Το πρωί μετά τα Χριστούγεννα μοιάζει λίγο πολύ κάθε χρόνο το ίδιο. Το σπίτι πιο ήσυχο, τα φώτα ακόμα αναμμένα και το ψυγείο γεμάτο μικρά κομμάτια από τη γιορτή που πέρασε. Λίγη γαλοπούλα ή κρέας που περίσσεψε, πατάτες, σαλάτες, μια κουταλιά σάλτσα ή λίγο cranberry. Όλα μοιάζουν ασύνδετα, κι όμως, κρύβουν τεράστιες δυνατότητες για να μην πάνε χαμένα.

Η επόμενη μέρα…

Η επόμενη μέρα δεν χρειάζεται νέο μαγείρεμα ή περίπλοκες συνταγές. Το αντίθετο! Είναι η ιδανική στιγμή για κάτι απλό, χορταστικό και ανεπιτήδευτα νόστιμο. Πώς όμως; Ένα wrap με ό,τι έχει απομείνει από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, δεμένο με μια ωραία, βελούδινη sauce, μπορεί να γίνει το πιο comfort γεύμα των γιορτών, που κάνει τα περισσεύματα να μην πεταχτούν στα σκουπίδια.

Δεν υπάρχουν κανόνες ή σωστές αναλογίες. Παίρνετε ό,τι έχετε: κομμάτια από γαλοπούλα ή ψητό, λαχανικά, γέμιση, πατάτες, λίγη σαλάτα. Τα ζεσταίνετε ελαφρά, τα τυλίγετε σε μια μαλακή τορτίγια ή πίτα και προσθέτετε το στοιχείο που τα ενώνει όλα: μια sauce. Γιαούρτι με μουστάρδα και μέλι, μαγιονέζα με λεμόνι, ή ακόμα και λίγη gravy αραιωμένη με ελαιόλαδο. Εκεί βρίσκεται όλη η μαγεία!

Το μυστικό δεν είναι η συνταγή, αλλά η διάθεση.

Είναι το φαγητό που φτιάχνεται χωρίς πίεση, με άνετα ρούχα, καφέ στο χέρι και τα πιάτα να στεγνώνουν ακόμα στον πάγκο. Ένα γεύμα που δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει, αλλά τελικά το κάνει, γιατί είναι αληθινό και οικείο.

Αυτό το wrap δεν είναι απλώς ένας τρόπος να αξιοποιήσεις τα περισσεύματα. Είναι μια μικρή, ανεπίσημη τελετουργία της επόμενης μέρας. Μια υπενθύμιση ότι η γιορτή δεν τελειώνει στο τραπέζι, αλλά συνεχίζεται στις απλές στιγμές που ακολουθούν. Και αυτές είναι δίπλα από το χριστουγεννιάτικο δέντρο με την ηρεμία της επόμενης ημέρας.

Γιατί μερικές φορές, τα καλύτερα πιάτα δεν σχεδιάζονται, απλώς προκύπτουν.

Οι 3 sauces που δένουν τέλεια όλα τα leftovers:

1. Γιαούρτι, μουστάρδα & μέλι
Ανάλαφρη αλλά γεμάτη γεύση, αυτή η sauce είναι ιδανική για γαλοπούλα, κοτόπουλο και ψητά λαχανικά. Ανακάτεψε στραγγιστό γιαούρτι με λίγη μουστάρδα, μέλι και μερικές σταγόνες λεμόνι. Δίνει φρεσκάδα και ισορροπεί τέλεια τις πιο «βαριές» γιορτινές γεύσεις.

2. Creamy μαγιονέζα με λεμόνι & ελαιόλαδο
Για πιο comfort αποτέλεσμα, πρόσθεσε σε καλή μαγιονέζα λίγο φρέσκο λεμόνι και ελαιόλαδο. Αν έχεις στο ψυγείο λίγο gravy ή σάλτσα από το κρέας, μπορείς να τη δουλέψεις μέσα στη μαγιονέζα για ακόμα πιο πλούσια γεύση.

3. Ζεστή gravy με cranberry twist
Αν έχει μείνει gravy από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ζέστανε τη ελαφρά και πρόσθεσε μια κουταλιά cranberry sauce. Το αποτέλεσμα είναι γλυκόξινο, βελούδινο και ταιριάζει απίστευτα με κρέας, γέμιση και πατάτες. Είναι η sauce που μετατρέπει το wrap σε απόλυτο festive comfort food.

Τι λέτε θα το δοκιμάσετε;

Διαβάστε επίσης: 10 εύκολες συνταγές για χριστουγεννιάτικα γλυκά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ