Μια εκ βαθέων συζήτηση είχε η Ιωάννα Παλιοσπύρου με τον ψυχίατρό της Κωνσταντίνο Κοντοάγγελο στο πρώτο επεισόδιο του podcast «Ιωάννα». Ο διάλογός της με τον ειδικό είχε δυνατές στιγμές συγκίνησης. Αναμενόμενο αφού αφού η ιστορία της Ιωάννας συγκλόνισε το πανελλήνιο τον Μάιο του 2020. Στη συνέχεια ωστόσο η εξέλιξη είχε μια αναπάντεχη τροπή αφού μέσα από τη δικαστική της μάχη βγήκε πιο δυνατή από πριν. Η ιστορία αυτή την ανέδειξε σε σύμβολο δύναμης, αγώνα και ελπίδας.

Το πρώτο επεισόδιο του podcast της Ιωάννας Παλιοσπύρου είχε καλεσμένο τον ψυχίατρό της, επίκουρο καθηγητή Ψυχιατρικής Κωνσταντίνο Κοντοάγγελο. Ο γιατρός μίλησε για πρώτη φορά για όσα έζησαν μαζί από τη μέρα της επίθεσης εναντίον της με βιτριόλι. «Εμένα μου έδωσαν ένα γερό, υγιές σπίτι χωρίς στέγη και μου είπαν ξαναφτιάξτην. Και την ξαναέφτιαξα», τόνισε ο ψυχίατρος Κοντοάγγελος, που θεωρεί ότι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της προσωπικότητας της Ιωάννας είναι η καλοσύνη.

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου μάλιστα δεν δίστασε να τον ρωτήσει εάν εκείνος φοβήθηκε κάποια στιγμή ότι δεν θα τα καταφέρουν. Ποια ήταν η απάντησή του; «Την πρώτη φορά που ήρθα σπίτι σου έτρεχα με 60 χλμ, τη δεύτερη με 40, την τρίτη με 30. Αναρωτιόμουν αν θα μπορέσω να σε βοηθήσω και φοβόμουν τι θα γίνει αν αποτύχω. Τρεις μήνες μετά την επίθεση ήξερα ότι κατάφερες το βιτριόλι να μην σου κάψει την ψυχή, αλλά μόνο το δέρμα».

Τέλος, ο ίδιος δεν μπόρεσε να μην σταθεί στα μηνύματα για βοήθεια που λαμβάνει η Ιωάννα από όλη την Ελλάδα; «Όταν εσύ ανέβηκες στο Έβερεστ και κάποιος θέλει να ανέβει στο Λυκαβητό, θα ζητήσει τη βοήθειά σου, για να πάρει λίγη από τη δύναμή σου». Και εξηγεί ότι σε συνεργασία με την Ιωάννα έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να απευθυνθούν σε ειδικούς ψυχικής υγείας.

Στο πρώτο επεισόδιο του podcast «Ιωάννα», συζητούνται ακόμη:

  • ο ρόλος του οικογενειακού και του φιλικού περιβάλλοντος για την ψυχική υγεία
  • Η κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά και τα μηνύματα μίσους στο Ίντερνετ
  • οι δομές που λειτουργούν δωρεάν και στις οποίες μπορούν να απευθυνθούν άνθρωποι που έχει κλονιστεί η ψυχική τους ηρεμία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ