Συνεχίζεται το θρίλερ με τον θάνατο των 3 παιδιών στην Πάτρα. Ο καθηγητής ιατρικής γενετικής, Κωνσταντίνος Πάγκαλος, μίλησε στο «Tlive». Η δημοσιογράφος Τατιάνα Στεφανίδου του έθεσε το ερώτημα, αν υπάρχουν στην σύγχρονη επιστήμη γνωστά γονίδια που μπορεί να προκαλούν διαφορετικού τύπου θανάτους σε τρία παιδιά της τρίας οικογένειας.

«Απαντώ όχι. Αλλά θέλω πρώτα να πω δυο κουβέντες για τη γενετική. Υπάρχουν γενετικά νοσήματα που οδηγούν σε αιφνίδιο θάνατο. Μπορούμε να υποθέσουμε λοιπόν, ήταν αιφνίδιοι θάνατοι αυτά τα τρία περιστατικά; Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να δεχτούμε ότι οι κλινικές εικόνες των παιδιών θα ήταν παρόμοιες. Πράγμα που νομίζω ότι δεν συνέβη. Δεν είμαι ενήμερος των ιστορικών των παιδιών σε βάθος, αλλά νομίζω ότι εδώ δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Επομένως γενετικό νόσημα με 3 διαφορετικές εικόνες δεν μπορεί να συμβεί», ξεκαθάρισε ο Κωνσταντίνος Πάγκαλος.

Επιπλέον, ο καθηγητής γενετικής έθεσε μία ακόμα παράμετρο. «Ο τρόπος κληρονομικότητας σε αυτή την περίπτωση – διότι αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας – προϋποθέτει ότι ένας γονιός πρέπει να έχει μια μεταλλαξη, μια αλλαγή γονιδίου που δίνει αυτό το νόσημα και στα τρία του παιδιά. Στην περίπτωση αυτή εδώ είναι εξαιρετικά απίθανο, από όλες τις πλευρές, για να μην μπω σε λεπτομέρειες κληρονομικότητας.

Όσον αφορά την ανάλυση του γονιδιώματος, σωστά γίνεται. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε τον γενετικό κώδικα ενός ανθρώπου καινα διαβάσουμε κάθε λεπτομέρεια σε 22.000 γονίδια που έχει ο άνθρωπος. Εκεί, μπορούσαμε να δούμε, εφόσον έγινε και μια συνεξέταση των δύο γονέων κάποια μετάλλαξη η οποία αφορά πάρα πολλά γονίδια, τα οποία αναλύονται και σκανάρονται με μία μόνο κίνηση. Αυτό γίνεται στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει λόγος να σταλούν στο εξωτερικό. Η απάντηση θα ήταν σε δέκα ημέρες αν υπάρχει ή όχι μια μετάλλαξη. Απορώ γιατί στέλνονται στο εξωτερικό. Δεν βρέθηκε κάτι στα 150 και πάνω γονίδια που αφορούν στην καρδιά που θα μπορούσε να είναι η αιτία έστω του τρίτου περιστατικού που αναλύθηκε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι γενετικό. Θα μπορούσε να είναι και να μην υπάρχει ένδειξη μεταλλάξεως σε γονίδιο. Αλλά σε τρία περιστατικά; Δεν το έχω ξαναδεί στην καριέρα μου», είπε ο γενετιστής στην εκπομπή T-Live.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ