Ένα κέικ που μοιάζει να γεννήθηκε από τη μαγεία των Χριστουγέννων. Αφράτο, μοσχομυριστό, με αρώματα πορτοκαλιού, κανέλας και γαρύφαλλου — σαν να κρατάς ένα μελομακάρονο σε μορφή κέικ, αλλά χωρίς ζάχαρη και απόλυτα νηστίσιμο. Η σεφ Ελισάβετ Κωστοκώστα παρουσιάζει μια συνταγή που θα αγαπήσεις από την πρώτη μπουκιά, ιδανική για γιορτινά τραπέζια και cosy απογεύματα με ζεστό ρόφημα.
Υλικά
- 220 ml χυμό από πορτοκάλια
- 100 ml ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 4 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. κανέλα
- 1 κ.γ. γαρύφαλλο
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 300 γρ. αλεύρι (φαρίνα)
- 100 γρ. καρύδια, τριμμένα
Για γαρνίρισμα:
- 100 γρ. κουβερτούρα
- Τριμμένα καρύδια
- Εκτέλεση
- Αναμειγνύεις τα υγρά υλικά
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξε τον χυμό πορτοκαλιού, το λάδι και το μέλι. Ανακάτεψε καλά μέχρι να ενωθούν. - Πρόσθεσε τα μπαχαρικά
Ρίξε την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακάτεψε ώστε το μείγμα να αρωματιστεί υπέροχα. - Ρίξε το αλεύρι και το μπέικιν
Πρόσθεσε τη φαρίνα και το μπέικιν πάουντερ. Ανακάτεψε μέχρι να έχεις ένα ομοιόμορφο, σχετικά παχύρευστο μείγμα. - Καρύδια για άρωμα και υφή
Ρίξε τα τριμμένα καρύδια και ανακάτεψε απαλά να ενσωματωθούν. - Ψήσιμο
Μεταφέρεις το μείγμα σε λαδωμένη φόρμα για κέικ και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 45–50 λεπτά, μέχρι να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι. - Γαρνίρισμα
Λιώσε απαλά την κουβερτούρα και περίχυσε το κέικ αφού κρυώσει ελαφρά. Πασπάλισε με τριμμένα καρύδια για τέλεια εμφάνιση και έξτρα crunch.
Διαβάστε επίσης: Εοραστική συνταγή για χριστουγεννιάτικα μπισκότα χωρίς ζάχαρη