Η Αυστραλία είναι μια χώρα, ουσιαστικά μια ήπειρος, που ναι μεν αποτελεί μέλος της βρετανικής Κοινοπολιτείας, είναι, όμως, μαζί με τη γειτόνισσα Νέα Ζηλανδία, μια επικράτεια απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι πρώτοι οργανωμένοι οικισμοί λευκών κατοικήθηκαν από Ευρωπαίους κατάδικους και την κυβερνητική συνοδεία τους, που εξολόθρευσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τοπικές κοινότητες αυτόχθονων με απ’ ευθείας συγκρούσεις ή με ιούς που έφεραν από τις πατρίδες τους.

Το πάθημα των αβορίγινων με τις θανατηφόρες μολύνσεις από πρωτόγνωρους ιούς οδήγησε το νέο κράτος της Αυστραλίας, που ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο μόλις το 1901, σε μια σειρά από αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά τη μετανάστευση και την εισαγωγή προϊόντων στη χώρα. Περιορισμοί που στους κατοίκους του Δυτικού κόσμου μοιάζουν πολλές φορές παράλογοι, για Αυστραλούς, όμως, είναι επιβεβλημένοι, ώστε να αποφύγουν δυσάρεστες επιπτώσεις, δηλαδή μαζική μετανάστευση στην τεράστια, αλλά ως επί το πλείστον άνυδρη επικράτειά τους και τυχόν έξαρση μολύνσεων, όπως συμβαίνει αυτήν την περίοδο με τον κορονοϊό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η Αυστραλία φιλοξένησε για πρώτη φορά Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1956 στη Μελβούρνη, το άθλημα της ιππασίας διεξήχθη στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, λόγω της πολυήμερης καραντίνας που έπρεπε να υποβληθούν τα άλογα. Ήταν ένα πρώτο ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την άτεγκτη στάση των Αρχών της χώρας στην επιβολή των νόμων.  Έτσι, για πρώτη φορά και μοναδική ως σήμερα στην ιστορία των Αγώνων, η διοργάνωση φιλοξενήθηκε σε δύο χώρες.

Από τους νόμους της Αυστραλίας δεν εξαιρέθηκαν κατά το παρελθόν πασίγνωστοι και αγαπητοί στο κοινό καλλιτέχνες επειδή πολύ απλά η συμπεριφορά τους αντίβαινε στο νομικό καθεστώς της χώρας.

Διαβάστε στο SportDay ποιοι άλλοι διάσημοι προκάλεσαν «προβλήματα» στην Αυστραλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ