Η σειρά που έχει ήδη γίνει η νέα εμμονή του τηλεοπτικού κοινού είναι ο «Σασμός». Μια δραματική ιστορία που ξετυλίγεται με φόντο την Κρήτη. Στο ίδιο νησί, γυρίστηκε και το «Κομάντα και δράκοι» που έκανε πρεμιέρα το βράδυ της Τετάρτης. Αναπόφευκτα μέσα από τα επεισόδιά τους θα έχουμε την ευκαιρία να αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο το συγκεκριμένο ελληνικό νησί για αυτό βρήκαμε ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που το κάνουν να ξεχωρίζει από κάθε άλλο τόπο: η κουζίνα του. Ζητήσαμε από τη συγγραφέα του βιβλίου «100 αυθεντικές κρητικές συνταγές», Εύα Παρακεντάκη να μας εξηγήσει τα μυστικά της κρητικής διατροφής.

«Η κρητική διατροφή βασίζεται στην ισορροπία και την εποχικότητα των υλικών. Δεν είναι μόνο φυτοφαγική, ούτε χαμηλή σε λιπαρά. Πρόκειται για μία διατροφή που βασίζεται στο μέτρο και την ποικιλία, καθώς και στους υγιεινούς συνδυασμούς τροφίμων τα οποία είναι όλα απλά και παραδοσιακά» λέει στο okmag.gr.

Ο δεκάλογος της κρητικής διατροφής

  • Η βάση όλων είναι το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο αποτελεί την βασική πηγή λίπους στην διατροφή των Κρητικών, όπου απουσιάζουν όλα τα  trans λιπαρά οξέα.
  • Τα ψάρια που καταναλώνονται συχνά προσφέρουν τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα και τα κρέατα είναι πάντα ελευθέρας βοσκής.
  • Τα γαλακτοκομικά που καταναλώνονται κατά κόρων  και δεν είναι απαραίτητα χαμηλών λιπαρών, γιατί αυτά τα γαλακτοκομικά προσφέρουν στον οργανισμό πολύτιμα λιπαρά οξέα που βρίσκονται μόνο στα πλήρη γαλακτοκομικά.
  • Οι χοχλιοί είναι ένα βασικό τρόφιμο και περιέχουν μεγάλες ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι η ασπίδα προστασίας των κυτταρικών μεμβρανών.
  • Τα άγρια χόρτα και τα βότανα που χρησιμοποιούνται στην κρητική διατροφή, όπως τα ραδίκια, η ζοχοί,ο ταραξάκος ή πικραλίδα, το σταμναγκάθι και τα άγρια βότανα όλα τα παραπάνω είναι πλούσια σε ασβέστιο και σίδηρο, καροτενοειδή, βιταμίνες συμπλέγματος Β και βιταμίνη C και πολλές άλλες βιταμίνες. Στο νησί είναι φύονται 1800 φυτά εκ των οποίων 180 ενδημικά.
  • Τα δημητριακά αποτελούν την βάση της κρητικής διατροφής. Τα κρίθινα και σταρένια παξιμάδια χρησιμοποιούνται καθημερινά στο Κρητικό τραπέζι. Τα όσπρια όπως ρεβίθια, οι φακές, τα φασόλια, καταναλώνονται επίσης σε με μεγάλη συχνότητα, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
  • Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας στην κρητική διατροφής και οι σαλάτες συνοδεύουν πάντα τα πιάτα μας. Το ρόδι για παράδειγμα καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες όταν είναι η εποχή του.
  • Οι ξηροί καρποί όπως κουκουνάρι, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα καρύδια περιέχουν πολύτιμα για την υγεία λιπαρά οξέα.
  • Το κρασί δεν λείπει, το οποίο όπως λένε και οι γιατροί όταν καταναλώνεται με μέτρο έχει προστατευτική επίδραση στον οργανισμό με τις πολυφαινόλες που περιέχει.
  • Και τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό, οι Κρήτες τρώνε το κάθε υλικό στον καιρό του. Ντομάτα το καλοκαίρι, σταμναγκάθι το χειμώνα, αγκινάρες την άνοιξη, κολοκύθες το φθινόπωρο. Η εποχικότητα της πρώτης ύλης καθορίζει και το καθημερινό τραπέζι του Κρητικού.

«Διαβάζοντας τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι η κρητική διατροφή περιέχει όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας ώστε να είμαστε υγιείς. Γι αυτό προτείνω  να μας γίνει τρόπος ζωής. Άλλωστε στο νησί οι άνθρωποι του χωριού ζουν πολλά χρόνια, τόσα πολλά που αρκετοί δεν γνωρίζουν την ακριβή ημερομηνία γέννησης τους», υπογραμμίζει η Εύα Παρακεντάκη.

Mαγείρισσα με κρητική καταγωγή, αποφάσισε να γίνει μόνιμο μέλος της κρητικής οικογένειας, μετακομίζοντας με την οικογένειά της στο νησί. Οι γεύσεις και οι γνώσεις που απέκτησε από τη ζωή της στην Κρήτη μεταφέρονται μέσα από το βιβλίο της «100 αυθεντικές κρητικές συνταγές». Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του τόμου είναι τόσο η καταχώρηση των συνταγών στις 4 εποχές του χρόνου, όσο και οι πρόλογοί της σε κάθε ενότητα, που μας μεταφέρουν στο κρητικό κλίμα κάθε εποχής και στα έθιμά του.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για την κρητική διατροφή και τα μυστικά της μέσα από αυθεντικές συνταγές της Κρήτης, αναζητήστε το νέο της βιβλίο που κυκλοφορεί από σήμερα 23 Σεπτεμβρίου από τις εκδόσεις Creamy W Publications.

Την περασμένη Δευτέρα έγινε και η παρουσίασή του στο ιστορικό εστιατόριο της Αθήνας «Μαγεμένος Αυλός» με τον Ηλία Μαμαλάκη να το προλογίζει.

Φωτογραφίες από την παρουσίαση: Έλλη Πουπουλίδου/NDP