Ιδιαίτερα αισθητή έκανε την παρουσία του ο Ιός του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, με τρία άτομα να νοσηλεύονται τις τελευταίες μέρες με επιπλοκές λόγω της λοίμωξης σε νοσοκομεία της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, ένα εκ των οποίων σε ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα, μια 72χρονη γυναίκα νοσηλεύεται διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Γι’ αυτό, η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας μετά τη διάγνωση κρούσματος ιού του Δυτικού Νείλου βρίσκεται αιμοδοτικά σε καραντίνα από το περασμένο Σάββατο. Άλλα δύο άτομα ηλικίας άνω των 80 χρόνων έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης μιλά στο okmag και εξηγεί τους κινδύνους που κρύβει ο Ιός του Δυτικού Νείλου και ποια μέτρα πρέπει να πάρουμε αφενός για να προστατευτούμε και αφετέρου για να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια λοίμωξη.

«Καταρχάς ιστορικά ο Ιός του Δυτικού Νείλου δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά στην πάροδο των χρόνων έχει αλλάξει η συμπεριφορά του, όσον αφορά τη μόλυνση και τις ηλικίες που μολύνει. Για παράδειγμα, ενώ εμφανίστηκε το 1937 στην Ουγκάντα, το 1951 σε μία κοινότητα στο Ισραήλ, όπου εμφανίστηκαν πολλά περιστατικά, η πλειονότητα ήταν παιδιά. Ο ιός είχε ενδιαφέρον προς τα παιδιά. Με την πάροδο των χρόνων, όμως, και φθάνοντας στο σήμερα, ο ιός προσβάλλει περισσότερο τους ηλικιωμένους (πάνω από 60 ετών) και τις ευπαθείς ομάδες. Αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο», ανέφερε αρχικά ο Σπύρος Μαζάνης.

Πώς μεταφέρεται ο ιός του Δυτικού Νείλου και τι προκαλεί

«Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, όπως ένα κρυολόγημα, ούτε μεταδίδεται αν αγγίξουμε μολυσμένα ζώα. Η μετάδοση του ιού γίνεται μόνο με το τσίμπημα του κουνουπιού στον άνθρωπο. Το κουνούπι μεταφέρει τον ιό και μέσω του τσιμπήματος στο δέρμα, εισχωρεί ο ιός στον οργανισμό.

Ανάλογα με την κατάσταση του ανοσοποιητικού του ατόμου, ο ιός κατά 80% θα περάσει απαρατήρητος και να μην υπάρχει σύμπτωμα και να αισθάνεται το άτομο ή το παιδί, ότι έχει μόνο ένα τσίμπημα. Στο 20% των περιπτώσεων μπορεί να εμφανίσει κάποια συμπτώματα σαν ελαφρύ κρυολόγημα που ποικίλει: μπορεί να έχει πυρετό, ήπιο πονοκέφαλο, να κάνει εμετούς και διάρροια, να έχει μια γενικευμένη κούραση, κάποιο εξάνθημα.

Και σε ένα ποσοστό 1%, ο ιός προκαλεί σοβαρές νευρολογικές μολύνσεις, μπορεί να κάνει εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και να έχει συμπτώματα με υψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, αυχενική δυσκαμψία, αποπροσανατολισμό, σύγχυση, μυϊκούς σπασμούς, τρόμο, μυϊκή παράλυση, μυϊκή αδυναμία, επιληπτικές κρίσεις και σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και κώμα και θάνατο».

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε τα παιδιά

Αναφορικά με το αν υπάρχει θεραπεία, ο Σπύρος Μαζάνης αναφέρει: «Δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία, ή εμβόλιο. Συνιστάται να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα για την αποφυγή μόλυνσης, τόσο σε επίπεδο κοινότητας – να γίνονται ψεκασμοί σε κατάλληλες χρονικές περιόδους, αποξήρανση σημείων με λιμνάζοντα νερά, αλλά και σε ατομικό επίπεδο.

Τα μικρότερα παιδιά μπορούμε να τα προστατεύσουμε με κουνουπιέρες, με εντομοαπωθητικά στο δέρμα, στα ρούχα ή στα αντικείμενα του παιδιού, αλλά και στους χώρους του σπιτιού που είναι άοσμα. Τα παιδιά πρέπει να φορούν ρούχα με μακριά μανίκια και παντζάκια, όταν βρίσκονται σε περιοχές που έχει πολλά κουνούπια. Να αποφεύγουμε τις περιοχές με στάσιμα νερά, ενώ στο σπίτι μπορούμε να χρησιμοποιούμε ανεμιστήρα ή κλιματιστικό, γιατί ο αέρας διώχνει τα κουνούπια. Επίσης, πρέπει να προσπαθούμε να έχουμε όσο πιο στεγνό γίνεται το σπίτι, να ποτίζουμε τις βραδινές ώρες και να μην αφήνουμε σημεία με νερά.

Και φυσικά με τα πρώτα συμπτώματα που θα έχει ένα παιδί, όπως ζάλη, πυρετός, κλπ οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνουν τον παιδίατρό τους».

Διαβάστε επίσης: