Τα Χριστούγεννα πέρασαν και σε περίπτωση που έμειναν μελομακάρονα που δεν έχετε φάει ακόμη, ο Άκης Πετρετζίκης μας δίνει την πιο ξεχωριστή ιδέα για να τα αξιοποιήσουμε. Τα cupcakes μελομακάρονο του Άκη Πετρετζίκη είναι η συνταγή που αξίζει τον κόπο να την προσπαθήσετε.

Υλικά

Για το σιρόπι

250 γρ. νερό
400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 στικ κανέλα
1 γαρίφαλο
1/2 πορτοκάλι, κομμένο στη μέση
70 γρ. μέλι

Για τα μελομακάρονα – Μείγμα 1

200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
200 γρ. σπορέλαιο
90 γρ. ελαιόλαδο
25 γρ. ζάχαρη άχνη
1/4 κ.γ. γαρίφαλο
1-2 κ.γ. κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1/2 κ.γ. σόδα μαγειρική
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

Για τα μελομακάρονα – Μείγμα 2

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
Για τη σύνθεση
300 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη
400 γρ. σαντιγί

Για το σερβίρισμα

κουβερτούρα, λιωμένη
καρύδια, τριμμένα
κανέλα

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, να βράσουν.
  • Μόλις το σιρόπι πάρει μία βράση το αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
  • Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει, για 1-2 ώρες.

Για τα μελομακάρονα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C στον αέρα.
  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά του Μείγματος 1 και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Βάζουμε σε ένα δεύτερο μπολ όλα τα υλικά του Μείγματος 2 και τα ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός.
  • Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια μας για περίπου 10 δευτερόλεπτα, για να μην κόψει.
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα με 3-4 εκ. διάμετρο και 30 γρ. το καθένα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
  • Αφαιρούμε τα μελομακάρονα από τον φούρνο.
  • Ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα.
  • Αφαιρούμε τα μελομακάρονα από το κρύο σιρόπι με μια τρυπητή σπάτουλα.
  • Τοποθετούμε τα μελομακάρονα πάνω σε μια σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.

Για τη σύνθεση

  • Παίρνουμε 6 χαρτάκια για cupcakes και απλώνουμε στον πάτο και τα τοιχώματά τους τη λιωμένη κουβερτούρα χρησιμοποιώντας ένα πινέλο. Προσοχή! Θα πρέπει να καλύψουμε καλά όλα τα σημεία.
  • Βάζουμε τα χαρτάκια στο ψυγείο και τα αφήνουμε για 15 λεπτά να σφίξει η κουβερτούρα.
  • Αλείφουμε τα χαρτάκια με ακόμα μια στρώση από τη λιωμένη κουβερτούρα και τα ξαναβάζουμε στο ψυγείο.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ακόμα δύο φορές. Συνολικά, θα πρέπει να κάνουμε 4 στρώσεις αφήνοντας πάντα να παγώσει η προηγούμενη στρώση προτού προχωρήσουμε με την επόμενη. Αφού παγώσει η τέταρτη και τελευταία στρώση αφαιρούμε με προσοχή τη σοκολάτα από τα χαρτάκια. Θα πρέπει να έχουμε έξι σοκολατένια «μπολάκια».
  • Σπάμε με τα χέρια μας μερικά μελομακάρονα και τα μοιράζουμε στα σοκολατένια μπολάκια καλύπτοντας μέχρι τη μέση του ύψους τους.
  • Βάζουμε σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστεράκι τη σαντιγί και γεμίζουμε με λίγη από αυτή τα σοκολατένια μπολάκια φροντίζοντας να αφήσουμε χώρο για ακόμα μία στρώση από μελομακάρονα και σαντιγί.
  • Σπάμε ακόμα ένα μελομακάρονο πάνω από κάθε σοκολατένιο μπολάκι και διακοσμούμε με τη σαντιγί.
  • Σπάμε ένα τελευταίο μελομακάρονο πάνω από κάθε cupcake, πασπαλίζουμε με λιωμένη κουβερτούρα, τριμμένα καρύδια και κανέλα.
  • Σερβίρουμε.


Διαβάστε περισσότερα και δείτε όλα τα Tips του Άκη Πετρετζίκη για τη συνταγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ