Η εύκολη τάρτα με λουκάνικα είναι ένα απολαυστικό πιάτο γεμάτο αρώματα, ιδανικό για μεσημεριανό ή δείπνο. Η τραγανή ζύμη συνδυάζεται με μανιτάρια, λουκάνικα και τυριά, δημιουργώντας μια νόστιμη και χορταστική επιλογή για όλη την οικογένεια.
Υλικά
Για τη ζύμη:
150 γρ. βούτυρο
2 κ.σ. σπορέλαιο
5 κ.σ. νερό
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
220 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
Για τη γέμιση:
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 καρότο τριμμένο
1 χωριάτικο λουκάνικο
3 αυγά
1 φλ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. ανθότυρο
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Ζύμη
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C (αέρας). Σε πυρίμαχο μπολ βάζουμε βούτυρο, σπορέλαιο, νερό και ζάχαρη. Ψήνουμε 15′ μέχρι να κοχλάσει και να ροδίσει ελαφρά το βούτυρο. Αφαιρούμε με προσοχή και προσθέτουμε αλεύρι με αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μπάλα ζύμης. Απλώνουμε σε ταρτιέρα σχηματίζοντας πλαϊνό τοίχο. Βάζουμε μεμβράνη και βαρίδια (όσπρια ή ρύζι) και ψήνουμε 20′. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και ψήνουμε σκέτη τη ζύμη για 10′. Αλείφουμε με ασπράδι και ψήνουμε 1′-2′.
Γέμιση
Σοτάρουμε πράσο και καρότο στο λάδι. Προσθέτουμε λουκάνικο, αλάτι και πιπέρι. Αδειάζουμε τη γέμιση στη μισοψημένη τάρτα και ρίχνουμε το ανθότυρο σε τρίμματα. Χτυπάμε αυγά με κρέμα και περιχύνουμε προσεκτικά. Πασπαλίζουμε με γραβιέρα και γαρνίρουμε με φέτες κόκκινης πιπεριάς. Ψήνουμε 35′-40′ στους 160°C μέχρι να σταθεροποιηθεί η γέμιση. Αφήνουμε 10′ στην ταρτιέρα και μετά ξεφορμάρουμε σε σχάρα για να κρυώσει καλά.
Tips
Για τραγανή τάρτα, αφήνουμε πάντα να κρυώσει σε σχάρα. Αν μείνει στο ταψί, μπορεί να νοτίσει και να μαλακώσει.
Διαβάστε επίσης: Συνταγή για παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά
Περισσότερες συνταγές στο www.argiro.gr