Οι εικόνες από τις πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και όλη την Ελλάδα μας έχουν σοκάρει. Το ίδιο και τα στιγμιότυπα με τους πυροσβέστες που ρίχνονται στη μάχη με τι πύρινες γλώσσες ή τα ανήμπορα ζώα που τρέχουν να σωθούν.

Σπίτια και ολόκληροι οικισμοί βρίσκονται στο έλεος της φωτιάς, ενώ άνθρωποι ζουν εφιαλτικές στιγμές. Άλλοι μένουν και αγωνίζονται μήπως σώσουν το σπίτι τους και άλλοι παίρνουν τα απολύτως απαραίτητα και εγκαταλείπουν τις κατοικίες τους, χωρίς να ξέρουν τι θα αντικρύσουν όταν επιστρέψουν

Η ψυχοθεραπεύτρια BSc MSc, Χριστίνα Βλαχοπούλου μίλησε στο okmag.gr για τη δική της περιπέτεια, αφού και η ίδια αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι της στη Νέα Ερυθραία (κοντά στη Βαρυμπόμπη) προληπτικά -την ίδια ώρα διατηρεί εξοχικό στην Βόρεια Εύβοια-, αλλά και για τα σημάδια που θα αφήσουν στην ψυχή αυτές οι εφιαλτικές μέρες.

«Εδώ και μέρες ζούμε εικόνες αποκάλυψης»

«Ο ήλιος έχει κρυφτεί, η ατμόσφαιρα έγινε δηλητηριώδης, οι φλόγες ανεξέλεγκτες. Ευτυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές (σ.σ. ακόμη δεν είχε ανακοινωθεί η είδηση για τον νεκρό στην Ιπποκράτειο Πολιτεία) αλλά οι απώλειες είναι ανυπολόγιστες. Εδώ και μέρες ζούμε εικόνες αποκάλυψης. Αμέτρητα πλάσματα κάηκαν στο σπίτι τους, στις φωλιές τους, δεν πρόλαβαν να φύγουν και βρήκαν φρικτό θάνατο στις φλόγες. Καμιά απώλεια δεν είναι υποδεέστερη. Από την άλλη, πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα δάση μας, τα δέντρα δεν είναι διακοσμητικά αντικείμενα αλλά ολοζώντανοι οργανισμοί με ενέργεια που εκτός από ομορφιά μας χαρίζουν οξυγόνο και θεραπεία. Χωρίς αυτά δεν υπάρχει ζωή», λέει στο okmag.gr.

«Τόσο στην Αττική, στην Βόρεια Εύβοια αλλά και σε άλλες περιοχές που εμφανίζονται νέα μέτωπα, η κατάσταση είναι εφιαλτική. Δεν είναι εύκολο να βλέπεις τη φωτιά να κατευθύνεται στο σπίτι σου και να κοιτάς ανήμπορος και  αβοήθητος». 

Οι πυρόπληκτοι θα χρειαστούν ψυχολογική στήριξη για να διαχειριστούν το μετά

«Το σπίτι δεν είναι μόνο τοίχοι, συμβολίζει την ασφάλεια του κάθε ανθρώπου, περιέχει την ιστορία του όπως για παράδειγμα σημαντικά έγγραφα η φωτογραφίες που δεν μπορούν να ανακτηθούν. Οι πυρόπληκτοι θα χρειαστούν ψυχολογική στήριξη για να διαχειριστούν το μετά. Τα συναισθήματα είναι πολλά όπως σοκ, θυμός, απόγνωση, κατάθλιψη, άγχος και μπορεί να οδηγήσουν και σε μετατραυματικό στρες. Όταν η ζωή βρίσκεται σε αδιαπραγμάτευτο κίνδυνο οι φλόγες γίνονται τρόμος που δεν σταματούν να κυνηγούν τους πυρόπληκτους για μεγάλο διάστημα και στο μέλλον. Η επαφή του ανθρώπου με τον τρόμο και την απειλή της ζωής τον στιγματίζουν».

Πρέπει να γνωρίζουμε πώς συμπεριφέρεται η φωτιά

«Χρειάζεται χρόνος για να περάσει κανείς μέσα από όλες αυτές τις αντιδράσεις μέχρι την επούλωση που χρειάζεται και για να βοηθήσει κανείς τον εαυτό του θα πρέπει να μιλήσει γι αυτό που του συνέβη. Να μοιραστεί την εμπειρία χωρίς ντροπή και φόβο. Η πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε έστω και μια φορά στην ζωή μας πυρκαγιά είναι μεγάλη, γι’ αυτό θα πρέπει να γνωρίζουμε έστω και τα βασικά. Χωρίς ψυχραιμία οι επιπτώσεις μπορούν να αποβούν μοιραίες. Να γνωρίζουμε πώς συμπεριφέρεται η φωτιά και να διαθέτουμε κατασβεστικά μέσα που ξέρουμε πως λειτουργούν είναι εξίσου σημαντικό».

«Ακραία φυσικά φαινόμενα και οικολογικές καταστροφές σαν αυτή που ζούμε για πολλοστή δυστυχώς φορά στην χώρα μας θα πρέπει να μας κάνουν να σκεφτούμε την δική μας προσωπική ευθύνη. Μπορούμε να επιλέξουμε να αγνοήσουμε την πραγματικότητα αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις συνέπειες που βιώνουμε. Χρειαζόμαστε έναν κρατικό μηχανισμό που θα δημιουργήσει ένα λειτουργικό σχέδιο προστασίας και διάσωσης με επαρκή πυροσβεστικά μέσα αλλά κυρίως μέτρα πρόληψης.. Η αδιαφορία για τον πλανήτη που μας φιλοξενεί και η κακοποίηση των πλασμάτων που οφείλουμε να προστατεύσουμε και να συνυπάρξουμε ειρηνικά μαζί τους, η έλλειψη παιδείας και αλληλεγγύης που μας χαρακτηρίζει σαν κοινωνία, μας έφεραν στην θέση να θερίζουμε ό,τι σπέρνουμε εδώ και χρόνια. Το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί να το κάνει. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε. Και αυτό θα γίνει αναπτύσσοντας συλλογική συνείδηση, συμπόνια και σύμπνοια».

Αν βρίσκεστε σε ένα από τα σημεία που μαίνονται πυρκαγιές και έχετε ανάγκη από βοήθεια ή γνωρίζετε κάποιον που χρειάζεται βοήθεια, στείλτε μας dm στο Instagram @okmagazinegr ή μήνυμα στην facebook σελίδα OkMagazineGreece. Όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να βοηθήσουμε να τεθεί πιο γρήγορα υπό έλεγχο η πύρινη λαίλαπα που απειλεί χιλιάδες συνανθρώπους μας και με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ