Οι κουραμπιέδες μαζί με τα μελομακάρονα δεν λείπουν από κανένα σπίτι τις γιορτινές ημέρες. Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου προτείνει μια εύκολη συνταγή για κουραμπιέδες και μοιράζεται τα μυστικά της για να τους πετύχετε.
Υλικά για τους κουραμπιέδες
- 50 γρ. κονιάκ
- 100 ζάχαρη
- 100 αμύγδαλα
- 200 βούτυρο
- 250 φυτίνη
- 670 αλεύρι
- 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 βανίλια
- 2 κρόκους
Για το άχνισμα
- 3 συσκ. άχνη
- 3 βανίλιες
Οδηγίες για την εκτέλεση της συνταγής
- Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το βούτυρο πρέπει να είναι πολύ μαλακό και τουλάχιστον 2 ώρες πάνω στον πάγκο της κουζίνας.
- Αφού ψήσουμε τα αμύγδαλα, τα ψιλοκόβουμε σε ξύλο κοπής με ένα μαχαίρι και τα κρατάμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στον αέρα.
- Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 μεγάλα ρηχά ταψιά.
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη φυτίνη και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και να γίνει σαν σαντιγί.
- Έναν έναν ρίχνουμε μέσα τους κρόκους, γιατί πρέπει να τους “πίνει” το μίγμα κάθε φορά.
- Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια.
- Προσθέτουμε το κονιάκ ή το λικέρ.
- Χτυπάμε λίγο για να φουσκωση το μίγμα.
- Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και δουλεύουμε το μίγμα στο χέρι.
- Με ένα κόσκινο, κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο λίγο στο μίγμα μας.
- Εάν είναι πολύ μαλακή η ζύμη και κολλάει στα χέρια ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο αλεύρι ακόμα.
- Στο τέλος, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
- Φροντίζουμε η ζύμη να είναι αφράτη και όχι σκληρή, δηλαδή να είναι βουτυράτη για να μη γίνουν σκληροί.
- Πλάθουμε σε όποιο σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε αραιά στο ταψί.
- Τους ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ώστε να ροδίσουν καλά και να σκάσουν, δηλαδή να κάνουν ανοίγματα στην επιφάνεια.
- Αφήνουμε να κρυώσουν γύρω στα 5 λεπτά.
- Άχνισμα
- Με ένα κόσκινο, κοσκινίζουμε την άχνη και τις βανίλιες.
- Βάζουμε την μισή άχνη σε ένα βαθύ ταψί.
- Αραδιάζουμε τους ζεστούς κουραμπιέδες στην άχνη (προσοχή όχι καυτούς) και κοσκινίζουμε από πάνω την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη.
- Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε αχνίζοντας λίγους λίγους, για να αχνίζονται σωστά.
- Τους στήνουμε σε μία πιατέλα.
- Αχνίζουμε και πάνω από την πιατέλα.
Δείτε περισσότερες συνταγές στο argiro.gr
Διαβάστε επίσης:
- Εύκολο πανετόνε από τον Άκη Πετρετζίκη
- Το μυστικό για τους πιο αφράτους κουραμπιέδες, από την Ντίνα Νικολάου
- Η συνταγή για τα τέλεια χριστουγεννιάτικα μπισκότα