Η πιο αγαπημένη, παραδοσιακή συνταγή. Ζουμερά φιλέτα μπακαλιάρου με τραγανό κουρκούτι μπίρας και βελούδινη, πικάντικη σκορδαλιά — ένα πιάτο που μυρίζει Ελλάδα και φέρνει στο τραπέζι γεύσεις αυθεντικές και νοσταλγικές. Ο Άκης Πετρετζίκης μάς δείχνει βήμα-βήμα πώς να φτιάξουμε τον τέλειο μπακαλιάρο σκορδαλιά, ακριβώς όπως τον θέλουμε: αφράτο στο εσωτερικό και τραγανό απέξω.
Συνταγή του Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
- 1,5 κιλό μπακαλιάρο, υγράλατο φιλέτο χωρίς κόκκαλο
- 200 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
- Σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Κουρκούτι
- Σκορδαλιά
Για το σερβίρισμα:
- Τηγανητές πατάτες
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο.
- Στραγγίζουμε καλά το ψάρι και το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας ώστε να είναι εντελώς στεγνό και να πιάσει καλά το κουρκούτι επάνω του.
- Φτιάχνουμε το κουρκούτι.
- Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μικρές μερίδες, ίσες σε μέγεθος και πάχος ώστε να τηγανιστούν ομοιόμορφα.
- Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με αρκετό σπορέλαιο στη φωτιά μέχρι το λάδι να φτάσει τους 180ºC.
- Βάζουμε 200 γρ. αλεύρι σε ένα ταψί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Βουτάμε το κάθε κομμάτι μπακαλιάρου μέσα στο ταψί με το αλεύρι γιατί με αυτό τον τρόπο θα κολλήσει καλύτερα το κουρκούτι στο ψάρι.
- Τινάζουμε το κάθε κομμάτι για να φύγει το περιττό αλεύρι και μετά το βουτάμε στο μπολ με το κουρκούτι.
- Τινάζουμε το παραπανίσιο κουρκούτι και τηγανίζουμε μέχρι να χρυσαφίσουν τα κομμάτια γυρίζοντάς τα αν χρειαστεί.
- Προσοχή, τον μπακαλιάρο δεν τον ρίχνουμε απότομα στο καυτό λάδι. Πρώτα βάζουμε το μισό ψάρι και μόλις φουσκώσει λίγο το κουρκούτι τότε ρίχνουμε και το άλλο μισό μέσα στο τηγάνι.
- Αφαιρούμε τον μπακαλιάρο με μια τρυπητή κουτάλα και τον μεταφέρουμε σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
- Συνοδεύουμε με σκορδαλιά και σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές
Διαβάστε περισσότερες συνταγές στο site του Άκη Πετρετζίκη