Οι κουραμπιέδες μαζί με τα μελομακάρονα δεν λείπουν από κανένα σπίτι τις γιορτινές ημέρες. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου προτείνει μια εύκολη συνταγή για κουραμπιέδες και μοιράζεται τα μυστικά της για να τους πετύχετε.

Υλικά για τους κουραμπιέδες

  • 50 γρ. κονιάκ
  • 100 ζάχαρη
  • 100 αμύγδαλα
  • 200 βούτυρο
  • 250 φυτίνη
  • 670 αλεύρι
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 βανίλια
  • 2 κρόκους

Για το άχνισμα

  • 3 συσκ. άχνη
  • 3 βανίλιες

Οδηγίες για την εκτέλεση της συνταγής

  • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το βούτυρο πρέπει να είναι πολύ μαλακό και τουλάχιστον 2 ώρες πάνω στον πάγκο της κουζίνας.
  • Αφού ψήσουμε τα αμύγδαλα, τα ψιλοκόβουμε σε ξύλο κοπής με ένα μαχαίρι και τα κρατάμε στην άκρη.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στον αέρα.
  • Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 μεγάλα ρηχά ταψιά.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη φυτίνη και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και να γίνει σαν σαντιγί.
  • Έναν έναν ρίχνουμε μέσα τους κρόκους, γιατί πρέπει να τους “πίνει” το μίγμα κάθε φορά.
  • Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια.
  • Προσθέτουμε το κονιάκ ή το λικέρ.
  • Χτυπάμε λίγο για να φουσκωση το μίγμα.
  • Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και δουλεύουμε το μίγμα στο χέρι.
  • Με ένα κόσκινο, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο λίγο στο μίγμα μας.
  • Εάν είναι πολύ μαλακή η ζύμη και κολλάει στα χέρια ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο αλεύρι ακόμα.
  • Στο τέλος, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
  • Φροντίζουμε η ζύμη να είναι αφράτη και όχι σκληρή, δηλαδή να είναι βουτυράτη για να μη γίνουν σκληροί.
  • Πλάθουμε σε όποιο σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε αραιά στο ταψί.
  • Τους ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ώστε να ροδίσουν καλά και να σκάσουν, δηλαδή να κάνουν ανοίγματα στην επιφάνεια.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν γύρω στα 5 λεπτά.
  • Άχνισμα
  • Με ένα κόσκινο, κοσκινίζουμε την άχνη και τις βανίλιες.
  • Βάζουμε την μισή άχνη σε ένα βαθύ ταψί.
  • Αραδιάζουμε τους ζεστούς κουραμπιέδες στην άχνη (προσοχή όχι καυτούς) και κοσκινίζουμε από πάνω την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη.
  • Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε αχνίζοντας λίγους λίγους, για να αχνίζονται σωστά.
  • Τους στήνουμε σε μία πιατέλα.
  • Αχνίζουμε και πάνω από την πιατέλα.

Δείτε περισσότερες συνταγές στο argiro.gr

Διαβάστε επίσης:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ