Πολλά έχουν γραφτεί για την πολύτιμη ψυχική υγεία που πρέπει να διαθέτουν οι αθλητές. Δεν είναι τυχαία η ρήση των αρχαίων Ελλήνων «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και αυτό είναι πλέον το ζητούμενο σε όλους τους τομείς της ζωής και στον αθλητισμό. Πρόσφατα λύγισε η Ναόμι Οσάκα μιλώντας ξεκάθαρα για τις κρίσεις άγχους της.

Τώρα η Σιμόν Μπάιλς, μια από τις πιο ταλαντούχες αθλήτριες στον κόσμο χρησιμοποιεί ξανά την επιρροή της στα μίντια για καλό σκοπό. Βλέποντας τις ψυχικές της αντοχές να εξαντλούνται και να γονατίζουν από την πίεση και το βάρος της ευθύνης ενός μεταλλίου μας υπενθυμίζει πως ακόμα και οι κορυφαίοι Ολυμπιονίκες είναι τρωτοί.

Η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής αποχώρησε την Τρίτη λίγο πριν τον τελικό του ομαδικού γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο για λόγους ψυχικής υγείας. Την Τετάρτη ανακοινώθηκε πως δεν θα συμμετάσχει ούτε στον τελικό του σύνθετου ατομικού ενόργανης γυμναστικής.

Όπως μάλιστα δήλωσε και η ίδια, «λέω να βάζουμε πρώτη την ψυχική υγεία, γιατί διαφορετικά δεν θα απολαμβάνουμε το άθλημά μας και θα έχουμε τις επιτυχίες που θέλουμε. Άρα, δεν πειράζει κάποιες φορές να απέχουμε από μεγάλους διαγωνισμούς για να επικεντρωθούμε στον εαυτό μας. Αυτό δείχνει πραγματική δύναμη χαρακτήρα και αθλητή. Στο τέλος της ημέρας, είμαστε άνθρωποι και πρέπει να προστατεύσουμε την ψυχή μας παρά να βγούμε εκεί έξω και να κάνουμε αυτό που ο κόσμος περιμένει από εμάς. Αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήθελα να τους κάνω για εμένα, μπαίνοντας μέσα, κατάλαβα όμως πως ακόμα το έκανα για τους άλλους. Αυτό μου πληγώνει την καρδιά γιατί έχασα αυτό που αγαπώ για να ευχαριστώ τους άλλους»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ