Ένα τεράστιο «γιατί» είναι στο μυαλό όλης της Ελλάδας που σχεδόν δυο 24ωρα μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη θρηνεί 57 νεκρούς. Τι προκάλεσε όμως αυτή την τραγωδία; Τι και ποιος μπορεί να την προκάλεσε;

Για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα χρειάζεται έρευνα και χρόνος. Ωστόσο το okmag ζήτησε μια πρώτη εκτίμηση από τον Κώστα Λακαφώση, Μηχανολόγο-Αεροναυπηγό Μηχανικό και Διερευνητή Ατυχημάτων, ο οποίος μας επισήμανε:


“Είναι λάθος να διερευνηθεί το συγκεκριμένο περιστατικό με τη λογική ενός τροχαίου δυστυχήματος, όπου το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να βρούμε ποιός φταίει σύμφωνα με τον νόμο και ποιός θα πάει κατηγορούμενος στα δικαστήρια. Αν γίνει έτσι, θα ρίξουμε τις ευθύνες σε κάποιους, θα επιβάλουν ποινές τα δικαστήρια και επί της ουσίας δεν θα αλλάξει τίποτα.


Η υπόθεση αυτή θα πρέπει να διερευνηθεί με τη λογική των διερευνήσεων των αεροπορικών ατυχημάτων-και, γιατί όχι, αντί για “διακομματική επιτροπή εμπειρογνωμόνων”, να ανατεθεί στην Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, στον επίσημο φορέα αεροπορικών διερευνήσεων της Ελλάδας. Το ζητούμενο είναι να εντοπιστούν οι πραγματικοί λόγοι, να γίνει root cause analysis και να εντοπιστούν όλοι οι παράγοντες που οδήγησαν τελικά σε ένα ανθρώπινο λάθος. Θέματα εκπαίδευσης, πιστοποίησης, τήρησης διαδικασιών, ύπαρξης βοηθητικού εξοπλισμού, ασφαλιστικών διατάξεων, κλπ. Πρέπει να φτάσουμε στην πραγματική αιτία που προκαλεί ένα ατύχημα, έτσι ώστε να μην ξανασυμβεί, αυτό είναι το πιο σημαντικό” καταλήγει ο Κώστας Λακαφώσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ