Ένα κέικ που μοιάζει να γεννήθηκε από τη μαγεία των Χριστουγέννων. Αφράτο, μοσχομυριστό, με αρώματα πορτοκαλιού, κανέλας και γαρύφαλλου — σαν να κρατάς ένα μελομακάρονο σε μορφή κέικ, αλλά χωρίς ζάχαρη και απόλυτα νηστίσιμο. Η σεφ Ελισάβετ Κωστοκώστα παρουσιάζει μια συνταγή που θα αγαπήσεις από την πρώτη μπουκιά, ιδανική για γιορτινά τραπέζια και cosy απογεύματα με ζεστό ρόφημα.

Υλικά

  • 220 ml χυμό από πορτοκάλια
  • 100 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 4 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 300 γρ. αλεύρι (φαρίνα)
  • 100 γρ. καρύδια, τριμμένα

Για γαρνίρισμα:

  • 100 γρ. κουβερτούρα
  • Τριμμένα καρύδια
  • Εκτέλεση
  • Αναμειγνύεις τα υγρά υλικά
    Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξε τον χυμό πορτοκαλιού, το λάδι και το μέλι. Ανακάτεψε καλά μέχρι να ενωθούν.
  • Πρόσθεσε τα μπαχαρικά
    Ρίξε την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακάτεψε ώστε το μείγμα να αρωματιστεί υπέροχα.
  • Ρίξε το αλεύρι και το μπέικιν
    Πρόσθεσε τη φαρίνα και το μπέικιν πάουντερ. Ανακάτεψε μέχρι να έχεις ένα ομοιόμορφο, σχετικά παχύρευστο μείγμα.
  • Καρύδια για άρωμα και υφή
    Ρίξε τα τριμμένα καρύδια και ανακάτεψε απαλά να ενσωματωθούν.
  • Ψήσιμο
    Μεταφέρεις το μείγμα σε λαδωμένη φόρμα για κέικ και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 45–50 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι.
  • Γαρνίρισμα
    Λιώσε απαλά την κουβερτούρα και περίχυσε το κέικ αφού κρυώσει ελαφρά. Πασπάλισε με τριμμένα καρύδια για τέλεια εμφάνιση και έξτρα crunch.

Διαβάστε επίσης: Εοραστική συνταγή για χριστουγεννιάτικα μπισκότα χωρίς ζάχαρη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ