Πλησιάζοντας τα Χριστούγεννα και με τα κρούσματα ιώσεων, γρίπης και covid να αυξάνονται, υπάρχει τις τελευταίες μέρες έντονος προβληματισμός στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Η ανησυχία έγκειται στο ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα πρέπει να είναι έτοιμα ώστε να δεχθούν το νέο κύμα των ιώσεων, της γρίπης αλλά και της Covid-19. Άλλωστε ο πραγματικός χειμώνας πλησιάζει, όπως και το πιο δύσκολο τρίμηνο για ιώσεις που είναι από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει και μια ανησυχία για τη «λευκή πνευμονία» που έρχεται από την Κίνα.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη μιλά στο okmag για το «κοκτέιλ» γρίπης- Covid, αλλά και για το πρέπει να ανησυχούμε στη χώρα μας για τη «λευκή πνευμονία»

«Είναι αναμενόμενο από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο να έχουμε τα περιστατικά Covid και γρίπης και τις υπόλοιπες ιώσεις. τα περιμέναμε εδώ και αρκετό καιρό αυτό το “κοκτέιλ”. Υπάρχουν πολλά περιστατικά Covid. έχουμε περιπτώσεις που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και σε απλές κλίνες. Και υπάρχουν και πολλά κρούσματα μέσα στις οικογένειές, όπου ο ένας μεταδίδει στον άλλον. Επειδή, όμως πολύς κόσμος εμβολιάστηκε είναι λογικό και με τα αντιιικά φάρμακά να αντιμετωπιστεί μια τέτοια κατάσταση.

Όσον αφορά στη γρίπη έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός, έπειτα από τον οποίο χρειάζονται δυο εβδομάδες για να σχηματιστούν τα αντισώματα. Ο εμβολιασμός συνίσταται σε ηλικιωμένους, αλλά και όσους ανήκουν στις ευπαθείς οικογένειες.

Οι υπόλοιπες ιώσεις είναι γνωστές. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε πει ότι υπήρχαν πολλά περιστατικά ιώσεν σε παιδιά που είναι όμως κάτι που περιμεναμε».

Πέρα από τον Covid και τη γρίπη υπάρχει και ανησυχία για τη «λευκή γρίπη» που έρχεται από την Κίνα.

Η «λευκή πνευμονία» που έρχεται από την Κίνα έχει μεταδοθεί σε Αμερική και Ευρώπη. Η αλήθεια είναι ότι δημιουργήθηκε ένας φόβος και πανικός, αλλά δεν θα έπρεπε, καθώς δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος. Η «λευκή πνευμονία» είναι γνωστή. Προέρχεται από το βακτήριο Μυκόπλασμα, όπου και στο παρελθόν είχαμε περιστατικά. Υπάρχουν εξάρσεις και υφέσεις αυτής της πνευμονίας. Στην Κίνα που ξεκίνησε δεν υπάρχει φυσικά ανοσία, γιατί ο κόσμος ήταν κλεισμένος μέσα στο σπίτι και τα παιδιά δεν πήγαιναν σχολείο, δεν έβγαιναν έξω και δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τέτοιες καταστάσεις. Εμείς εδώ έχουμε περιστατικά τέτοια στο παρελθόν και έχουμε αντιμετωπίσει πνευμονίες από Μυκόπλασμα και μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.

Ποια θα ήταν τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε για να προστατευθούμε από αυτό το κοκτέιλ γρίπης και Covid- 19;

Δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε. Είναι αυτοί οι τρεις μήνες ιώσεων και Covid-19. Θα αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση που γνωρίζουμε καλά. έχουμε ενημερώσει τον κόσμο, έχουμε ζητήσει να γίνουν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί για τη γρίπη και θα μπορέσουμε να ξεποεράσουμε και ατή τη χρονική περίοδο που θα είναι το λεγόμενο κοκτέλιλ. Κάποιες φορές αυτή η δύσκολη περίοδος φθάνει ως τον Μάρτη, αλλά ας ελπίσουμε πως φέτος δεν θα φθάσει ως τον Μάρτη.

Επίσης, για τα παιδιά που πάνε στο σχολείο να πούμε ότι όταν οι γονείς δουν το πρωί που ξυπνούν ότι δεν είναι καλά, να τα κρατήσουν σπίτι. Το πιο πιθανό είναι να έχουν μια ιωση και να τη μεταδώσουν στα άλλα παιδιά.

Επίσης, πρέπει σιγά σιγά να επαναφέρουμε τα αντισηπτικά. τα παιδιά ξέρουν να τα χρησιμοποιούν. Τα χρησιμοποίησαν σε δύσκολες εποχές και νομίζω ότι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν στην καθημερινότητά τους.

Τα τελευταία 2,5 χρόνια αποκτήσαμε μια μεγάλη εμπειρία στο πώς μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις που σίγουρα θα μας βοηθήσει και τώρα.

Διαβάστε επίσης:

Ανησυχία για «κοκτέιλ» γρίπης – Covid: Συσκέψεις για την κατακόρυφη αύξηση των νοσηλειών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ