Αν θέλετε μια διαφορετική πρόταση για τα φετινά τσουρέκια που θα ετοιμάσετε για την οικογένεια κια τους φίλους σας, ο Χρήστος Βέργαδος μας δίνει την πιο λαχταριστή συνταγή για τσουρέκι γεμιστό με πραλίνα.

Υλικά

Για το προζύμι

130 ml νερό

130 ml γάλα

250 γρ. αλεύρι δυνατό

50 γρ. νωπή μαγιά

Για τη ζύμη

1 /2 κιλό αλεύρι δυνατό

250 γρ. ζάχαρη

120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

3 αβγά

10 γρ. μαχλέπι τριμμένο

1/2 κ.γ. κακουλέ τριμμένο

10 γρ μαστίχα τριμμένη

Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι

2 βανίλιες

1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση:

350 γρ πραλίνα

200 γρ χοντροκομμένα φουντούκια

Εκτέλεση:

  • Ζεσταίνουμε το νερό και το γάλα. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και διαλύουμε σε αυτά την μαγιά μαζί με μια κουτάλια της σούπας ζάχαρη. Κατόπιν προσθέτουμε το αλεύρι του προζυμιού και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σαν μαλακό ζυμάρι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Το ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός του βουτύρου. Ζυμώνουμε με τον γάντζο. Μόλις σχηματιστεί ζυμάρι προσθέτουμε το βούτυρο μαλακωμένο και ξαναζυμώνουμε μέχρι να γίνει λεία ζύμη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Κατόπιν την κόβουμε σε 3 μισόκιλα ζυμάρια.
  • Τα ανοίγουμε με τον πλάστη δίνοντας ορθογώνιο παραλληλόγραμμο σχήμα. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με πραλίνα και πασπαλίζουμε με χοντροκομμένα φουντούκια. Το τυλίγουμε σε ρολό και στην συνέχεια με ένα μαχαίρι το κόβουμε κατά μήκος στην μέση. Στρίβουμε τα δυο μέρη της ζύμης δίνοντας το χαρακτηριστικό σχήμα. Τα βάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα για κεικ και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι λίγο να φουσκώσουν.
  • Τέλος τα αλείφουμε με μείγμα από 1 κρόκο και 50 ml γάλα.
  • Ψήνουμε αρχικά στους 160°C για 10 λεπτά και στην συνέχεια στους 140° C για ακόμα περίπου μισή ώρα.
  • Προαιρετικά και μόλις κρυώσει μπορούμε να το αλείψουμε με χλιαρό μέλι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ