Αν αγαπάτε το μωσαϊκό, τον κλασικό κορμό με τη σοκολάτα και τα μπισκότα, πρέπει να δοκιμάσετε αυτήν την εκδοχή από τον Άκη Πετρετζίκη με σπιτική πραλίνα φιστικιού Αιγίνης και λευκή κουβερτούρα! Το απόλυτο επιδόρπιο!
Για την πραλίνα φιστικιού Αιγίνης
- 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, ψημένα, ψίχα
- 40 γρ. ηλιέλαιο
- 125 γρ. βούτυρο
Για το μωσαϊκό
- 125 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη
- 200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
- 225 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ
- 20 γρ. κονιάκ
- 1 πρέζα αλάτι
Για το σερβίρισμα
- φιστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
Για την πραλίνα φιστικιού Αιγίνης
- Τοποθετούμε ένα μικρό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τα φιστίκια και τα ζεσταίνουμε για 1-2 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε κατευθείαν τα φιστίκια στον πολυκόφτη, και χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν.
- Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί στα φιστίκια.
- Ρίχνουμε το βούτυρο στο τηγάνι εκτός φωτιάς, αφήνουμε να λιώσει και το ρίχνουμε και αυτό στον πολυκόφτη.
- Χτυπάμε ξανά μέχρι να ενσωματωθεί και το βούτυρο στο μείγμα και να έχουμε μια λεία πάστα.
- Για το μωσαϊκό
- Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την πραλίνα φιστικιού, τη λιωμένη λευκή κουβερτούρα και το ζαχαρούχο γάλα, και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
- Σπάμε μέσα στο μπολ τα μπισκότα με τα χέρια μας σε μεγάλα κομμάτια.
- Προσθέτουμε το κονιάκ και το αλάτι, και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας και αδειάζουμε το μείγμα στο κέντρο της λαδόκολλας δημιουργώντας μια λωρίδα στο κέντρο κατά μήκος.
- Τυλίγουμε με τη βοήθεια της λαδόκολλας δίνοντας το σχήμα του κορμού και σφίγγουμε τις άκρες σαν καραμέλα.
- Μεταφέρουμε τον κορμό στο ψυγείο για 4-5 ώρες ή στην κατάψυξη για 2-3 ώρες μέχρι να κρυώσει καλά.
- Βγάζουμε από το ψυγείο ή την κατάψυξη και ξετυλίγουμε.
- Κόβουμε σε φέτες και σερβίρουμε με ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης.