H βραβευμένη Ελληνίδα σεφ προτείνει για το κυριακάτικο τραπέζι μια λαχταριστή παραλλαγή του φημισμένου αμερικανικού κέικ σοκολάτας για επιδόρπιο.
Υλικά (Για 8 τεμάχια)
Για το brownies
- 150 γραμμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 160 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 200 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 50 γραμμ. ζάχαρη καστανή
- 120 γραμμ. βούτυρο & λίγο επιπλέον για τη φόρμα
- 120 ml γάλα
- 100 γραμμ. γιαούρτι
- 60 γραμμ. κακάο άγλυκ
- 200 γραμμ. σμέουρα
- Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Για την καρύδα:
- 150 γραμμ. ινδοκάρυδο
- 100 γραμμ. γάλα εβαπορέ
- 30 γραμμ. μέλι
- 15 γραμμ. σπορέλαιο ή λάδι καρύδας
- 75 γραμμ. φιστικοβούτυρο
Εκτέλεση
- Για την καρύδα: Σε αντικολλητικό τηγάνι ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά το φιστικοβούτυρο, το σπορέλαιο ή το λάδι καρύδας και το μέλι και προσθέτετε το γάλα. Αφήνετε να βράσουν όλα τα υλικά μαζί για 2 λεπτά και ρίχνετε την καρύδα.
- Ανακατεύετε με απαλές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί όλη η καρύδα στο μείγμα, και αποσύρετε
από τη φωτιά. Αφήνετε να κρυώσει. - Για το brownies: Βουτυρώνετε καλά μια φόρμα 20×20 και στρώνετε αντικολλητικό χαρτί. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
- Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά μαγειρεύετε το βούτυρο και τις ζάχαρες, μέχρι να λιώσουν. Ρίχνετε το γάλα και μόλις ζεσταθεί αποσύρετε από τη φωτιά.
- Προσθέτετε την κουβερτούρα και ανακατεύετε συνεχώς, μέχρι να λιώσει. Αφήνετε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ βάζετε το γιαούρτι και προσθέτετε το σοκολατένιο μείγμα. Βάζετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο σε ένα κόσκινο και το ρίχνετε πασπαλιστά στο μπολ.
- Ανακατεύετε με σπάτουλα με απαλές κινήσεις για να ενωθούν όλα τα υλικά. Τέλος, ρίχνετε τα σμέουρα και ανακατεύετε για να σκορπίσουν στο μείγμα.
- Αδειάζετε το μισό σοκολατένιο μείγμα στο ταψάκι και ισιώνετε με ένα κουτάλι. Κρατάτε 2-3 κουταλιές από την καραμελωμένη καρύδα και ρίχνετε την υπόλοιπη στο ταψάκι.
- Σκεπάζετε με το υπόλοιπο σοκολατένιο μείγμα, ισιώνετε και σκορπίζετε την υπόλοιπη καρύδα.
- Ψήνετε στον φούρνο για 40-45 λεπτά.
- Δοκιμάζετε με μια οδοντογλυφίδα αν είναι έτοιμο το brownies: Θα πρέπει να έχει σφίξει το εξωτερικό μέρος, ενώ το κέντρο να παραμένει ρευστό.
- Βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσει. Ξεφορμάρετε, κόβετε σε κομμάτια και
σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη.
Πρώτη δημοσίευση στο τεύχος 1014 του περιοδικού ΟΚ!