Οι τελευταίες μέρες ήταν για πολλούς από εμάς ένα σκληρό μάθημα. Οι καταστροφικές πυρκαγιές που «έσβησαν» χιλιάδες στρέμματα πρασίνου, σε διάφορα σημεία της χώρας με την Εύβοια να μετρά την μεγαλύτερη καταστροφή, μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες για να προστατέψουμε το περιβάλλον. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, ειναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε αναδάσωση. Ο συνιδρυτής του We4All, Γιάννης Ηλιόπουλος εξηγεί στο okmag.gr όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τις δεντροφυτεύσεις καθώς και τι ρόλο έπαιξε η κλιματική αλλαγή για τις φωτιές που σάρωσαν τη χώρα.

Φταίει για όλα η κλιματική αλλαγή;

Σε κάποιο βαθμό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, γιατί δεν έχει ξανακάνει τόση ζέστη στην Αθήνα και στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό κάνει το περιβάλλον πιο ξηρό και άρα πιο εύφλεκτο αλλά στον μεγαλύτερο βαθμό οφείλεται σε εμπρησμούς. Δεν ξέρουμε τον λόγο για τον οποίο έγιναν αλλά ξέρουμε ότι έγιναν γιατί εντοπίστηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί. Δεν είναι η απάντηση ότι φταίει η κλιματική αλλαγή, υπάρχουν κι άλλα συμφέροντα ή συμβαίνουν κάποια πράγματα που δεν τα γνωρίζουμε.

Υπάρχουν επίσημες καταγραφές για το ποιος είναι, μέχρι στιγμής, ο απολογισμός της καταστροφής;

Έχουν καεί πάνω από 650.000 στρέμματα δάσους. Λέγεται ότι χάσαμε το 12,5% των δασών της χώρας σε 10 μέρες.

Υπάρχει κάτι αισιόδοξο για την επόμενη μέρα; Μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση με κάποιον τρόπο;

Το αισιόδοξο είναι ότι μπροστά σε αυτή την μεγάλη καταστροφή και τον μεγάλο κίνδυνο, όλοι οι πολίτες της χώρας σαν να συσπειρώθηκαν και να έγιναν, όλοι μαζί, «ένα». Πολλοί άρχισαν να υποστηρίζουν ενεργά οργανισμούς που βοηθάνε γενικά την κοινωνία και εμάς, σαν We4All που βοηθάμε το περιβάλλον. Είχαμε τεράστια ανταπόκριση του κόσμου αυτές τις μέρες -και εταιριών- το οποίο σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε τεράστιο έργο τον χρόνο και τα χρόνια που ακολουθούν. Ο στόχος μας είναι να φυτέψουμε πάνω από 2.000.000 δέντρα στα επόμενα τρία χρόνια στην Ελλάδα.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα του We4All;

Ξεκίνησε από τον ξάδερφό μου, Αντώνη Μπογδάνο και εμένα, τον Ιούλιο του 2018, μετά τις καταστροφικές φωτιές στο Μάτι. Η ιδέα μας γεννήθηκε επειδή ξεχείλισε το ποτήρι και δεν βλέπαμε κάποιον ενεργά να κάνει αναδασώσεις και να βοηθάει το περιβάλλον οπότε είπαμε να το κάνουμε εμείς. Δεν είχαμε κάποια ιδιαίτερη σχέση με το αντικείμενο αλλά είμαστε άνθρωποι που μαθαίνουμε γρήγορα και που ξέρουμε να αναπτύσσουμε ιδέες. Οπότε ξεκινώντας το 2018, αρχίσαμε από τις περιοχές στο Μάτι -τον Μαραθώνα και τη Ραφήνα- και φυτεύαμε δέντρα, σε συνεργασία με τους Δήμους πάντα. Μεγαλώσαμε και αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε με εταιρίες, δημιουργήσαμε την περιβαλλοντική συμμαχία της We4All από εταιρίες που υποστήριζαν το έργο μας και μαζί με τη βοήθεια του κόσμου και την συμβολή κάποιων influencer, έχουμε φτάσει σήμερα να έχουμε φυτέψει πάνω από 50.000 δέντρα και έχουμε συνεργαστεί με περίπου 25 Δήμους σε όλη την Ελλάδα. Το δεύτερο πράγμα που κάνουμε είναι η εκπαίδευση παιδιών, σε νήπια και δημοτικά σχολεία, για περιβαλλοντικά θέματα. Το κάνουμε βιωματικά και φυτεύουμε μαζί με τα παιδιά δέντρα στα σχολεία τους ώστε να επενδύσουμε και στο μέλλον.

Σας καλεί κάποιος φορέας ή πηγαίνετε όπου εσείς θεωρείτε σημαντικό να γίνουν δεντροφυτεύσεις;

Δεν μας καλεί κάποιος, εμείς χτυπάμε την πόρτα στους αρμόδιους φορείς και τους ζητάμε άδειες για να δεντροφυτεύσουμε εκτάσεις οι οποίες είναι δημόσιες. Η ελληνική γραφειοκρατία μας καθυστέρησε πάρα πολύ το έργο, στην αρχή ιδιαίτερα, αλλά όσο γινόμασταν πιο γνωστοί και οι φορείς βλέπανε τη δουλειά μας γινόταν όλο και πιο εύκολο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μια δεντροφύτευση πρέπει να έχει μαι συγκεκριμένη άδεια, να έχει μια μελέτη από κάποιον ειδικό. Δεν πας μόνος σου και φυτεύεις δέντρα κάπου.

Θα πρέπει να έχει κάποια συγκεκριμένη τεχνογνωσία; Γιατί πρόσφατα είδαμε να γίνεται viral μια φωτογραφία με δύο νεαρούς που φύτεψαν ένα δέντρο στα καμένα στην Αρχαία Ολυμπία και ακολούθησε μεγάλη συζήτηση σχετικά με πόσο ήταν σωστό ή λάθος.

Ασφαλώς, μια δεντροφύτευση επεμβαίνει σε ένα οικοσύστημα οπότε πρέπει κάποιος να γνωρίζει τι κάνει. Να έχεις κάποιον γεωπόνο ή κάποιον, τέλος πάντων, που γνωρίζει από δεντροφυτεύσεις. Εμείς έχουμε στην ομάδα μας επιστημονικό προσωπικό και επιλέγουμε εκτάσεις οι οποίες δεν έχουν δέντρα. Εκτάσεις οι οποίες έχουν καεί δύο ή τρεις φορές και εκεί δεν θα φυτρώσουν δέντρα από μόνα τους. Στις εκτάσεις που κάηκαν πρόσφατα, επειδή δεν έχουν ξανακαεί οι περισσότερες από αυτές, θα αναγεννηθεί η φύση από μόνη της. Θα δεις ότι σε λίγους μήνες θα έχουν ξεπεταχτεί βλαστοί. Σε ένα-δύο χρόνια θα έχουν αρχίσει να φυτρώνουν ξανά τα δέντρα. Πεύκα θα φυτρώσουν εκεί πέρα, γιατί πεύκα υπήρχαν. Αυτή τη στιγμή όμως δεν θα ήταν σωστό να πάμε και να επέμβουμε στις καμένες εκτάσεις.

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει και για το αν θα πρέπει να παραμείνουν τα πεύκα σε τέτοιες περιοχές καθώς είναι ιδιαίτερα εύφλεκτα.

Τα πεύκα παίρνουν φωτιά πιο εύκολα, αυτό είναι αλήθεια, αλλά αυτή τη στιγμή είναι αυτά που βγάζει η γη από μόνη της, η φύση. Οπότε δεν ξέρω κατά πόσο θα ήταν καλό να επέμβουμε στη φύση. Το ότι θα πρέπει να προστατεύουμε τα δάση μας και να τα καθαρίζουμε από τις πευκοβελόνες, αυτό είναι κάτι άλλο, το οποίο είναι απαραίτητο. Εμείς όταν φυτεύουμε, δεν φυτεύουμε πεύκα αλλά στη φύση, σε τόσες χιλιάδες στρέμματα, δεν μπορείς να της «πεις» να μη φυτρώσει πεύκα.

Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει και να ενισχύσει το έργο του We4All;

Μπορεί σίγουρα να συμμετέχει στις δράσεις αναδάσωσης και δεντροφύτευσης που κάνουμε. Ξεκινάμε από τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη και ενημερώνουμε μέσα από τα social media μας και το newsletter μας και θα μπορούν να έρχονται όποτε θέλουν. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι και τον Απρίλιο περίπου και μετά θα κάνουμε μια παύση μέχρι τον επόμενο χρόνο γιατί έχουν τη σεζόν τους οι δεντροφυτεύσεις -δεν κάνεις το καλοκαίρι. Επίσης, μπορεί κάποιος, αν θέλει, να μας υποστηρίξει μπαίνοντας στο site και κάνοντας μια δωρεά ή αγοράζοντας ένα από τα προϊόντα μας ή γνωστοποιώντας την παρουσία μας, τη σελίδα μας και τα μηνύματά μας στο δικό του κοινό στα social media του.

Για το επόμενο διάστημα, τι πλάνο υπάρχει για τις δεντροφυτεύσεις;

Ξεκινάμε από τέλη Σεπτέμβρη και πιστεύω κάθε εβδομάδα θα κάνουμε δεντροφυτεύσεις. Ο στόχος μας αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δέντρα για φέτος οπότε έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε. Θα κάνουμε το καλύτερο που περνάει από το χέρι μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ