Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, παρουσιάζεται στο Μουσείο Ακρόπολης η εμβληματική έκθεση με τίτλο «Ένδυμα Ψυχής», σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, από τις 20 Δεκεμβρίου 2022 έως και τις 26 Μαρτίου 2023.

Πρόκειται για μια μοναδική έκθεση που δεν πρέπει να χάσει κανείς! Δημιουργοί των υπέροχων εκθεμάτων ο φωτογράφος Βαγγέλης Κύρης και ο εκφραστής της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γεωργίεφ. Στην έκθεση θα θαυμάσουμε τα 70 έργα κατανεμημένα σε πέντε κύριες ενότητες: ενδυμασίες που ανήκαν σε ιστορικά πρόσωπα, τοπικές φορεσιές από την μητροπολιτική Ελλάδα, την νησιωτική Ελλάδα και την Κρήτη, την Κύπρο και τις «χαμένες πατρίδες».

Στις φωτογραφίες με τις εμβληματικές ενδυμασίες, εκτός από μοντέλα και διάσημοι Έλληνες ηθοποιοί όπως ο Άρης Σερβετάλης, η Γιώργος Νανούρης, η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη και πολλοί άλλοι.

Στολές και ενδύματα που έχουν σχέση με ήρωες της επανάστασης του ’21, με επώνυμα και ανώνυμα πρόσωπα του 18ου και του 19ου αι. Ορισμένα μόνον από τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή, έχουν δει το φως πέρυσι και φέτος σε εκθέσεις των καλλιτεχνών στην Καλαμάτα, την Ύδρα, τη Σύρο, την Κύπρο, την Κορέα (Σεούλ) και τελευταία στο Μουσείο αρχαίας Ελεύθερνας στην Κρήτη, με έμφαση εκάστοτε σε ενδυμασίες του χώρου παρουσίασής τους. Όμως, η συνολική μεγάλη παρουσίαση φιλοξενείται σήμερα στο Μουσείο Ακρόπολης και οφείλει την υλοποίησή της στο Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης για τις κρητικές ενδυμασίες.

Τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης «Ένδυμα Ψυχής» από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με εμβληματικά έργα του φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη και του εκφραστή της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γεωργίεφ, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.χθες στο Μουσείο Ακρόπολης τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης «Ένδυμα Ψυχής» από την Α.Ε. την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με εμβληματικά έργα του φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη και του εκφραστή της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γεωργίεφ, με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Τα 70 μοναδικά έργα της έκθεσης, που για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο σύνολό τους, εντυπωσίασαν το κοινό, καθώς αποτελούν έναν μοναδικό διάλογο ανάμεσα στις τέχνες της φωτογραφίας και της κεντητικής, που δίνουν σε φωτογραφικά έργα τρισδιάστατη μορφή και μια νέα πνοή στην ελληνική ιστορία και παράδοση.

«Η Τέχνη είναι μια ανώτερη σύνθετη δομή, που κρατά μέσα της τη γραφή και το όνειρο της Ιστορίας, συνυφαίνεται από το κοσμοόραμα των δημιουργών κάθε φορά και σε κάθε γενιά με τρόπους διαφορετικούς και εργαλεία που πλέκουν νήματα-νοήματα εκφραστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης.

«Το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη με μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια στήριξε την πρωτοβουλία της Έκθεσης, καθώς και την έκδοση «Ένδυμα Ψυχής», στο πλαίσιο των δράσεών του για την προστασία και προβολή της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτά τα έργα μιλούν στην ψυχή μας προκαλώντας θαυμασμό, δέος και βαθιά συγκίνηση. Γιατί οι παραδοσιακές φορεσιές κάθε λαού αποτελούν μέρος της ταυτότητάς του και μάρτυρα της διαχρονικής του πορείας και των επιρροών που δέχτηκε μέσα στους αιώνες» ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.  

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ιστορία του ενδύματος διαχρονικά, τεκμαίρει με τον καλύτερο τρόπο την ιστορική, πολιτισμική, αισθητική, οικονομική εξέλιξη των κοινωνιών μας. Αποδεικνύει την επιρροή ή την έμπνευση μιας εποχής σε μια άλλη. Μαρτυρεί πολύ όμορφα και πολύ ανάγλυφα την τέχνη και την τεχνική κάθε εποχής με τρόπο άμεσο, οικείο, καθημερινό. Για το σημαντικό αυτό εγχείρημα, που αποτίει φόρο τιμής στο ελληνικό παραδοσιακό ένδυμα και δικαιώνει τις επιλογές και τις προσδοκίες όσων το εμπνεύστηκαν και το υλοποίησαν, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες και τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια προς όλους τους συντελεστές».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανάφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό της: «Με ιδιαίτερη χαρά εγκαινιάζω σήμερα την έκθεση «Ένδυμα Ψυχής», την τόσο δημιουργική επαναπροσέγγιση της εθνικής μας ενδυμασίας χάρη στην έμπνευση του φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη και του καλλιτέχνη της βελόνας Ανατόλι Γεωργίεφ. Χαίρομαι πολύ που η έκθεση αυτή βρίσκει στο Μουσείο της Ακρόπολης το χώρο για να αναπτυχθεί πλήρως χάρη στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, με την σύμπραξη του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου και του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Θέλω επίσης να συγχαρώ το Γενικό Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, Νίκο Σταμπολίδη που ανταποκρίθηκε ενθουσιωδώς στην ιδέα να φιλοξενηθούν στην Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων του Μουσείου αυτές οι έξοχες δημιουργίες, συμπληρωμένες μάλιστα με δύο ξεχωριστά έργα που αναφέρονται στην αρχαιότητα. Με αυτή την επιλογή υπογραμμίζεται η διαχρονική ανάγκη του ανθρώπου να διακοσμήσει το ένδυμα με βάση την συμβολική λειτουργία του, το προσωπικό γούστο, τις αισθητικές αντιλήψεις αλλά και τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της εποχής και γεφυρώνεται η φιλοκαλία των αρχαίων με την καλαισθησία της λαϊκής παράδοσης».

Αμέσως μετά η κυρία Βαρδινογιάννη, μαζί με τον κύριο Σταμπολίδη, παρέδωσαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον συλλεκτικό τόμο με τα έργα της έκθεσης. Το εξώφυλλο του τόμου που παραδόθηκε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η ενδυμασία του Γενναίου Κολοκοτρώνη, γιου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, κεντημένη αριστοτεχνικά με ασημοκλωστή.

Μετά το πέρας των ομιλιών ακολούθησε ξενάγηση στον χώρο της έκθεσης από τους ίδιους τους καλλιτέχνες Βαγγέλη Κύρη και Ανατόλι Γεωργίεφ, οι οποίοι μίλησαν αναλυτικά για το έργο και την έμπνευσή τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους σημαντικές προσωπικότητες, ανάμεσά τους ο Υπουργός Τουρισμού κύριος Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κύριος Ιωάννης Πλακιωτάκης, η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Περιφερειάρχης Αττικής κύριος Γιώργος Πατούλης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κύριος Γιώργος Διδασκάλου, και η π. Πρύτανης κυρία Ελένη Αρβελέρ.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τους εξαιρετικούς φωτισμούς της έκθεσης επιμελήθηκε η βραβευμένη Ελευθερία Ντεκώ.

Η έκθεση «Ένδυμα Ψυχής» είναι ανοιχτή για το κοινό, με ελεύθερη είσοδο, τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου (Δευτέρα-Πέμπτη 9πμ-5μμ, Παρασκευή 9πμ-10μμ, Σάββατο-Κυριακή 9πμ-8μμ). Οι επισκέπτες θα μπορούν να πληροφορηθούν σχετικά με την έκθεση και για το έργο των καλλιτεχνών, καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μ.μ.    

Από τις 10 Ιανουαρίου 2023 θα ξεκινήσουν οργανωμένες ξεναγήσεις στην έκθεση κατόπιν ραντεβού, στο τηλέφωνο 6944347573 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ