Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης η κηδεία της Προέδρου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ), Ουρανίας Εφραίμογλου, που έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 4/10 σε ηλικία 89 ετών, Η εξόδιος ακολουθία της πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η οικογένειά της, οι συνεργάτες της, αλλά και η κόρη της επιστήθιας φίλης της, Μαρίας, η Μιμή Ντενίδη βρέθηκαν στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών για το τελευταίο αντίο στη χήρα του Λάζαρου Εφραίομογλου.

Μιμή Ντενίση και Δημήτρης Εφραίμογλου.

Η Ουρανία Εφραίμογλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1932. Αποφοίτησε από την Ιόνιο Σχολή Θηλέων, ενώ, παράλληλα, φοιτούσε στη Γαλλική Ακαδημία και στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Το 1951 εισήχθη στο Pierce College, από όπου αποφοίτησε το 1954 με δίπλωμα Εμπορικών Σπουδών. Εργάστηκε εθελοντικά για 10 χρόνια στη Χ.Ε.Ν. Αθηνών και στον «Όμιλο Εθελοντών». Το 1961 παντρεύτηκε τον Λάζαρο Εφραίμογλου με τον οποίο απέκτησαν έναν γιο, τον κ. Δημήτρη Εφραίμογλου.

Το 1993, ίδρυσε με τον Λάζαρο Εφραίμογλου το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.

Από τον θάνατο του Λάζαρου Εφραίμογλου, το 2013, διετέλεσε Πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και ήταν Ισόβιος Εταίρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών με το Αργυρό Μετάλλιο της Τάξης των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών. Επίσης, έχει βραβευθεί για το φιλανθρωπικό και το κοινωνικό της έργο με το Alumni Achievement Award από το American College of Greece, από το Πολεμικό Ναυτικό, από τον Σύλλογο Αποφοίτων του Αμερικανικού Κολεγίου Αθηνών και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τρικολώνων και ανακηρύχτηκε Μεγάλη Ευεργέτιδα της Στεμνίτσας.

Φωτογραφίες: NDP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ