Οι εφιαλτικές στιγμές που έζησαν οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας δεν έχουν τέλος. Η φωτιά επιστρέφει πίσω στη Λίμνη, η περιοχή εκκενώνεται και υπάρχει νέα αναζωπύρωση στις Ροβιές. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει καμία βοήθεια από εναέρια μέσα ή όποια άλλη ενίσχυση.

Οι Ροβιές είναι ένα χωριό 1500 περίπου κατοίκων με δρόμους, εστιατόρια, καφετέριες, με σημαντικότερα σημεία τον ελαιώνα με το εργοστάσιο που δίνει δουλειά σε παραπάνω από 100 ανθρώπους. Στο εργοστάσιο εργάζεται και ο αδερφός της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη. Η σκηνοθέτις ενημερώνεται για τις εξελίξεις με το μέτωπο της φωτιάς συνεχώς όσο βρίσκεται σε διακοπές ενώ σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει και πάλι την περιοδεία της με την παράσταση «Μια χώρα δύο αιώνες μετά». Παραμένει ωστόσο προβληματισμένη αν θα καταφέρει να γίνει η παράσταση στον επόμενο σταθμό που είναι η Κόρινθος με την κατάσταση που επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα και τα πύρινα μέτωπα να πολλαπλασιάζονται αντί να σβήσουν.

Η σκηνοθέτις μίλησε στο okmag.gr, το απόγευμα της Παρασκευής, για τη μάχη που έδωσαν οι κάτοικοι του χωριού να σώσουν, μόνοι τους, τις περιουσίες τους:

Η φωτιά ξεκίνησε σε ένα σημείο κοντά στη Λίμνη, ένα απόγευμα, πριν από 2,5 μέρες. Δεν την αξιολόγησαν σωστά και εκεί που έπρεπε να αντιμετωπιστεί, δεν αντιμετωπίστηκε. Από το απόγευμα μέχρι την επόμενη μέρα το πρωί, που ξεκίνησε από τη Λίμνη και έκαψε όλα τα Χρόνια (σ.σ. χωριό) και μετά άρχισε να πηγαίνει και στις Ροβιές. Εκεί άλλαξε ο αέρας οπότε είπαν «τη γλιτώσαμε» και πήγε προς τα πάνω. Δεν δόθηκαν εντολές να υπάρξει αντιπυρική προστασία, σε περίπτωση που ξαναγυρίσει ο αέρας. Γενικά η Πυροσβεστική ήταν ανύπαρκτη. Έχουν γίνει πάρα πολλές καταγγελίες σχετικά με το τι έχει γίνει με την Πυροσβεστική και τι εντολές υπάρχουν ή υπήρξαν.

Για να πάω στο δια ταύτα, όταν η φωτιά γύρισε στις Ροβιές… Έχω φίλους που δεν τους άφησαν το προηγούμενο βράδυ να μπουν στις Ροβιές, τους κράτησαν στην Αιδηψό. Το πρωί τους είπαν πηγαίνετε στις Ροβιές. Πήγαν, εγκαταστάθηκαν -τουρίστες δηλαδή- στις 12 το μεσημέρι και στις 14:00 άκουσαν τις καμπάνες. Τότε που είπαν να εκκενωθεί το χωριό. Το ζήτημα είναι ότι στις 2 το μεσημέρι ζήτησαν να εκκενωθεί το χωριό, προσπάθησαν κάποιο από τους κατοίκους να μείνουν να βοηθήσουν και υπήρχε, λέει, πολύ ισχυρή παρουσία αστυνομικών. Εγώ άκουσα ότι έμπαιναν και στα σπίτια και τους έπαιρναν με το ζόρι να φύγουν. Κάποια παιδιά, νέα, κρύφτηκαν και αυτά έσωσαν και το εργοστάσιο και κάποια σπίτια. Κρύφτηκαν για να μην τους βρουν.

Υπάρχουν πολύ έντονες καταγγελίες ότι υπήρχαν 5-6 πυροσβεστικά σε διάφορα σημεία του χωριού τα οποία δεν πήγαιναν να σβήσουν φωτιές στα σπίτια. Όταν τους ζητούσαν να πάνε, λέγανε ότι περιμένουν εντολές. Είναι ανεξήγητο τι εννοούσαν με το «περιμένουμε εντολές» και γιατί δεν προσπαθούσαν να σβήσουν τις φωτιές.

Ήταν τρία παλικάρια, με ονοματεπώνυμο, που έσωσαν τον ελαιώνα και το εργοστάσιο. Αν καιγόταν ο ελαιώνας και το εργοστάσιο μιλάμε για τρομακτική καταστροφή σε ό,τι έχει απομείνει σε αυτό το χωριό -γιατί ο τουρισμός ήταν ένα από τα βασικά. Ο ελαιώνας και το εργοστάσιο δίνει δουλειά σε πάρα πολλούς ανθρώπους. Είναι αυτό που κάνει εξαγωγές στο εξωτερικό, ελιές. Αν καιγόταν αυτό το σημείο θα μιλούσαμε για ακόμα πιο τεράστια καταστροφή γιατί γενικά υπάρχει τεράστια οικολογική καταστροφή. Όλη η Βόρεια Εύβοια έχει καεί που ήταν ένα από τα συγκλονιστοκότερα μέρη της Ελλάδος, ήταν όλο πεύκα.

Το ζήτημα είναι ότι έμειναν 10 άνθρωποι οι οποίοι ήταν κρυμμένοι και αυτοί έσωσαν τον ελαιώνα και το εργοστάσιο. Ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο χαρτιού που ήταν δίπλα κάηκε ολοσχερώς και άρχισαν να γλείφουν οι φωτιές το εργοστάσια της ελιάς και αυτοί οι άνθρωποι το έσωσαν, σταμάτησαν τη φωτιά. Από εκεί και πέρα κάποιοι άλλοι στο χωριό, που σου λέω κρύφτηκαν, έσωσαν το σπίτι τους και του ξαδέρφου τους, ας πούμε, άλλα δύο σπίτια δίπλα από το δικό τους.

Με χέρια και κουβάδες έσβηναν. Σε κάποια φάση έριχναν και κάποια δέντρα γα να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

Κάποια δωμάτια που είχαμε μείνει το Πάσχα και τα είχαν δύο αγόρια και ο μπαμπάς τους και η γυναίκα του ενός ήταν έγκυος, κάηκαν τα πάντα δίπλα τους και το σώσανε με τα χέρια τους. Αυτό ήταν και λίγο έξω από το χωριό και δεν είχε πάει η αστυνομία και το έσωσαν με τα χέρια τους μόνοι τους.

Επέστρεψαν αλλά τους είπαν ότι δεν μπορούν να πιουν νερό γιατί έχουν λιώσει οι σωλήνες και τους έδιναν μπουκάλια στην πλατεία και πριν από δύο ώρες μου έστειλε ο αδερφός μου ένα μήνυμα ότι ξαναγύρισε η φωτιά από τον πάνω δρόμο από το βενζινάδικο. Είδα σε κάτι αναρτήσεις των Ροβιών ότι υπάρχει κίνδυνος να πάρει φωτιά το βενζινάδικο και πάλι ο ελαιώνας είναι πάνω από το βενζινάδικο.

Λένε όλοι ότι τα λεφτά που έδωσαν για δασοπροστασία είναι ελάχιστα. Δεν υπάρχουν πυροσβέστες ούτε εναέρια μέσα ούτε τίποτα. Δεν βλέπεις που καίγεται όλη η Ελλάδα; Πού να πρωτοπάνε; Λένε πάντως ότι δεν τους έστειλαν όταν ζήτησαν γιατί όλα τα αεροπλάνα ήταν στην Βαρυμπόμπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ