Τα Χριστούγεννα έρχονται και μαζί με αυτά ήρθαν και τα μελομακάρονα. Ο pastry chef Χρήστος Βέργαδος μοιράζεται στο okmag την πιο εύκολη συνταγή για λαχταριστά μελομακάρονα και μας αποκαλύπτει χρήσιμα tips.

Υλικά 

  • 500 ml ηλιέλαιο
  • 120 gr ζάχαρη
  • 1 kg αλεύρι
  • 100 ml χλιαρό νερό
  • 70ml κονιάκ
  • 100ml χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/2 κουταλιά αμμωνία
  • 1/2 κουταλιά μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουταλιά κανέλα
  • ½ κουταλιά γαρίφαλο

Σιρόπι: 

  • 1kg ζάχαρη
  • 1/2 lt νερό
  • 300gr μέλι 

Για το γαρνίρισμα:

Τριμμένο καρύδι.

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο και προσθέτουμε όλα τα υλικά (εκτός του αλευριού) και έχοντας διαλύσει την αμμωνία στον χυμό πορτοκαλί.
  2. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθουν όλα τα υλικά.
  3. Στη συνέχεια ρίχνουμε περίπου τα 900gr από το αλεύρι και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να γίνει μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα δάχτυλα (αν χρειαστεί προσθέτουμε κι άλλο από το αλεύρι).
  4. Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε και ψήνουμε στους 170οC για περίπου 25 λεπτά. 
  5. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να βράσουν. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. 
  6. Σιροπιάζουμε κρύα τα μελομακάρονα, καυτό το σιρόπι. 
  7. Πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι και σερβίρουμε.

Διαβάστε επίσης: Χρήστος Βέργαδος: Παρουσίασε το νέο του βιβλίο με το πιο πρωτότυπο fashion show

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ