Από το Νοέμβριο τα στατιστικά στοιχεία στην Ιαπωνία είναι εντυπωσιακά. Ενώ στην κορύφωση του πέμπτου κύματος της πανδημίας η χώρα του ανατέλοντος ηλίου είχε φτάσει τα 26.000 κρούσματα την ημέρα, από τις αρχές αυτού του μήνα οι ημερήσιες μολύνσεις μειώθηκαν εντυπωσιακά, με αποτέλεσμα την Παρασκευή που μας πέρασε στην χώρα να μην καταγραφεί ούτε ένας θάνατος, ενώ τα κρούσματα κορονοϊού ήταν κάτω από 200.

Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόστηκαν από την αρχή του πέμπτου κύματος της πανδημίας και σήμερα, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Γενετικής της Ιαπωνίας καταδεικνύεται πως η άκρως μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα κατάφερε να οδηγηθεί οδηγήθηκε σε «φυσική εξάλειψη».

Έρευνα του Ιάπωνα καθηγητή Ιτούρο Ίνουε, αποδεικνύει πως αν και αναμενόταν πως η μετάλλαξη Δέλτα θα είχε μεγαλύτερη γενετική ποικιλία από την αρχική μετάλλαξη Άλφα, τελικά συγκέντρωσε έναν μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη nsp14 του ιού SARS-COV-2, μια πρωτείνη που «διορθώνει» λάθη κατά την αντιγραφή του, επιβραδίνοντας τελικά τη διαδικασία της αντιγραφής, οδηγώντας σε ένα είδος αυτοκαταστροφής του ιού.

Πέρα πάντως από τη συγκεκριμένη έρευνα του επιστήμονα Ίνουε, σημαντικό ρόλο πιθανώς έχει και το γεγονός πως ο πληθυσμός της Ιαπωνίας είναι εμβολιασμένος σε ποσοστό μεγαλύτερο του 76%, ενώ η κουλτούρα της μάσκας για προστασία από τους ιούς προϋπάρχει στους κατοίκους από την επέλαση της πανδημίας της COVID. Ο Ίνουε, πάντως, επιμένει πως παρά τα μέτρα, την υψηλή εμβολιασική κάλυψη και την πειθαρχία στη χρήση μάσκας, η μετάλλαξη Δέλτα ήταν ιδιαίτερα μεταδοτική μέχρι που ο ιός οδηγήθηκε στην «αυτοκαταστροφή». Όπως είπε μιλώντας στην εφημερίδα «The Japan Times». «Η μετάλλαξη Δέλτα επικράτησε και στην Ιαπωνία. Αλλά ενώ οι μεταλλάξεις σωρεύονταν, αυτό που πιστεύουμε είναι πως ο ιός έφτασε σε σημείο να μη μπορεί να φτιάξει πλέον αντίγραφα του εαυτού του. Με δεδομένο πως κρούσματα έπεσαν, καταλήξαμε πως κάποια στιγμή, στη διάρκεια των μεταλλάξεων, ο κορονοϊός οδηγήθηκε σε «φυσική εξάλειψη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ