Τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκά θα συνοδεύσουν για μία ακόμη φορά τα γιορτινά μας τραπέζια. Αν είστε από αυτούς που δεν θα αγοράσουν μελομακάρονα από το ζαχαροπλαστείο ή από αυτούς που δεν τα έχετε ήδη φτιάξει μπορείτε να κάνετε αυτή τη συνταγή. Η Ελισάβετ Κωστοκώστα παρουσιάζει μια συνταγή για τα πιο απολαυστικά σοκολατένια μελομακάρονα, αποκαλύπτοντας τα μυστικά τους.
Υλικά:
- 450ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 150ml χυμό πορτοκάλι
- 150γρ. ζάχαρη
- 1κ.σ. κανέλα
- 1κ.γ. γαρύφαλλο (κοφτό)
- 1κ.γ. μπέικιν
- 1κ.γ. σόδα (μαγειρική)
- Ξύσμα από πορτοκάλι (ακέρωτο)
- 650γρ. αλεύρι (σταρένιο-ζυμωτό)
- 200γρ. αλεύρι (γ.ο.χ)
- 4κ.σ. κακάο
- 130γρ. καρύδια (προαιρετικά)
Για το σιρόπι:
- 400ml νερό
- 400γρ. ζάχαρη
- 400γρ. μέλι
- 1 ξύλο κανέλα
Για την επικάλυψη:
- 300γρμ σοκολάτα (της επιλογής σας)
- Τριμμένο καρύδι
Εκτελεση:
Σε μία μπασίνα βάζουμε το ελαιόλαδο,την κανέλα το γαρύφαλλο, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα του πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά. Έπειτα, στον χυμό από το πορτοκάλι ρίχνουμε τη σόδα, ανακατεύουμε και μόλις αφρίσει το βάζουμε μες στην μπασίνα με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ξανά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και το κακάο, ζυμώνουμε και τέλος βάζουμε τα καρύδια και ζυμώνουμε ξανά. Πλάθουμε στο μέγεθος που θέλουμε, αλλά προσέχουμε να έχουν το ίδιο μέγεθος για να ψηθούν ομοιόμορφα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10 με 12 λεπτά.
Για το σιρόπι:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά τα ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Όταν είναι έτοιμα τα μελομακάρονα, σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι και τα μελομακάρονα μας καυτά! Αφού κρυώσουν καλά τα μελομακάρονα, λιώνουμε τη σοκολάτα της επιλογής μας σε μπεν μαρί και βουτάμε ενα-ένα τα μελομακάρονα μέσα στη σοκολάτα. Αφαιρούμε και τοποθετούμε σε ένα αλουμινόχαρτο γαρνίρουμε με τριμμένο καρύδι από πάνω και τα αφήνουμε να παγώσει η σοκολάτα.
Διαβάστε επίσης: Συνταγή για κέικ μελομακάρονο χωρίς ζάχαρη