Ο γυναικολόγος αναπαραγωγής Ευριπίδης Μαντούδης, υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής της μονάδας Γέννημα IVF, μιλάει στο okmag για τις εξελίξεις στην εξωσωματική και συμβουλεύει.

Όπως εξηγεί ο ειδικός, «τον τελευταίο καιρό βλέπουμε ολοένα και περισσότερες γυναίκες να μιλάνε ανοιχτά και δημόσια για τη δική τους εμπειρία με την εξωσωματική, τη θεραπεία που τους χάρισε τα παιδιά τους. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί βλέπω ότι σιγά-σιγά τα ζευγάρια μιλάνε χωρίς ενοχές και ταμπού για την εξωσωματική και την πολύτιμη βοήθεια που τους προσέφερε. Και γιατί να είναι ταμπού άλλωστε; Η εξωσωματική είναι μια ευκαιρία για τη γονιμότητα του ζευγαριού, μια ενίσχυση της γονιμότητας – γιατί να το βλέπουμε σαν ένα αγκάθι; Είναι μια θεραπεία που βοηθάει τα ζευγάρια να ξεπεράσουν την όποια δυσκολία και να φτάσουν στο στόχο τους: να αποκτήσουν το μωράκι τους. Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει στο οικογενειακό, στο φιλικό ή στο επαγγελματικό περιβάλλον μας για κάποια γυναίκα, για κάποιο ζευγάρι που είχε δυσκολία, αλλά με τη βοήθεια της εξωσωματικής τα κατάφερε!».

Στη συνέχεια, ο Ευριπίδης Μαντούδης θέλησε να απαντήσει στις πιο συνήθεις ερωτήσεις των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και απευθύνονται στην ομάδα του.

Τι ακριβώς είναι η εξωσωματική;

Πρόκειται για μια θεραπεία ασφαλή και αποτελεσματική που ολοκληρώνεται σε 4 βήματα: 1. Διέγερση των ωοθηκών (διαδικασία που διαρκεί περίπου 10-12 μέρες), 2. Ωοληψία, 3. Γονιμοποίηση των ωαρίων με το σπέρμα στο εμβρυολογικό εργαστήριο και 4. Εμβρυομεταφορά, κατά την οποία το/τα γονιμοποιημένο/α ωάριο/α μεταφέρονται στη μήτρα της γυναίκας για να αρχίσει μια εγκυμοσύνη.

Υπάρχουν κάποιοι μύθοι γύρω από την εξωσωματική, για παράδειγμα θα πάρω κιλά;

Με τα φάρμακα της εξωσωματικής η γυναίκα δεν παίρνει βάρος, έχει μόνο ένα μικρό φούσκωμα μέχρι τη μέρα της ωοληψίας, το οποίο οφείλεται σε κατακράτηση υγρών και είναι εντελώς παροδικό.

Τα φάρμακα είναι επικίνδυνα;

Σχετικά με τα φάρμακα να τονίσουμε πως δεν προκαλούν καμία μακροπρόθεσμη ανεπιθύμητη ενέργεια στην υγεία της γυναίκας και είναι δοκιμασμένα για πάνω από 40 χρόνια. Πλέον τα πρωτόκολλα είναι πιο φιλικά και με μικρές δόσεις φαρμάκων.

Εάν δεν θα τα καταφέρω με την πρώτη φορά;

Τα περισσότερα ζευγάρια τα καταφέρνουν στην πρώτη προσπάθεια με την ομάδα μας. Τα ποσοστά επιτυχίας είναι υψηλά, αλλά ας έχουμε υπόψη μας πως κάθε γυναίκα είναι μοναδική, όπως είναι μοναδική και η γονιμότητά της. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για καθολικά ποσοστά επιτυχίας, μπορούμε να μιλήσουμε για ποσοστά επιτυχίας σε συγκεκριμένες ομάδες γυναικών. Προκειμένου να επιτύχει το μέγιστο δυνατό ποσοστό θετικού αποτελέσματος της εξωσωματικής, ο γυναικολόγος αναπαραγωγής οφείλει να λαμβάνει υπόψη του κάθε φορά τα διαφορετικά δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ζευγαριού. Χρειάζεται λεπτομερής μελέτη του ιατρικού ιστορικού και εξατομίκευση ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλάνο θεραπείας. Ας μην ξεχνάμε πως κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή και έχει το δικό της μοναδικό ‘αποτύπωμα γονιμότητας’. Κάτι που πέτυχε σε μια φίλη, σε μια γνωστή, δε σημαίνει πως είναι κατάλληλο και για εμάς.

Πόσο σημαντικό ρόλο έχει για την εξωσωματική μια δυνατή ομάδα;

Σίγουρα στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή πολύ σημαντικό ρόλο δεν παίζει μόνο ο γιατρός, αλλά και το εμβρυολογικό εργαστήριο και οι εμβρυολόγοι. Η εξωσωματική έχει το καλύτερο αποτέλεσμα όταν υποστηρίζεται από μια δυνατή ομάδα γυναικολόγων αναπαραγωγής και εμβρυολόγων με άρτια εκπαίδευση και εμπειρία, μια ομάδα που συνεργάζεται με σκοπό την επιτυχία του ζευγαριού.

Η πρόοδος της τεχνολογίας πόσο συμβάλλει σε ένα θετικό αποτέλεσμα;

Χάρη στα μέσα που μας δίνει η τεχνολογία σήμερα, οι εμβρυολόγοι μπορούν να επικυρώσουν με ακόμη μεγαλύτερη σιγουριά την απόφασή τους. Με τους επωαστές 24ωρης παρακολούθησης των εμβρύων Embryoscope+ και το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης iDAscore, το εργαστήριό μας είναι σε θέση να προσφέρει ολοένα και μεγαλύτερη υποστήριξη σε κάθε θεραπεία και άρα υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας, ακόμα και στην πρώτη προσπάθεια.

Ποια συμβουλή έχετε να δώσετε στα ζευγάρια για τη γονιμότητά τους;

Τέλος ο ειδικός συμβουλεύει; «Μην αμελείτε τον προληπτικό έλεγχο γονιμότητας. Η εξωσωματική μπορεί να βοηθήσει τη γονιμότητα, ωστόσο η γονιμότητα έχει ηλικία και επηρεάζεται από την πάροδο του χρόνου. Κάθε γυναίκα, είτε είναι έτοιμη να κάνει παιδάκι είτε όχι, συστήνεται να κάνει έναν έλεγχο της γονιμότητάς της μετά τα 30 και σίγουρα πριν τα 35. Εάν γνωρίζει τα επίπεδα της γονιμότητάς της, θα γνωρίζει και τι κινήσεις θα πρέπει να κάνει, να μπορεί να πάρει καλύτερες αποφάσεις για την ίδια. Η διαδικασία είναι απλή: μια εξέταση αίματος κι ένας υπέρηχος. Αντίστοιχα, και ο άντρας μπορεί να ελέγξει τη γονιμότητά του με ένα απλό σπερμοδιάγραμμα και ταυτόχρονη μέτρηση του οξειδωτικού στρες. Συμβουλευτείτε τον ειδικό αναπαραγωγής. Μπορεί να σας δώσει τις σωστές κατευθύνσεις για τη γονιμότητά σας, μπορεί να σας εξηγήσει και να σας βοηθήσει. Μην διστάσετε, μην καθυστερείτε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ