Αυτά τα αφράτα και τραγανά τηγανητά τυροπιτάκια με γιαούρτι είναι η ιδανική επιλογή για κάθε στιγμή της ημέρας — από ένα γρήγορο πρωινό μέχρι ένα απολαυστικό σνακ ή συνοδευτικό για το τραπέζι. Με μια εύκολη ζύμη χωρίς μαγιά και μια πλούσια, αρωματική γέμιση τυριών, τα τυροπιτάκια που προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης ετοιμάζονται μέσα σε λίγα λεπτά και ψήνονται στο τηγάνι χωρίς να χρειάζεται φούρνος. Το αποτέλεσμα; Χρυσαφένια πιτάκια με μαλακή ζύμη και λαχταριστό εσωτερικό που λιώνει στο στόμα.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε
Για τη ζύμη
- 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 5%
- ½ κ.γ. αλάτι
- 280 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, + έξτρα για το άνοιγμα της ζύμης
- Για τη γέμιση
- 50 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, 5%
- 200 γρ. φέτα
- 150 γρ. mix τυριών, τριμμένο
- 1 κ.γ. ρίγανη, αποξηραμένη
- πιπέρι
Για το ψήσιμο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Πώς θα τα φτιάξετε
Καθώς μαγειρεύετε, τσεκάρετε τα βήματα που ολοκληρώνετε και ακολουθήστε τη συνταγή χωρίς να χαθείτε.
Για τη ζύμη
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το γιαούρτι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Φοράμε γάντια και ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε μια ζύμη.
- Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Για τη γέμιση
- Ρίχνουμε σε ένα μπολ το mix τυριών και σπάμε μέσα στο μπολ τη φέτα με τα χέρια μας σε μεγάλα κομμάτια.
- Προσθέτουμε τη ρίγανη, το πιπέρι και το γιαούρτι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Για τη σύνθεση
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε σε στρόγγυλο σχήμα.
- Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας και τοποθετούμε το πρώτο μπαλάκι.
- Πασπαλίζουμε ξανά με αλεύρι και ανοίγουμε με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου 16-17 εκ.
- Βάζουμε περίπου 50 γρ. από τη γέμιση στο κέντρο και γυρνάμε τη ζύμη περιμετρικά προς τα μέσα ώστε να σφραγίσουμε τη γέμιση μέσα στη ζύμη.
- Πατάμε ελαφρώς με τα χέρια μας ώστε να γίνει επίπεδο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα τυροπιτάκια.
Για το ψήσιμο
- Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι (που να έχει καπάκι) σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
- Ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και μεταφέρουμε τα μισά τυροπιτάκια με την ένωση προς τα κάτω.
- Κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Αναποδογυρίζουμε, καπακώνουμε και ψήνουμε για ακόμα 2-3 λεπτά.
- Μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα τυροπιτάκια.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Περισσότερες συνταγές στο akispetretzikis.com
Διαβάστε επίσης: Cheesecake χωρίς ενοχές: Η light συνταγή που θα λατρέψετε