Μπορεί επίσημα η χειμερινή θεατρική σεζόν να έριξε αυλαία την Κυριακή των Βαϊων ως είθισται, αλλά και μετά το Πάσχα δεν είναι λίγες οι παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα και περιμένουν στην πλατεία τους, τους θεατές. Ξεκινάμε λοιπόν!

Αν και λίγες μόλις ημέρες πριν από την πρεμιέρα είχαμε αντικατάσταση σε έναν από τους πρωταγωνιστές για λόγους υγείας, παρόλα αυτά τα «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου, η παράσταση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη θα σηκώσει αυλαία στις 29 Απριλίου. Το εμβληματικό έργο της νεοελληνικής λογοτεχνίας μεταφέρεται στη σκηνή τιμώντας τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τα 113 χρόνια από τη γέννηση της Διδώς Σωτηρίου. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τους: Νικήτα Τσακίρογλου- ο οποίος αντικατέστησε τον Κώστα Καζάκο λόγω προβλήματος υγείας- Μιχάλη Σαράντη, Αντίνοο Αλμπάνη.

«Η ομολογία είναι ο πειρασμός του ενόχου» μας λένε ο Τόνι και η Μπέλα μέσα από την παράσταση, Guilty Choices στον πολυχώρο Vault από τις 2 Μαϊου. Το ερωτευμένο ζευγάρι, όταν έρχεται η στιγμή να χωρίσει, επιστρατεύει ο καθένας χωριστά τη γοητεία του με σκοπό να αποπλανήσουν για να επιτύχουν τους στόχους τους… Την παράσταση σκηνοθετεί ο Θοδωρής Βουρνάς.

Το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη, «Πεθαίνω σαν χώρα» – το είχαμε δει τον Ιούνιο του 2013 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών με τη σκηνοθετική ματιά του Μιχαήλ Μαρμαρινού- παρουσιάζεται από τις 3 Μαϊου στο Bios από την ομάδα ΚΝΟΤ και σε σκηνοθεσία Αλίκης Στενού. Το έργο είναι γραμμένο το 1978 και μας κάνει μάρτυρες μιας χώρας που καταρρέει.

Η Νίκη Σκιαδαρέση, η κόρη του Γεράσιμου Σκιαδαρέση και της Μπέσυς Μάλφα, σκηνοθετεί, γράφει τη μουσική και η Κωνσταντίνα Κλαψινού με την Τόνια Μαράκη, «ντύνονται» τις ηρωίδες του έργου του Άκη Δήμου, Destiny, το οποίο κάνει πρεμιέρα στις 3 Μαϊου στο Θέατρο 104. Το έργο αντιμετωπίζει με χιούμορ και ευαισθησία τις ανθρώπινες σχέσεις, τη σχέση με τον εαυτό μας, αλλά και τις ανασφάλειες μας.

Ο Δημήτρης Καταλειφός διασκευάζει-μαζί με τη Στέλλα Κρούσκα, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στα έξι διηγήματα του Αμερικανού συγγραφέα, Ρέιμοντ Κάρβερ, «Να ακούς το χιόνι να πέφτει», τα οποία έχουν κοινό παρονομαστή: την αγάπη. Η παράσταση ανεβαίνει από τις 4 Μαϊου στο Studio Μαυρομιχάλη.

Το 1988 συναντήσαμε τη Lulu του Φρανκ Βέντεκιντ στο Ανοιχτό Θέατρο του Γιώργου Μιχαηλίδη με Λούλου την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Το 2002 στη σκηνή Αθηναϊς σε σκηνοθεσία του Αντώνη Καλογρίδη και με τη Νατάσα Καλογρίδη στον ομώνυμο ρόλο. Το 2019 ο Γιάννης Χουβαρδάς το επιλέγει για τη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και πάλι με τη Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Από τις 4 Μαϊου θα ξανασυναντήσουμε τη «Lulu» στο θέατρο Μικρό Άνεσις σε σκηνοθεσία και διασκευή της Σοφίας Αντωνίου. Το έργο μιλά για τα μοιραία πάθη και τη ματαιοπονία του έρωτα.

Στο θέατρο Πορεία από τις 3 Μαϊου θα φιλοξενηθεί το πρώτο θεατρικό έργο, το οποίο ξεχώρισε από το Φεστιβάλ νέου ελληνικού θεατρικού έργου «Νέο Αίμα». Πρόκειται για το Labor της Ανθής Τσιρούκη σε σκηνοθεσία Έμιλυς Λουϊζου και με πρωταγωνιστές τους: Στέλιο Μάϊνα, Ιωάννα Παππά, Ορέστη Χαλκιά. Πρόκειται για ένα θρίλερ που περιστρέφεται σε ένα ζευγάρι πλαστικών χειρουργών, το οποίο έχει καταφέρει να νικάει τον χρόνο και να ζει σε μια ατελείωτη απομόνωση. Όλα αυτά βέβαια, μέχρι το βράδυ που ένας νεαρός τους κτυπάει την πόρτα έπειτα από ένα ατύχημα που είχε…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ