύρης.

Αλλά και για τη διάρκεια της κρυοσυντήρησης, ο Θάνος Πλεύρης κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλογιστούν ότι η κρυοσυντήρηση είναι μια διαδικασία που κοστίζει οικονομικά και ψυχολογικά σε μια γυναίκα, και με τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει μετά τη δεκαετία να επαναλάβει τη διαδικασία.

Αναφερόμενος την αύξηση του ηλικιακού ορίου, για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο εισάγει δικλείδες ασφαλείας με γνώμονα πάντα την προστασία της γυναίκας. «Εμείς θεωρούμε ότι με τις νέες συνθήκες που υπάρχουν, μια γυναίκα 54 χρονών, που θα αποκτήσει ένα παιδί, μπορεί να μεγαλώσει ένα παιδί», είπε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: «δεν μπορεί να περιορίσουμε το δικαίωμα ενός ανθρώπου στην αναπαραγωγή, στη λογική ότι δεν πρέπει αυτός που θα γεννηθεί να έχει υπερήλικες γονείς. Δεν μπορώ να ακολουθήσω μια τέτοια επιχειρηματολογία. Μπορώ να παρακολουθήσω την επιχειρηματολογία του κινδύνου για μια γυναίκα, και μόνο – και γι΄ αυτό το λόγο βάζουμε ασφαλιστικές δικλείδες».

Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε εξάλλου ο υπουργός Υγείας και την πρόβλεψη για τη διασφάλιση του σεβασμού της προσωπικότητας των ίντερσεξ ατόμων και του δικαιώματός τους στον σωματικό αυτοκαθορισμό, καθώς και τη ρύθμιση των προϋποθέσεων υπό τις οποίες κατ’ εξαίρεση θα επιτρέπεται η παρέμβαση στα χαρακτηριστικά φύλου των ανηλίκων ίντερσεξ ατόμων. «Σήμερα είναι απόλυτη απόφαση των γονέων, επειδή πρόκειται για ιατρική πράξη, να κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτό ισχύει σήμερα. Δηλαδή σήμερα επαφίεται στους γονείς μια απόφαση που θα επηρεάσει τη ζωή του παιδιού», είπε ο κ. Πλεύρης. Με το νομοσχέδιο, αυτό μέχρι τα 15 χρόνια δεν πρέπει να γίνεται. Αν είναι όμως απόλυτη ανάγκη να γίνει αυτό, τότε θα προηγείται δικαστική εκτίμηση και γνώμη επιτροπής, προκειμένου να διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα του ανήλικου. Από τα 15 έτη και άνω, υπάρχει και η συναίνεση των γονέων και η απόφαση του παιδιού, είπε ο υπουργός Υγείας.