Είναι δύσκολο να αντιληφθούμε θεωρητικά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Βλέποντας όμως τη στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει τότε μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα του τι συμβαίνει στον πλανήτη μας. Μάλιστα, προκύπτει ο κίνδυνος πολλές πόλεις να πλημμυρίσουν μέχρι το 2030.

Το Climate Central έχει δημιουργήσει χάρτες που δείχνουν ποια μέρη του πλανήτη είναι πολύ πιθανό να «πνιγούν» από τη στάθμη της θάλασσας που ανεβαίνει. Οι χάρτες βασίζονται σε δεδομένα που παρέχει η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC).

Αν θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι, πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν μέχρι το 2030. Θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε αντιπλημμυρικά έργα, εάν οι πόλεις που κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν και κυρίως οι κυβερνήσεις τους πάρουν στα σοβαρά την κλιματική αλλαγή

Ποιες πόλεις μπορεί να πλημμυρίσουν

Άμστερνταμ, Ολλανδία

Υπάρχει λόγος που η Ολλανδία ανήκει στις Κάτω Χώρες. Το Άμστερνταμ, το Ρότερνταμ και η Χάγη βρίσκονται κοντά στη Βόρεια Θάλασσα. Οι Ολλανδοί φημίζονται για τα αντιπλημμυρικά συστήματά τους αλλά φαίνεται πως στα επόμενα χρόνια θα γίνουν απολύτως απαραίτητα.

Μπάσρα, Ιράκ

Το κεντρικό λιμάνι του Ιράκ είναι στον ποταμό Shatt Al Arab που οδηγεί στον Περσικό Κόλπο. Λόγω του υδάτινου περιβάλλοντος η πόλη είναι ευάλωτη σε μια άνοδο της στάθμης ης θάλασσας.

Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ

Η πόλη έχει αμυντικά συστήματα για τις πλημμύρες κοντά στη λίμνη Σαλβαντόρ και τη Μικρή Λίμνη στα βόρεια. Χωρίς αυτά θα απειλούνταν άμεσα από τη στάθμη της θάλασσας.

Βενετία, Ιταλία

Η ιταλική πόλει έχει να διαχειριστεί δύο προβλήματα στο κοντινό μέλλον: την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και το ότι η πόλη βυθίζεται από μόνη της -δύο χιλιοστά κάθε χρόνο.

Χο Τσι Μινχ Σίτι, Βιετνάμ

Η θαλάσσια είσοδος της πόλης (Thủ Thiêm) είναι σημείο προσοχής αλλά αμελείται και από το Το Δέλτα του Μεκόνγκ.

Καλκούτα, Ινδία

Δυσκολεύονται την περίοδο των μουσώνων καθώς οι βροχές έχουν λιγότερο έδαφος να πέσουν. Η κατάσταση θα είναι πιο κρίσιμη το 2100.

Μπανγκόγκ, Ταϊλάνδη

Μια έρευνα του 2020 δείχνει ότι είναι θα μπορούσε να είναι η πόλη με το μεγαλύτερο «χτύπημα» της κλιματικής αλλαγής. Η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης βρίσκεται μόλις 1,5 μέτρο από το επίπεδο της θάλασσας.

Τζόρτζταουν, Γουιάνα

Η πρωτεύουσα της Γουιάνα έχει χτίσει αντιπλημμυρικά έργα για να προστατευτεί από τις καταιγίδες. Το 90% του πληθυσμού της ζει άλλωστε στην ακτή.

Σαβάννα, ΗΠΑ

Είναι στο επίκεντρο των ανεμοστρόβιλων αλλά πέρα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα την πόλη θα μπορούσε να «καταπιεί» η θάλασσα από όλες τις πλευρές της.

Χούλνα, Μπαγκλαντές

Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Μπαγκλαντές και είναι μόλις 9 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Είναι ευάλωτη σε ακραίες πλημμύρες.

Ναγκόγια, Ιαπωνία

Από τη Χιλή μέχρι την Οσάκα, η φύση έχει δημιουργήσει μια ευαλωτότητα όσον αφορά τα επίπεδα της στάθμης της θάλασσας -ειδικά την εποχή των μουσώνων (συνήθως από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο).

Μαλέ, Μαλδίβες

Η νησιωτική χώρα του Ινδικού Ωκεανού έχει επίγνωση της απειλής από το επίπεδο της θαλάσσιας στάθμης εδώ και καιρό και μάλιστα έχει πάρει ειδικά μέτρα για να το αντιμετωπίσει.

Ντανντόνγκ, Κίνα

Μπορεί να μην είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για όσους επισκέπτονται την Κίνα αλλά είναι στις επιλογές τους. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι μένουν σε αυτή την πόλη βορειανατολικά του ποταμού Γιαλού.

Μπαντζρμάσιν, Ινδονησία

Έχει χτιστεί σε μεγάλο ποσοστό κάτω από το επίπεδο της θαλάσσιας στάθμης στο Δέλτα του ποταμού Μπαρίτο.

Πορτ Σαΐντ, Αίγυπτος

Όταν μιλάμε για την βορειανατολική αιγυπτιακή ακτή στην οποία βρίσκεται η πόλη, δεν είναι μόνο αυτή που κινδυνεύει από την άνοδο της παλίρροιας.

Φωτογραφίες: Unsplash

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ