H βραβευμένη Ελληνίδα σεφ προτείνει για το κυριακάτικο τραπέζι μια λαχταριστή παραλλαγή του φημισμένου αμερικανικού κέικ σοκολάτας για επιδόρπιο.

Υλικά (Για 8 τεμάχια)

Για το brownies

  • 150 γραμμ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 160 γραμμ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
  • 200 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 50 γραμμ. ζάχαρη καστανή
  • 120 γραμμ. βούτυρο & λίγο επιπλέον για τη φόρμα
  • 120 ml γάλα
  • 100 γραμμ. γιαούρτι
  • 60 γραμμ. κακάο άγλυκ
  • 200 γραμμ. σμέουρα
  • Ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Για την καρύδα:

  • 150 γραμμ. ινδοκάρυδο
  • 100 γραμμ. γάλα εβαπορέ
  • 30 γραμμ. μέλι
  • 15 γραμμ. σπορέλαιο ή λάδι καρύδας
  • 75 γραμμ. φιστικοβούτυρο

Εκτέλεση

  1. Για την καρύδα: Σε αντικολλητικό τηγάνι ανακατεύετε σε χαμηλή φωτιά το φιστικοβούτυρο, το σπορέλαιο ή το λάδι καρύδας και το μέλι και προσθέτετε το γάλα. Αφήνετε να βράσουν όλα τα υλικά μαζί για 2 λεπτά και ρίχνετε την καρύδα.
  2. Ανακατεύετε με απαλές κινήσεις, μέχρι να ενσωματωθεί όλη η καρύδα στο μείγμα, και αποσύρετε
    από τη φωτιά. Αφήνετε να κρυώσει.
  3. Για το brownies: Βουτυρώνετε καλά μια φόρμα 20×20 και στρώνετε αντικολλητικό χαρτί. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα.
  4. Σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά μαγειρεύετε το βούτυρο και τις ζάχαρες, μέχρι να λιώσουν. Ρίχνετε το γάλα και μόλις ζεσταθεί αποσύρετε από τη φωτιά.
  5. Προσθέτετε την κουβερτούρα και ανακατεύετε συνεχώς, μέχρι να λιώσει. Αφήνετε στην άκρη.
  6. Σε ένα μπολ βάζετε το γιαούρτι και προσθέτετε το σοκολατένιο μείγμα. Βάζετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο σε ένα κόσκινο και το ρίχνετε πασπαλιστά στο μπολ.
  7. Ανακατεύετε με σπάτουλα με απαλές κινήσεις για να ενωθούν όλα τα υλικά. Τέλος, ρίχνετε τα σμέουρα και ανακατεύετε για να σκορπίσουν στο μείγμα.
  8. Αδειάζετε το μισό σοκολατένιο μείγμα στο ταψάκι και ισιώνετε με ένα κουτάλι. Κρατάτε 2-3 κουταλιές από την καραμελωμένη καρύδα και ρίχνετε την υπόλοιπη στο ταψάκι.
  9. Σκεπάζετε με το υπόλοιπο σοκολατένιο μείγμα, ισιώνετε και σκορπίζετε την υπόλοιπη καρύδα.
  10. Ψήνετε στον φούρνο για 40-45 λεπτά.
  11. Δοκιμάζετε με μια οδοντογλυφίδα αν είναι έτοιμο το brownies: Θα πρέπει να έχει σφίξει το εξωτερικό μέρος, ενώ το κέντρο να παραμένει ρευστό.
  12. Βγάζετε από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσει. Ξεφορμάρετε, κόβετε σε κομμάτια και
    σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη.

Πρώτη δημοσίευση στο τεύχος 1014 του περιοδικού ΟΚ!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ