Ρεκόρ υπερκάλυψης σημείωσε η έκδοση του ναυτιλιακού ομολόγου της CPLP Shipping Holdings, εταιρείας του Ομίλου Μαρινάκη. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση των κύριων αναδόχων της Δημόσιας Προσφοράς, η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε, τόσο από ιδιώτες, όσο και από θεσμικούς επενδυτές, ξεπέρασε τα 801 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 5,3 φορές την έκδοση των 150 εκ. ευρώ.

Το ναυτιλιακό ομόλογο της CPLP σημείωσε την πιο επιτυχημένη, μέχρι σήμερα έκδοση εταιρικού ομολόγου που είναι διαπραγματεύσιμο στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Από τις 150.000 ομολογίες της έκδοσης με ονομαστική αξία 1000 ευρώ η μία, τα 2/3 κατανεμήθηκαν σε ιδιώτες επενδυτές και το 1/3 σε θεσμικούς επενδυτές, με το τελικό επιτόκιο να ορίζεται σε 2,65% τον χρόνο

Η επιτυχία της έκδοσης του ναυτιλιακού ομολόγου της CPLP οφείλεται τόσο στο διεθνές μέγεθος του ναυτιλιακού Ομίλου Μαρινάκη που διαθέτει συνολικά 108 πλοία, όσο και στα ισχυρά οικονομικά θεμέλια της εγγυήτριας του ομολόγου, Capital Product Partners L.P. (CPLP).

H CPLP είναι εισηγμένη από το 2007 στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Nasdaq. Τα τελευταία 14 χρόνια, μάλιστα, η εταιρεία έχει διανείμει, χωρίς διακοπή, στους μετόχους της, μερίσματα που αγγίζουν τα 800 εκ. ευρώ. 

Με το ομόλογο η CPLP Shipping Holdings θα χρηματοδοτήσει μέρος του “πράσινου” αναπτυξιακού της πλάνου, ύψους 1,2 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση του στόλου της με σύγχρονα και φιλικά προς το περιβάλλον πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG Carriers) τα οποία χρησιμοποιούν ως καύσιμο το LNG. Τα πλοία είναι τελευταίας τεχνολογίας και έχουν ήδη ναυλωθεί για πολλά χρόνια, σε μεγάλες εταιρείες ενέργειας και κοινής ωφέλειας όπως οι BP, ENGIE και CHENIERE.

“Με την επένδυση αυτή η εταιρεία μας θα καταφέρει να μειώσει ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, καθώς τα νέα πλοία κινούνται με LNG που είναι πολύ πιο φιλικό για το περιβάλλον, αλλά και να συμβάλλει ουσιαστικά στην πράσινη ανάπτυξη αφού το φυσικό αέριο διαδραματίζει ήδη καταλυτικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.”, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς του ομολόγου, ο διευθύνων σύμβουλος της εγγυήτριας εταιρείας, Γ. Καλογηράτος. 

Μετά και την ένταξη των τριών νέων LNG Carrieris, ο στόλος της CPLP θα αριθμεί 22 πλοία, εκ των οποίων 15 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, έξι πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου LNG και ένα πλοίο μεταφοράς ξηρού φορτίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ