Οι μελιτζάνες παπουτσάκια είναι από εκείνα τα φαγητά που μοσχοβολάνε Ελλάδα και σπιτική θαλπωρή. Είναι ένα πιάτο που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές, ένα φαγητό που θυμίζει Κυριακές στο οικογενειακό τραπέζι, με τη μαμά ή τη γιαγιά να σερβίρουν το ταψί κατευθείαν από τον φούρνο, ακόμα να αχνίζει.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, πιστή στις αυθεντικές ελληνικές γεύσεις, μάς δείχνει τη συνταγή για να φτιάξουμε μελιτζάνες παπουτσάκια εύκολα και με επιτυχία που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους.

Ο συνδυασμός της μαλακής, γλυκιάς μελιτζάνας με τον πλούσιο κιμά, τη βελούδινη μπεσαμέλ και το τραγανό, ροδοψημένο τυρί από πάνω δημιουργεί μια αρμονία γεύσεων που δύσκολα αντιστέκεσαι. Είναι ένα πιάτο που μυρίζει σπιτικό φαγητό, γεμάτο νοστιμιά και αγάπη.

Αν και φαίνεται «γιορτινό», τα παπουτσάκια φτιάχνονται πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι νομίζετε — και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Με λίγη προσοχή στα βήματα και με φρέσκα, καλά υλικά, θα έχετε ένα πιάτο που θα μπορούσε άνετα να σταθεί και σε ένα τραπέζι Κυριακής ή σε ένα δείπνο με φίλους.

Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, που αναδεικνύουν τη μελιτζάνα στο μεγαλείο της. Δοκίμασέ τα και θα καταλάβετε γιατί τα «παπουτσάκια της μαμάς» είναι τόσο αγαπημένα σε όλους μας.

Τα υλικά που θα χρειαστείτε για μελιτζάνες παπουτσάκια

Για τις μελιτζάνες

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Λίγο θυμάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη σάλτσα κιμά

  • 1/2 kg κιμά μοσχαρίσιο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1/4 φλ. κονιάκ
  • 2 τριμμένες φρέσκες ντομάτες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1/2 ξυλάκι κανέλας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 1/2 lt γάλα ζεστό
  • 1 αυγό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
  • 1 φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση

Μελιτζάνες

  • Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση κατά μήκος διατηρώντας το κοτσάνι για να κρατήσουμε το σχήμα τους στο ψήσιμο.
  • Με μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά τη σάρκα της μελιτζάνας και τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  • Με πινέλο αλείφουμε την επιφάνειά τους με ελαιόλαδο, τις πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και λίγο θυμάρι ή ρίγανη.
  • Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για περίπου 30 λεπτά να μαλακώσει η σάρκα τους.

Σάλτσα κιμά

  • Zεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά να ψηθεί και να στεγνώσει, γύρω στα 6-7 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 4 με 5 λεπτά να γίνει διάφανο.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο, το καρότο και τον πελτέ.
  • Τρίβουμε τον πελτέ στη βάση της κατσαρόλας να βγάλει τ’ αρώματά του.
  • Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
  • Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι, και μια πρέζα ζάχαρη.
  • Σκεπάζουμε τον κιμά γιατί είναι ελάχιστα τα υγρά του και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 20 λεπτά μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά.
  • Προς το τέλος του μαγειρέματος, αρωματίζουμε με τη δάφνη και την κανέλα για λίγα λεπτά και έπειτα τα αφαιρούμε.

Για τη μπεσαμέλ

  • Ζεσταίνουμε σε το γάλα σε μικρή κατσαρόλα.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά σε μία κατσαρόλα και μόλις αρχίσει να αφρίζει, προσθέτουμε πασπαλίζοντας το αλεύρι.
  • Ανακατεύουμε με σύρμα για 2′ να ψηθεί το αλεύρι και χαμηλώνουμε την εστία.
  • Προσθέτουμε λίγο-λίγο το ζεστό γάλα ανακατεύοντας.
  • Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Τρίβουμε το μοσχοκάρυδο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή λεία κρέμα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το αβγό και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις και αμέσως ρίχνουμε το μισό τυρί.
  • Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις.
  • Γεμίζουμε τις ψητές μελιτζάνες με την πυκνή σάλτσα του κιμά.
  • Καλύπτουμε κάθε μελιτζάνα με μια γεμάτη κουταλιά μπεσαμέλ και την απλώνουμε.
  • Πασπαλίζουμε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 35 – 40 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Περισσότερες συνταγές στο www.argiro.gr

Διαβάστε επίσης: Τυροπιτάκια με γιαούρτι και φέτα για τις λιγούρες στο γραφείο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ