Ένας κάθετος κήπος καλύπτει τη Villa M στο Μονπαρνάς του Παρισιού, μια πολλαπλών χρήσεων αρχιτεκτονική όπου στεγάζεται ένα κέντρο υγείας, ένα εστιατόριο και ένα ξενοδοχείο· η σύλληψη της ιδέας για το αρχιτεκτόνημα στην Boulevard Pasteur, το οποίο είναι ένα «μανιφέστο φυσιογνώστη», ήταν του Philippe Starck.

«Η Villa M είναι ένα μέρος που σφύζει από ενέργεια, έντιμο και ζεστό, όπου η ζωή είναι καλή και όμορφη, και όπου είναι ωραία να ζεις και να τρως καλά. Σε όλο το εστιατόριο και το μπαρ, καρπερές εκπλήξεις, κρυμμένα μέρη και παιχνίδια άσκησης του νου γεννούν περιέργεια και οδηγούν το βλέμμα των επισκεπτών, θυμίζοντάς τους ότι η ευφυΐα είναι ένα από τα πιο όμορφα συμπτώματα της ανθρωπότητας» υπογράμμισε ο Philippe Starck.

Το με εμβαδόν 8.000 τετραγωνικών μέτρων κτίσμα στην καρδιά της Πόλης του Φωτός υλοποίησε το γαλλο-βραζιλιάνικο γραφείο Triptyque Architecture σε συνεργασία με το στούντιο αρχιτεκτονικής τοπίου Coloco και την Groupe Pasteur Mutualité.

Το ντιζάιν της Villa M είναι ντιζάιν «ζώντος κτηρίου»: οι μεταλλικές δοκοί φιλοξενούν φαρμακευτικά φυτά, οπωροφόρα και μεσαίου και μεγάλου μεγέθους πολυετή φυτά· κατά συνέπεια, είναι σχεδιασμένη ως εξωσκελετός. Πίσω από την πλούσια σε βλάστηση πρόσοψή του, το κτήριο χαρακτηρίζεται από ελαφριά, μίνιμαλ ατμόσφαιρα.

Πολλά παράθυρα επιτρέπουν την είσοδο φυσικού φωτός σε όλον τον χώρο. «Αξιοποιήσαμε όλες τις διαθέσιμες επιφάνειες για να δώσουμε δυνατότητες στο πράσινο και να αποφύγουμε την σπατάλη ενέργειας και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» τόνισε, μιλώντας στο Plain Magazine, ο αρχιτέκτονας Guillaume Sibaud. Η Villa M χαρακτηρίστηκε Κτήριο της Χρονιάς 2022 από την έγκριτη ηλεκτρονική έκδοση για θέματα αρχιτεκτονικής ArchDaily.