Κατά τη μυθολογία ο Προμηθέας έκλεψε τη φωτιά από τον Δία για να τη δώσει στους ανθρώπους. Το 2021 η καλλιτεχνική διευθύντρια του εμβληματικού οίκου μόδας Dior, Μαρία Γκράτσια Κιούρι εμπνεύστηκε από την αρχαιοελληνική τέχνη και δανείστηκε τους καλύτερους τεχνίτες μεταξιού της Ελλάδας για να δώσει σε κάθε άκρη του πλανήτη λίγο από το αθάνατο ελληνικό φως.

Ο οίκος Dior επέλεξε, λοιπόν, την Αθήνα, το λίκνο του δυτικού πολιτισμού και των ευρωπαϊκών τεχνών για να παρουσιάσει τη συλλογή του Cruise 2022, διαφημίζοντας έτσι την χώρα μας σε όλο τον κόσμο.

Στις 17 Ιουνίου στην καρδιά της πόλης, που είναι αφιερωμένη στην θεά Αθηνά, η Μαρία Γκράτσια Κιούρι σεβόμενη πλήρως τον ιερό χώρο του Καλλιμάρμαρου δημιούργησε τον δικό της χάρτη της Ελλάδας, αντλώντας την έμπνευσή της από προσωπικότητες και εικόνες που τροφοδότησαν τις αναφορές και την ποίησή της, όπως τα έργα του Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο μέχρι τα διακοσμημένα με σκηνές πάλης αγγεία του Αλέξανδρου Ιόλα.

Για τις ανάγκες της εξαιρετικής επίδειξης το Παναθηναϊκό Στάδιο γέμισε με φως από δεκάδες αναμμένες δάδες, ενώ η παρουσία ζωντανής ορχήστρας και της επιβλητικής καλλίφωνης ερμηνεύτριας έδωσαν ακόμη μεγαλύτερη υποβλητικότητα στην ατμόσφαιρα.

Τα μοντέλα που περπάτησαν στους διαδρόμους έμοιαζαν με αερικά ντυμένα με δημιουργίες σε ντεσέν εμπνευσμένα από τα σκίτσα του Ιταλού καλλιτέχνη Πιέτρο Ρούφο, ενώ μια σειρά από λευκά κοστούμια σε στυλ Μάρλεν Ντίντριχ δημιούργησαν ένα λεξικό που ισορροπούσε μεταξύ κλασικισμού και ελευθερίας. Αποτέλεσμα; Το υπερμέγεθες πιε ντε πουλ έγινε ελληνικό και οι all-time classic ρίγες επαναπροσδιορίστηκαν.

Μια συμμαχία κληρονομιάς και μοντερνισμού – στο εμβληματικό στάδιο που πραγματοποιήθηκε η επίδειξη – αποκάλυψε ένα μανιφέστο για το σώμα που απολαμβάνει περισσότερο από ποτέ την ελευθερία των κινήσεων, χωρίς περιορισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ