Μια ιδανική πρόταση για τις ζεστές μέρες για όσους αγαπούν τις ιδιαίτερες γεύσεις. Μην ξεχνάτε πως τα σμέουρα ή αλλιώς raspberries θεωρούνται ένα από τα καλύτερα superfoods αφού αποτελούν καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.
Υλικά
(Για 1,5 κιλό μαρμελάδα)
1 κιλό σμέουρα
Χυμό από 1 λεμόνι
1 κιλό κρυσταλλική ζάχαρη
Εκτέλεση
- Πριν ξεκινήσετε να φτιάχνετε τη μαρμελάδα, βάζετε ένα πιατάκι στο ψυγείο να παγώσει.
- Αποστειρώνετε τα βάζα που θα χρησιμοποιήσετε για τη μαρμελάδα ως εξής: Τα πλένετε με ζεστό νερό και σαπούνι. Τα σκουπίζετε και τα βάζετε να στεγνώσουν στη σχάρα του φούρνου. Τα διατηρείτε ζεστά μέχρι να τα γεμίσετε.
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε τα μισά σμέουρα και προσθέτετε τον χυμό λεμονιού.
- Πολτοποιείτε τα φρούτα σε χαμηλή φωτιά και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 5 λεπτά.
- Περνάτε από μια σήτα τα μαγειρεμένα σμέουρα πάνω από ένα μπολ, μέχρι να βγει όλος ο χυμός.
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνετε τον σουρωμένο χυμό και τη ζάχαρη και ανακατεύετε.
- Ζεσταίνετε προσεκτικά και κατόπιν προσθέτετε τα υπόλοιπα σμέουρα. Φέρνετε σε κατάσταση βρασμού και μαγειρεύετε για 5 λεπτά.
- Ρίχνετε λίγες σταγόνες μαρμελάδα στο παγωμένο πιατάκι για να δοκιμάσετε τη σύστασή της. Βάζετε το πιατάκι πίσω στο ψυγείο για 1 λεπτό.
- Βάζετε το δάχτυλό σας στη μαρμελάδα. Αν έχει τη μορφή ζελέ, τότε είναι έτοιμη. Αν όχι, ζεσταίνετε τη μαρμελάδα για ακόμη λίγα λεπτά.
- Μοιράζετε στα βάζα τη μαρμελάδα και τα σφραγίζετε – έτσι διατηρούνται για έναν χρόνο. Όταν τα ανοίξετε, φυλάσσετε στο ψυγείο.