Με την ίδια ποινή, όπως και στον πρώτο βαθμό, φεύγουν από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο οι δύο νεαροί καταδικασθέντες για τον μαρτυρικό θάνατο της Ελένης Τοπαλουδη. Δεν τους αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα με την ανακοπινωση της απόφασης.

Συγκεκριμένα, όπως ορίστηκε από το δικαστήριο οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ισόβια και 15 έτη κάθειρξης για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και του ομαδικού βιασμού της νεαρής φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, το Νοέμβριο του 2018 στη Ρόδο.

Κανένα ελαφρυντικό για τους δράστες

Το δικαστήριο ομόφωνα δεν αναγνώρισε στον 26χρονο Ροδίτη και τον 24χρονο συγκατηγορούμενό του αλβανικής καταγωγής κανένα ελαφρυντικό (όπως άλλωστε και ο πρώτος βαθμός) κάνοντας δεκτή την σχετική εισαγγελική πρόταση. Η απόφαση του Εφετείου είναι ακριβώς ίδια, δηλαδή, όπως και του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου που είχε δικάσει την υπόθεση, τον Μάιο του 2020.

Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων ζήτησε κατά περίπτωση την αναγνώριση των ελαφρυντικών του πρότερου σύννομου βίου, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς, της μετεφηβικής ηλικίας, της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη και της παραβίασης της εύλογης διάρκειας της δίκης. Παράλληλα, ζήτησε την εφαρμογή του 113 ΠΚ για τους νεαρούς ενήλικες δράστες. Η πολιτική αγωγή αποχώρησε από την αίθουσα υποστηρίζοντας πως η αγόρευση της υπεράσπισης εκφεύγει των ελαφρυντικών και επαναλαμβάνει ζητήματα ουσίας.

Η εισαγγελέας τόνισε πως αν και κατηγορούμενοι πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια για το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας εντούτοις τα ειδικά χαρακτηριστικά της πράξης τους αλλά και η απαξίωση της έννομης τάξης που έχουν επιδείξει δεν συνάδει με μετεφηβική ανωριμότητα. Κατά την εισαγγελική λειτουργό το διπλό έγκλημα σε βάρος της Ελένης Τοπαλούδη ήταν «συνειδητή επιλογή στο πλαίσιι εγκληματικού σχεδίου», οποία «έλαβε χώρα για να ικανοποιηθεί με αρρωστημένο τρόπο η γενετήσια ορμή τους και να συγκαλυφθεί η εγκληματική τους πράξη».

Καταπέλτης η εισαγγελέας

Η Εισαγγελέας ανέλυσε έναν προς έναν τους λόγους που δεν πρέπει να αναγνωριστεί καμία ελαφρυντική περίσταση στους δύο νεαρούς τονίζοντας πως δεν προέκυψε ότι υπήρξε μεταμέλεια και ψυχική συντριβή για την πράξη. «Υπήρξε μια προσχηματική συγγνώμη για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του συγκεκριμένου ελαφρυντικού» εξήγησε η εισαγγελέας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ