O Κάνιε Γουέστ είναι κάτι σαν «o μαινόμενος ταύρος» του Χόλιγουντ, ενώ για τον ίδιο κόκκινο πανί μπορεί να γίνουν οι πάντες: Από τον σύντροφο της πρώην συζύγου του, Πιτ Ντέιβιντσον μέχρι το καρτούν Πέππα το Γουρουνάκι και από την οικογένεια Καρντάσιαν μέχρι η Nike. Η λίστα με τις κόντρες του Γουέστ είναι μεγάλη.

Κατά καιρούς ο Κάνιε Γουέστ έχει γίνει πρωτοσέλιδο για πολλές αφορμές. Έχει οργανώσει εκστρατεία για να εκλεγεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Έχουμε δει μια σειρά από χαοτικές και συναισθηματικές δημόσιες εκρήξεις, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης του εμφάνισης στην προεδρική εκστρατεία, καθώς και μια σειρά από ασυνάρτητα tweets τα οποία στη συνέχεια απέσυρε.

Το εξώφυλλο του άλμπουμ Ye του 2018 του Κάνιε Γουέστ γράφει: «Μισώ το να είμαι Bi-Polar είναι φοβερό». Κι όμως όλες αυτές οι εκρήξεις θυμού του σταρ δεν είναι μια ακόμη επίδειξη ναρκισσισμού. Όπως και ο ίδιος έχει παραδεχτεί, πάσχει από διπολική διαταραχή..

Mε την πρώην αγαπημένη του Τζούλια Φοξ τον περασμένο Ιανουάριο.

Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του Kids See Ghosts, του άλμπουμ του 2018 όπου συνεργάστηκε με τον Kid Cudi, ο Γουέστ ομολόγησε ότι πάλευε με τους δικούς του δαίμονες, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκτονικών ορμών και του εθισμού στην οξυκωδόνη και παρακεταμόλη. «Είχα ήδη το σπίτι μου και τη σύζυγο και τα παιδιά … αλλά έχω ακόμα στιγμές που σκέφτομαι την αυτοκτονία», ομολογεί ο ράπερ στο νέο ντοκιμαντέρ. Jeen-yuhs: A Kanye Trilogy. Εκεί o σταρ της hip-hop αποκαλύπτει πως την κρίση στην ψυχική του υγεία πυροδότησε ο θάνατος της αγαπημένης του μητέρας, Ντόντα Γουέστ, το 2007.

«Είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια»

Το okmag μίλησε για το θέμα της διπολικής διαταραχής με τον ψυχίατρο Δημήτρη Σούρα. Ο γιατρός μάλιστα ανέφερε πως «είναι γνωστό εδώ και χρόνια πως ο Γουέστ υποφέρει από διπολική διαταραχή». Και ο ειδικός συνεχίζει: «Η διπολική διαταραχή είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια. Την ονομάζουμε και μανιοκατάθλιψη. Είναι μια ασθένεια που περιλαμβάνει δύο πόλους. Ο άνω πόλος αφορά στη μανία. Εδώ ο ασθενής βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Είναι ένας άνθρωπος που μιλάει πολύ, γελάει πολύ και λέει ασυναρτησίες. Η μανία είναι ψύχωση, δηλαδή ο άνθρωπος παραλογίζεται. Είναι μια πολύ επικίνδυνη φάση. Ο άνθρωπος που υποφέρει από αυτή τη ασθένεια χρειάζεται ψυχωτικά φάρμακα ώστε να επανέλθει στην πρότερο κατάσταση».

Όπως σημειώνει ο κ. Σούρας, «στον κάτω πόλο της διπολικής διαταραχής, ο ασθενής μπορεί να περάσει γρήγορα ή αργά στην κατάθλιψη. Δηλαδή, σε μια βαρύτατη διαδικασία με πάρα πολύ δυσάρεστο συναίσθημα. Ο ασθενής είναι πάρα πολύ στεναχωρημένος, δεν κάνει τίποτα, δεν ασχολείται με τίποτα, κάθεται στο σπίτι του, δεν θέλει να πάει στη δουλειά του, έχει θέματα με το φαγητό. Άρα από τη μια πλευρά έχουμε τον άνω πόλο που είναι η μανία, η ψύχωση και ο παραλογισμός με χιλιάδες συμπτώματα και έχουμε και τον κάτω πόλο από τον οποίο περνάει ο ασθενής με τη βαρύτατη κατάθλιψη η οποία μπορεί να περιέχει και ευχές θανάτου. Δηλαδή, μπορεί να έχουμε και απόπειρα αυτοκτονίας».

Όπως τονίζει ο Δημήτρης Σούρας «δεν υπάρχει θεραπεία για αυτή την αρρώστια. Αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά με αγωγή. Το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στη μανία και στην κατάθλιψη λέγεται νορμοθυμία, δηλαδή φυσιολογική κατάσταση. Και πάρα πολλοί ασθενείς λαμβάνοντας τα φάρμακά τους φτάνουν ε αυτή την κατάσταση. Κατά συνέπεια δεν μπορεί κάποιος να καταλάβει πως υποφέρουν από αυτή τη δύσκολη κι επικίνδυνη αρρώστια».

Τέλος ο ψυχίατρος ξεκαθαρίζει: «Όπως όλες οι ψυχικές ασθένειες έτσι και η διπολική διαταραχή έχει κληρονομική προδιάθεση. Άρα αυτή η αρρώστια που λέγεται διπολική διαταραχή ή μανιοκατάθλιψη πυροδοτείται κάποια συγκεκριμένη στιγμή στη ζωή και κάτω από ειδικές συνθήκες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ