Την εκλεκτή της καρδιάς του και μητέρα του γιου του Αχιλλέα, παντρεύτηκε ο Άκης Πετρετζίκης και γιόρτασε με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα στο κτήμα Νεφέλες. Ο γνωστός σεφ επιμελήθηκε φυσικά το μενού για το γαμήλιο γλέντι που οργάνωση με την Κωνσταντίνα Παπαμιχαήλ για τους εκλεκτούς καλεσμένους του.

Με αφορμή την όμορφη στιγμή του Άκη Πετρετζίκη, αλλά και τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο που είναι από τους αγαπημένους των ζευγαριών για να τελέσουν τον γάμο τους βρήκαμε την πιο εντυπωσιακή συνταγή του σεφ για λευκή πολυόροφη τούρτα γάμου.

Υλικά

Για τον πρώτο όροφο (28 εκ.)

800 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
12 αβγά, μέτρια
2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.γ. αλάτι
900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
ξύσμα πορτοκαλιού, από 4 πορτοκάλια
χυμό πορτοκαλιού, από 1/2 πορτοκάλι

Για τη βουτυρόκρεμα

1 κιλό βούτυρο
1.200 γρ. ζάχαρη άχνη
3 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κ.γ. αλάτι
100 γρ. γάλα

Για τον δεύτερο όροφο (20 εκ.)

500 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
8 αβγά, μέτρια
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
1/2 κ.γ. αλάτι
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού

Για τη βουτυρόκρεμα

800 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
1 κιλό ζάχαρη άχνη
2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
1/4 κ.γ. αλάτι
70 γρ. γάλα

Για τον τρίτο όροφο (16 εκ.)

150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 αβγά, μέτρια
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
180 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
1 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού

Για τη βουτυρόκρεμα

600 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
50 γρ. γάλα

Για τον τέταρτο όροφο (10 εκ.)

150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 αβγά, μέτρια
1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
180 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
1 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού

Για τη βουτυρόκρεμα

100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. γάλα

Για τη συναρμολόγηση και τη διακόσμηση

3 1/2 κιλά ζαχαρόπαστα λευκή
30 γρ. μαργαρίνη
βρώσιμα λουλούδια, ζαχαρόπαστας
sprinkles, λευκά

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τον πρώτο όροφο

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC στον αέρα.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε δύο φόρμες 28 εκ. με αποσπώμενη βάση και καλύπτουμε τον πάτο με μία βουτυρωμένη λαδόκολλα. Αφήνουμε στην άκρη.
  • Για καλύτερο αποτέλεσμα χωρίζουμε τη συνταγή στη μέση και κάνουμε τα παντεσπάνια σε 2 δόσεις για να χτυπηθεί καλύτερα το μείγμα στο μίξερ.
  • Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το φτερό σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
  • Χαμηλώνουμε ταχύτητα και ρίχνουμε στον κάδο το εκχύλισμα βανίλιας μαζί με τα αυγά ένα ένα, περιμένοντας κάθε φορά να ομογενοποιηθεί το μείγμα πριν ρίξουμε το επόμενο.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το αλεύρι, το ξύσμα και τον χυμό.
  • Χτυπάμε για 1 λεπτό ακόμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.
  • Μοιράζουμε το μείγμα στα 2 ταψιά και ψήνουμε για 60-70 λεπτά.
  • Μπορούμε να δούμε αν έχει ψηθεί τρυπώντας το με μια οδοντογλυφίδα και αν αυτή βγει καθαρή είναι έτοιμο.
  • Αφαιρούμε τις φόρμες από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω από μία σχάρα.

Για τον δεύτερο όροφο

  • Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε δύο φόρμες 20 εκ. με αποσπώμενη βάση και καλύπτουμε τον πάτο τους με μια βουτυρωμένη λαδόκολλα.
  • Ακολουθούμε την ίδια ακριβώς διαδικασία και μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες.
  • Ψήνουμε για 50-60 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τις φόρμες από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω σε μία σχάρα.

Για τον τρίτο όροφο

  • Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε δύο φόρμες 16 εκ. με αποσπώμενη βάση και καλύπτουμε τον πάτο τους με βουτυρωμένη λαδόκολλα.
  • Ακολουθούμε την ίδια ακριβώς διαδικασία και μοιράζουμε το μείγμα στις φόρμες.
  • Ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
  • Αφαιρούμε τις φόρμες από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πάνω από μία σχάρα.

Για τον τέταρτο όροφο

  • Αλευρώνουμε και βουτυρώνουμε 3 στρογγυλά κουπάτ 10 εκ.
  • Βουτυρώνουμε μία λαδόκολλα και καλύπτουμε τον πάτο από 1 ίσιο ταψί 30×40 εκ.
  • Βάζουμε τα κουπάτ στο ταψί και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.
  • Ακολουθούμε την ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολουθήσαμε και για τους προηγούμενους ορόφους, και μοιράζουμε το μείγμα στα κουπάτ.
  • Ψήνουμε για 20-30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς τα παντεσπάνια πάνω από μία σχάρα χωρίς να ξεφορμάρουμε.

Για τη βουτυρόκρεμα

  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τη βουτυρόκρεμα και για τους τέσσερις ορόφους.
  • Κρατάμε χωριστά τη βουτυρόκρεμα κάθε ορόφου για να διακοσμήσουμε την τούρτα μας.
  • Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα με το σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη άχνη για 5-7 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο και να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
  • Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας, το αλάτι και το γάλα.
  • Χτυπάμε για 2 λεπτά ακόμα μέχρι να έχουμε μία λεία και αφράτη βουτυρόκρεμα.

Για τη συναρμολόγηση

  • Ξεφορμάρουμε όλα τα παντεσπάνια.
  • Τοποθετούμε το πρώτο μεγάλο παντεσπάνι πάνω στην πιατέλα μας.
  • Καλύπτουμε με τη μισή βουτυρόκρεμα την επιφάνεια και τα πλαϊνά του παντεσπανιού.
  • Τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι και το καλύπτουμε με τον ίδιο τρόπο με την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα με τη βοήθεια μιας ίσιας σπάτουλας.
  • Μεταφέρουμε στο ψυγείο.
  • Μεταφέρουμε το πρώτο παντεσπάνι του δεύτερου ορόφου πάνω σε μία στρογγυλή χάρτινη βάση για κέικ 20 εκ.
  • Καλύπτουμε με τη μισή βουτυρόκρεμα την επιφάνεια και τα πλαϊνά του παντεσπανιού.
  • Καλύπτουμε με το δεύτερο παντεσπάνι και την υπόλοιπη βουτυρόκρεμα με τη βοήθεια μιας ίσιας σπάτουλας.
  • Μεταφέρουμε στο ψυγείο.
  • Μεταφέρουμε το πρώτο παντεσπάνι του τρίτου ορόφου πάνω σε μία στρογγυλή χάρτινη βάση για κέικ 16 εκ.
  • Με τον ίδιο τρόπο απλώνουμε την βουτυρόκρεμα πάνω από τα παντεσπάνια όπως κάναμε και με τους προηγούμενους ορόφους.
  • Μεταφέρουμε στο ψυγείο.
  • Τέλος, για τον τέταρτο όροφο μοιράζουμε τη βουτυρόκρεμα σε 3 μέρη.
  • Βάζουμε το πρώτο παντεσπάνι πάνω σε μία στρογγυλή χάρτινη βάση για κέικ 10 εκ.
  • Με τον ίδιο τρόπο βάζουμε το δεύτερο παντεσπάνι, καλύπτουμε με τη βουτυρόκρεμα και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στο τρίτο και τελευταίο παντεσπάνι.
  • Καλύπτουμε καλά με τη βουτυρόκρεμα και βάζουμε στο ψυγείο.
  • Φορώντας γάντια, ξεκινάμε να ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας τη λευκή ζαχαρόπαστα για να μαλακώσει.
  • Σκοπός μας είναι να έχουμε ζαχαρόπαστα με ελαστική υφή για να μπορούμε να τη δουλέψουμε καλύτερα.
  • Απλώνουμε στον πάγκο εργασίας μας ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλας, τοποθετούμε τη ζαχαρόπαστα και ανοίγουμε με τον ειδικό πλάστη.
  • Πασπαλίζουμε με ελάχιστη άχνη ζάχαρη για να μην κολλάει η ζαχαρόπαστα στη λαδόκολλα.
  • Προσέχουμε όσο την ανοίγουμε να διατηρείται πάντα το στρογγυλό σχήμα της.
  • Θέλουμε το πάχος της ζαχαρόπαστας να είναι 4 χιλιοστά και η διάμετρος 4-5 εκ. πιο μεγάλη από τη διάμετρο της τούρτας.
  • Πολύ προσεκτικά τυλίγουμε τη ζαχαρόπαστα πάνω από τον πρώτο όροφο.
  • Καθώς την απλώνουμε, προσέχουμε να μην αφήνουμε κενά ανάμεσα από τη ζαχαρόπαστα και την τούρτα ώστε να μη δημιουργηθούν φουσκάλες.
  • Με τα χέρια μας δουλεύουμε την επιφάνεια της ζαχαρόπαστας με γρήγορες κινήσεις μέχρι να κολλήσει η ζαχαρόπαστα στην τούρτα και καταλήγουμε περιμετρικά προς τη βάση του.
  • Κόβουμε την περισσευούμενη ζαχαρόπαστα.
  • Με τον ίδιο τρόπο τυλίγουμε και τους υπόλοιπους ορόφους.
  • Διακοσμούμε τον πρώτο όροφο με λουλούδια της αρεσκείας μας.
  • Τα αλείφουμε με μαργαρίνη και τα κολλάμε πάνω στην τούρτα.
  • Ανοίγουμε την περισσευούμενη ζαχαρόπαστα και με ένα μικρό στρογγυλό κουπάτ 2 εκ. κόβουμε κύκλους.
  • Αλείφουμε ελαφρά τους κύκλους με μαργαρίνη και κολλάμε πάνω στην τούρτα.
  • Διακοσμούμε τον τρίτο όροφο πάλι με λουλούδια της αρεσκείας μας.
  • Τον τέταρτο και τελευταίο όροφο τον διακοσμούμε με λευκά sprinkles, αφού πρώτα τα αλείψουμε με μαργαρίνη.

Δείτε περισσότερά για τη συνταγή του Άκη Πετρετζίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ