Η πιο αγαπημένη, παραδοσιακή συνταγή. Ζουμερά φιλέτα μπακαλιάρου με τραγανό κουρκούτι μπίρας και βελούδινη, πικάντικη σκορδαλιά — ένα πιάτο που μυρίζει Ελλάδα και φέρνει στο τραπέζι γεύσεις αυθεντικές και νοσταλγικές. Ο Άκης Πετρετζίκης μάς δείχνει βήμα-βήμα πώς να φτιάξουμε τον τέλειο μπακαλιάρο σκορδαλιά, ακριβώς όπως τον θέλουμε: αφράτο στο εσωτερικό και τραγανό απέξω.

Συνταγή του Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά

  • 1,5 κιλό μπακαλιάρο, υγράλατο φιλέτο χωρίς κόκκαλο
  • 200 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
  • Σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κουρκούτι
  • Σκορδαλιά

Για το σερβίρισμα:

  • Τηγανητές πατάτες

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο.
  2. Στραγγίζουμε καλά το ψάρι και το στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας ώστε να είναι εντελώς στεγνό και να πιάσει καλά το κουρκούτι επάνω του.
  3. Φτιάχνουμε το κουρκούτι.
  4. Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μικρές μερίδες, ίσες σε μέγεθος και πάχος ώστε να τηγανιστούν ομοιόμορφα.
  5. Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι με αρκετό σπορέλαιο στη φωτιά μέχρι το λάδι να φτάσει τους 180ºC.
  6. Βάζουμε 200 γρ. αλεύρι σε ένα ταψί. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  7. Βουτάμε το κάθε κομμάτι μπακαλιάρου μέσα στο ταψί με το αλεύρι γιατί με αυτό τον τρόπο θα κολλήσει καλύτερα το κουρκούτι στο ψάρι.
  8. Τινάζουμε το κάθε κομμάτι για να φύγει το περιττό αλεύρι και μετά το βουτάμε στο μπολ με το κουρκούτι.
  9. Τινάζουμε το παραπανίσιο κουρκούτι και τηγανίζουμε μέχρι να χρυσαφίσουν τα κομμάτια γυρίζοντάς τα αν χρειαστεί.
  10. Προσοχή, τον μπακαλιάρο δεν τον ρίχνουμε απότομα στο καυτό λάδι. Πρώτα βάζουμε το μισό ψάρι και μόλις φουσκώσει λίγο το κουρκούτι τότε ρίχνουμε και το άλλο μισό μέσα στο τηγάνι.
  11. Αφαιρούμε τον μπακαλιάρο με μια τρυπητή κουτάλα και τον μεταφέρουμε σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  12. Συνοδεύουμε με σκορδαλιά και σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές

Διαβάστε περισσότερες συνταγές στο site του Άκη Πετρετζίκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ