Η Τσικνοπέμπτη έφθασε και το τραπέζι σας σίγουρα θα εντυοωσιάσει και τους πιο απαιτητικούς καλεσμένους. Ακολουθείστε τις παρακάτω συνταγές και σίγουρα θα εντυπωσιάσετε.

BBQ μοσχαρίσια μπιφτέκια με πατάτες ακορντεόν

Υλικά

Για τις πατάτες

1 κιλό πατάτες baby
1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.γ. σκόρδο, σε σκόνη
αλάτι
πιπέρι

Για τα μπιφτέκια

500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, λάπα
1 αυγό, μεσαίο
1 κ.σ. ρίγανη, αποξηραμένη
20 γρ. φρυγανιά τριμμένη
40 γρ. σάλτσα BBQ
1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Για το σερβίρισμα

σάλτσα BBQ
φύλλα ρίγανης

Εκτέλεση

  • Πλένουμε καλά τις πατάτες αφήνοντας τη φλούδα τους.
  • Τοποθετούμε 1 ή 2 πατάτες στον πάγκο εργασίας με τη μεριά που είναι περισσότερο επίπεδη να κοιτάει προς τα κάτω.
  • Τοποθετούμε 2 ξυλάκια ή chopsticks παράλληλα με τις πατάτες έτσι ώστε οι πατάτες να είναι ανάμεσα σε αυτά. (Δείτε αναλυτικά το βίντεο της συνταγής.)
  • Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες μέχρι το σημείο που ακουμπάει στο ξυλάκι έτσι ώστε να δώσουμε το σχήμα του ακορντεόν και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τις υπόλοιπες πατάτες.
  • Προσθέτουμε στο μπολ τη ρίγανη, το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο και το σκόρδο, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας ανοίγοντας ελαφρώς τις πατάτες ώστε να μαριναριστούν και στο εσωτερικό τους.
  • Μεταφέρουμε τις πατάτες στον κάδο της φριτέζας αέρος και ψήνουμε για 25-30 λεπτά στους 200°C. (Στον μισό χρόνο ανακατεύουμε τις πατάτες.)
  • Αφαιρούμε τον κάδο από τη φριτέζα και αφήνουμε στην άκρη.
  • Ρίχνουμε σε ένα μπολ τον κιμά, το αυγό, το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, τη φρυγανιά και την BBQ sauce.
  • Ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. (Ιδανικά μπορούμε να μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα να σφίξει.)
  • Πλάθουμε με το μείγμα 4 μπιφτέκια, ρίχνουμε σε κάθε μπιφτέκι λίγο ελαιόλαδο και το αλείφουμε με τα χέρια μας σε όλη την επιφάνειά του.
  • Τοποθετούμε ένα σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
  • Μεταφέρουμε τα μπιφτέκια και ψήνουμε για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και από τις 2 πλευρές και να ψηθούν μέχρι μέσα.
  • Αποσύρουμε το σχαροτήγανο από τη φωτιά.
  • Μοιράζουμε τα μπιφτέκια σε πιάτα, συνοδεύουμε με τις πατάτες και σερβίρουμε με BBQ sauce και φύλλα ρίγανης.

Σουβλάκια με τραγανή πανσέτα

Υλικά

1 κιλό πανσέτα, χοιρινή με δέρμα χωρίς κόκκαλο
1 κ.σ. κοφτή αλάτι
5 κόκκους μπαχάρι
10 κόκκους πιπεριού
2 φύλλα δάφνης
1 λίτρο ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
8 πίτες για σουβλάκι
8 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ντομάτα
1 κρεμμύδι
⅓ ματσάκι μαϊντανό
100 γρ. τζατζίκι
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

  • Τοποθετούμε την πανσέτα σε ένα ξύλο κοπής με το δέρμα προς τα πάνω και τη μεγάλη πλευρά να βρίσκεται μπροστά μας.
  • Κόβουμε σε 8 κάθετες λεπτές φέτες και αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε νερό.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, τους κόκκους από το μπαχάρι και το πιπέρι, τα φύλλα δάφνης και τις πανσέτες, και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια, κλείνουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και βράζουμε για 1 ½ ώρα. (Αν χρειαστεί ξαφρίζουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.)
  • Στρώνουμε απορροφητικό χαρτί κουζίνας σε ένα ταψί, μεταφέρουμε εκεί τις πανσέτες με μια τρυπητή κουτάλα και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Αφήνουμε να στραγγίξουν και ταμπονάρουμε με ένα χαρτί στην πάνω πλευρά να στεγνώσουν.
  • Τοποθετούμε ένα γουόκ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το ηλιέλαιο και αφήνουμε να κάψει.
  • Μεταφέρουμε τις πανσέτες σε 2 δόσεις και τηγανίζουμε για 7 λεπτά την κάθε δόση ανακατεύοντας με μια τρυπητή κουτάλα μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα και να γίνουν τραγανές.
  • Στρώνουμε απορροφητικό χαρτί κουζίνας σε ένα ταψί, μεταφέρουμε εκεί τις πανσέτες με την τρυπητή κουτάλα και αποσύρουμε το γουόκ από τη φωτιά.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί.
  • Ρίχνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και 1 πίτα και ψήνουμε για 1-2 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τις άλλες 7 πίτες και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
  • Κόβουμε 8 τετράγωνα κομμάτια λαδόκολλας και αλουμινόχαρτου για να τυλίξουμε με αυτά τα σουβλάκια.
  • Τοποθετούμε στον πάγκο εργασίας πρώτα το αλουμινόχαρτο και μετά τη λαδόκολλα και μεταφέρουμε πάνω τις πίτες.
  • Κόβουμε την ντομάτα και το κρεμμύδι σε φέτες και ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό .
  • Μοιράζουμε σε κάθε πίτα από 1 κ.σ. τζατζίκι, 2 φέτες ντομάτας, 1 πανσέτα, λίγο κρεμμύδι και λίγο μαϊντανό.
  • Πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι, τυλίγουμε σε σουβλάκι με τη βοήθεια της λαδόκολλας και του αλουμινόχαρτου, και σερβίρουμε.

Παϊδάκια προβατίνας

Υλικά

2 κιλά παϊδάκια προβατίνας
2 κρεμμύδια
1-2 κ.σ. ξίδι, από λευκό κρασί
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
πατάτες τηγανητές
ψωμί, φρυγανισμένο

Εκτέλεση

  • Τοποθετούμε τα παϊδάκια σε ένα ταψί.
  • Τρίβουμε τα κρεμμύδια στη μεγάλη πλευρά του τρίφτη με τις χοντρές λεπίδες και τα μεταφέρουμε στο ταψί.
  • Προσθέτουμε το ξίδι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι, και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας.
  • Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
  • Τοποθετούμε μια μαντεμένια πλάκα ψησίματος ή ένα σχαροτήγανο σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει.
  • Μεταφέρουμε σε 3-4 δόσεις τα παιδάκια και ψήνουμε για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να ψηθούν μέχρι μέσα.
  • Αποσύρουμε την πλάκα ψησίματος από τη φωτιά και μεταφέρουμε τα παϊδάκια σε μια πιατέλα σερβιρίσματος.
  • Σερβίρουμε με τηγανητές πατάτες και φέτες ψωμιού.

Διαβάστε περισσότερες συνταγές στο akispetretzikis.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ