Είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και τι πιο ωραίο από ένα δροσερό γλυκό ψυγείου που θα γλυκάνει τα βράδια μας στο σπίτι. Ο μετρ του είδους Άκης Πετρετζίκης έχει την τέλεια συνταγή για το πιο νόστιμο γλυκό! Γλυκό ψυγείου με φράουλες, γιαούρτι και φρυγανιές ολικής άλεσης. Το γεγονός ότι θα το τρώμε χωρίς τύψεις αφού είναι ελαφρύ, υγιεινό και χωρίς ζάχαρη, μας προτρέπει να το φτιάξουμε άμεσα!
Ξεκινάμε με τα υλικά!
500 γρ. φράουλες
4-5 φύλλα δυόσμου, προαιρετικά
ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
χυμό λεμονιού, από ½ λεμόνι
100 γρ. μέλι
100 γρ. νερό
Για την κρέμα
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό, 5%
5 γρ. φύλλα ζελατίνης
400 γρ. ανθότυρο
150 γρ. μέλι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
100 γρ. γάλα πλήρες
Για τη βάση
11 φρυγανιές, ολικής άλεσης (80 γρ.)
Για το σερβίρισμα
φύλλα δυόσμου.
Τρόπος παρασκευής
Για τις φράουλες
Ρίχνουμε τις φράουλες σε 2 δόσεις στον πολυκόφτη, τις χτυπάμε μέχρι να ψιλοκοπούν αλλά να μην πολτοποιηθούν, και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Ψιλοκόβουμε τα φύλλα δυόσμου και τα ρίχνουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το μέλι και το νερό, ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι, και αφήνουμε στην άκρη.
Για την κρέμα
Βάζουμε τις ζελατίνες σε ένα μπολ και τις καλύπτουμε με κρύο τρεχούμενο νερό ώστε να τις μουλιάσουμε.
Ρίχνουμε στον πολυκόφτη το ανθότυρο και το μέλι, χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια μους, και τη μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το γιαούρτι.
Βάζουμε σε ένα μπολ το γάλα, στραγγίζουμε τις ζελατίνες πιέζοντάς τες με τα χέρια μας και τις ρίχνουμε μέσα στο γάλα.
Μεταφέρουμε το μπολ στον φούρνο μικροκυμάτων για 30 δευτερόλεπτα στα 800 Watt.
Αφαιρούμε και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να λιώσει εντελώς η ζελατίνη.
Ρίχνουμε το μείγμα στο μπολ με το γιαούρτι, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός ή μια σπάτουλα σιλικόνης.
Για τη βάση
Τοποθετούμε τις φρυγανιές τη μία δίπλα στην άλλη σε ένα πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 25×32 εκ. ώστε να καλύψουμε όλη τη βάση του.
Για τη σύνθεση
Ρίχνουμε πάνω από τις φρυγανιές το μείγμα με τις φράουλες και το απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια.
Προσθέτουμε από πάνω την κρέμα και την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια ομοιόμορφα με τη σπάτουλα.
Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 6-8 ώρες.
Βγάζουμε από το ψυγείο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου.
Δείτε το βίντεο
Δείτε όλες τις συνταγές στο akispetretzikis.com