Για διπλωματικό «φάουλ» μιλά η Αθήνα από μετά την ακύρωση της συνάντησης του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ενημέρωση για την ακύρωση της συνάντησης, όπου θα γινόταν και συζήτηση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα έγινε κυριολεκτικά στο παρά πέντε και προκάλεσε αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεταβεί από την Κυριακή στο Λονδίνο για μπαράζ συναντήσεων, με το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα να είναι ψηλά στην ατζέντα. Μάλιστα στην εκπομπή του BBC “Sunday with Laura Kuenssberg” είχε επισημάνει πως «θεωρούμε ότι τα γλυπτά αυτά ανήκουν στην Ελλάδα και ότι ουσιαστικά εκλάπησαν, αρα αυτό δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα ζήτημα ιδιοκτησίας, το ζήτημα είναι η επανένωσή τους». Είχε δε θέσει το ερώτημα «που μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα αυτό που είναι ουσιαστικά ένα μνημείο; Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο. Πιστεύετε ότι οι τηλεθεατές σας θα εκτιμούσαν την ομορφιά του πίνακα με τέτοιο τρόπο;».

Πληροφορίες από την βρετανική πλευρά αναφέρουν πως ο Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία πάντως όπως σημειώνουν κυβερνητικες πηγές δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θεσεις.

Διαβάστε όλο το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνάντησης στο ethnos.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ