Η μουσική δεν γνωρίζει όρια, σύνορα και φραγμούς και ακόμη κι αυτοί που δεν μπορούν να την ακούσουν, σίγουρα μπορούν με κάποια τρόπο να την νοιώσουν. Με γνώμονα αυτήν τη σκέψη καλλιτέχνες σε Ελλάδα και εξωτερικό δεν αποκλείουν τους κωφούς από τη μουσική διαδικασία και προσπαθούν με ένα διαφορετικό τρόπο να τους κάνουν να αισθανθούν τη ευφορία που προσφέρει η μουσική. Γι’ αυτό πολλά τραγούδια έχουν πια το video clip τους στη νοηματική γλώσσα.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι και ο εμβληματικός Μπετόβεν ολοκλήρωσε την 9η Συμφωνία σε προχωρημένο στάδιο απώλειας ακοής. Όταν μάλιστα την παρουσίασε δημόσια, τον Μάιο του 1824, φαινομενικά διηύθυνε το έργο, αλλά ουσιαστικά δεν ήταν σε θέση να ακούσει τα χειροκροτήματα του πλήθους και χρειάστηκε να τον στρέψει προς το κοινό για υπόκλιση μία από τις σολίστ του. Γεγονός ωστόσο, που δεν τον εμπόδισε να δημιουργεί μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Η «Αύρα» του Ηλία Μακρίδη

Στα νεώτερα χρόνια τώρα, με αφορμή τη Διεθνή Εβδομάδα Κωφών, από 23 εώς 29 Σεπτεμβρίου, ο γνωστός τραγουδοποιός Ηλίας Μακρίδης μάς προτρέπει να θυμηθούμε ένα κλασσικό αγαπημένο τραγούδι, την «Αύρα» του Δημήτρη Παναγόπουλου, και να «νιώσουμε» τη διασκευή που δημιούργησε σε συνεργασία με τη νοηματική σχολή Κρατύλος.

Στο συγκεκριμένο video, ο Ηλίας Μακρίδης προσέγγισε με χαρούμενη latin διάθεση την «Αύρα», με στόχο κανένας άνθρωπος να μην αποκλειστεί από τη μουσική, τον χορό, την απελευθέρωση συναισθημάτων και τη δημιουργία κοινωνικών δεσμών.

Το video clip των Onirama στη νοηματική γλώσσα

Το 2014 οι Onirama συγκινούν με ένα video clip στο οποίο οι πρωταγωνιστές αποτυπώνουν την άγνωστη και πλούσια νοηματική γλώσσα. Μέσα από ένα πρωτοποριακό και συγκινητικό video οι Onirama θέλουν να περάσουν τα συναισθήματα τους με ένα διαφορετικό τρόπο και σίγουρα καταφέρνουν να αγγίξουν τις καρδούλες μας.

Το τραγούδι «Μετάξι» ήεθε πριν από 7 περίπου χρόνια να δείξει ότι η νοηματική γλώσσα είναι ένα μέσο επικοινωνίας, πέρα από τον λόγο. Κάποιες φορές η σιωπή είναι πιο ηχηρή!

Στη δημιουργία της έκδοσης του τραγουδιού στην ελληνική νοηματική γλώσσα (ΕΝΓ) συνέβαλε το κέντρο διδασκαλίας ΕΝΓ και υποστηρικτικής παρέμβασης «Πολυχώρος Κιβωτός». Απόδοση στίχων στους Ευγενεία και Νίκο Γαλάνη. Διερμηνεία μουσικής και ρυθμού Φωτεινή Σκαφίδα. Ερμηνεία στην ΕΝΓ Γιώργος Φωτάκης, Ευγενεία Γαλάνη, Νίκος Γαλάνης και Φωτεινή Σκαφίδα.

«Σφύριξε χαρούμενα! Μπορείς!» με φόντο το νησί της Κέρκυρας

Το 2012 έχουμε ένα από τα πρώτα ολοκληρωμένα σκηνοθετικά video clip για τραγούδια στην ελληνική νοηματική γλώσσα. Το συγκρότημα «Μακρινά Ξαδέρφια» τραγουδούν με τον δικό τους τρόπο «Σφύριξε χαρούμενα! Μπορείς!», την ελληνική εκδοχή του Bright Side of Life.

Με φόντο γραφικά σημεία της παλαιάς πόλης της Κέρκυρας, καθώς και το υπαίθριο θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου», οι έξι νοηματιστές που συμμετείχαν στο video clip, μας τραγουδούν με τον δικό τους τρόπο και με ευαισθησία, αισιοδοξία και θετικότητα, δίνουν το έναυσμα για νέες προσπάθειες, που θα προωθήσουν την «ένταξη» της γλώσσας και της κουλτούρας των κωφών στο ευρύτερο φάσμα του ελληνικού καλλιτεχνικού γίγνεσθαι.

Στο video clip συμμετέχουν οι: Άννα Λου Αρχοντίδου, Άρτεμις Μποτέτσιου, Εύα Νικολαΐδου, Λεωνίδας Κούφαλης, Ιωάννα Κάμπη και Αναστασία Μαστρακούλη, ενώ η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Δεληνικόλα.

Κατασκηνωτές μετατρέπουν το «Happy» του Φαρέλ Γουίλιαμς σε video clip στη νοηματική γλώσσα

Το 2013 το τραγούδι «Happy» του Φαρέλ Γουίλιαμς κυκοφορεί για πρώτη φορά και γίνεται η απόλυτη εμμονή σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό το τόσο αισιόδοξο τραγούδι όμως, δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητους και όσους ασχολούνται με τη νοηματική γλώσσα. Ένα μόλις χρόνο μετά μια ομάδα κατασκηνωτών, η Deaf Film Camp αποφασίζει να γυρίσει ένα video clip με το τραγούδι «Happy» και να μεταφέρει το θετικό κλίμα και σε όσους δεν μπορούσαν να ακούσουν τη μουσική του Φαρέλ Γουίλιαμς.

Η σύνθεση ρτου τραγουδιού στη νοηματική γλώσσα έγινε από την Ρόζα Λι Τιμ και τον Αζόρα Τέλφορντ και είχε ψυχαγωγικό, αλλά και εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

H Sia τραγουδά το «Soon We’ll Be Found» σε ένα video clip στη νοηματική

Πιο μπροστά από την εποχή της η Sia τραγουδά το 2008 το «Soon We’ll Be Found» από το τρίτο της single «Soon We’ll Be Found» και το video clip είναι στη νοηματική γλώσσα με την ίδια μάλιστα σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

«Με ενθουσιάζει η ομορφιά της νοηματικής γλώσσας. Η κίνηση και η εκφρασή μοιάζουν με χορό, έναν όμορφο γεμάτο συναισθήματα χορό. Αλλά η πραγματική ομορφιά βρίσκεται στην επικοινωνία που είναι κρυμμένη μέσα σε αυτές τις κινήσεις», είχρε αποκαλύψει η ίδια η ερμηνεύτρια για την απόφασή της να γυρίσει το video clip του τραγουδιού στην ASL (American Sign Language).

Σύμπραξη ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου σε ένα τραγούδι στη νοηματική γλώσσα.

Το 2017 το «I Believe» της τραγουδίστριας της γκόσπελ, Γιολάντα Άνταμς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό μουσικό πρότζεκτ που ενώνει τις ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο. Κωφοί καλλιτέχνες από την Αγγλία και την Αμερική ενώνουν τις δυνάμεις τους και δίνουν στους νέους τη δυνατότητα να μάθουν για τις διαφορετικές κουλτούρες και γλώσσες μέσα από τραγούδια με video clip στη νοηματική γλώσσα.

Το τραγούδι παρουσιάστηκε στο Raising the Bar με αφορμή την Εθνική Εταιρείας Κωφών Παιδιών που περιλαμβάνει έξι κωφά και βαρήκοα παιδιά σχολείου, τον χορογράφο Κρις Φονσέκα, την τραγουδίστρια Ρόζα Λι Τιμ και καλλιτέχενς και συντελεστές από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ