Η χρονιά που φεύγει θα είναι μια μελανή σελίδα στην παγκόσμια ιστορία. Εμπόλεμες ζώνες, φωτιές, φυσικές καταστροφές, γυναικοκτονιές και στο βάθος μια πανδημία. Όλα αυτά έκαναν τη φράση «how to heal» να είναι αυτή με τις περισσότερες αναζητήσεις για το 2021. Άνθρωποι από όλο τον πλανήτη αναζήτησαν λύση σε όσα τους βασάνιζαν «χτυπώντας» στη μηχανή αναζήτησης της Google «πώς να ανακάμψω». Ίσως να είστε κι εσείς μια από αυτές τις αναζητήσεις του 2021. Ίσως να είναι σε αυτές η Μπέλα Χαντίντ και η Ναόμι Οζάκα.

«Προς όσους αγωνίζεστε, να θυμάστε αυτό. Κάποιες φορές ό,τι χρειάζεσαι να ακούσεις, είναι πως δεν είσαι μόνος», είχε γράψει η Μπέλα Χαντίντ. Μοιράστηκε με τους 47 εκατομμύρια διαδικτυακούς της φίλους μια σειρά από φωτογραφίες που δείχνουν την κακή ψυχική κατάσταση στην οποία βρέθηκε τονίζοντας μάλιστα πως «τα social media δεν είναι αληθινά». Το 25χρονο μοντέλο, ένα από τα πιο επιτυχημένα μοντέλα σε παγκόσμιο επίπεδο, έφερε τη συζήτηση για την ψυχική υγεία ξανά στο προσκήνιο.

Κάτι που είχε κάνει λίγους μήνες νωρίτερα και η κορυφαία τενίστρια Ναόμι Οζάκα. «Δεν θα είμαι παρούσα σε συνεντεύξεις Τύπου στο Ρολάν Γκαρός. Πάντα αισθανόμουν ότι ο κόσμος δεν έδινε την απαιτούμενη σημασία στο θέμα της ψυχικής υγείας των αθλητών… Καθόμαστε υποχρεωτικά σε μία καρέκλα και απαντάμε σε ερωτήσεις που έχουμε ακούσει τόσες φορές ή απορίες που φέρνουν αμφιβολίες στο μυαλό μας. Δεν θέλω να εκθέσω πάλι τον εαυτό μου σε κόσμο που με αμφισβητεί», έγραψε η 23χρονη αθλήτρια στο Twitter της.

Το γεγονός ότι πρόκειται για δύο αναγνωρίσιμες γυναίκες έχει σημασία γιατί βοηθάει να σβηστεί το κοινωνικό στίγμα. Οι ψυχικές νόσοι φωλιάζουν στην καθημερινότητα διάσημων αλλά και καθημερινών ανθρώπων. Το να τους δίνουμε «φωνή» συμβάλει στο να πιστέψουν ότι όντως δεν είναι μόνο και ακόμα πιο σημαντικό ό,τι όλο αυτό που βιώνουν θα γιατρευτεί. Η «ορατότητα» είναι το πρώτο βήμα σε μια χρονοβόρα -και μερικές φορές επίπονη- διαδικασία επούλωσης κάθε τραύματος. Πλέον, ολοένα και περισσότεροι διάσημοι μιλούν για τη δική τους μάχη για την ψυχική υγεία τους βοηθώντας πολλούς ανθρώπους να νιώσουν ότι δεν είναι «μόνοι».

Μέσα στη χρονιά που πέρασε η ψυχική υγεία μπήκε στις καθημερινές μας συζητήσεις. Η πανδημία συνέβαλε σε αυτό αφού γιγάντωσε τα όποια προβλήματα υπήρχαν και πολλές φορές έμεναν καμουφλαρισμένα ή κάτω από το χαλάκι.

Η Ιατρική Εταιρία Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου σκιαγράφησε σε μια ψηφιακή ημερίδα τις επιπτώσεις που είχε η πανδημία στην ψυχική μας υγεία:

  • Μοναξιά
  • Αϋπνίες
  • Επαγγελματική εξουθένωση
  • Κρίσεις άγχους και πανικού
  • Καταθλιψη
  • Αύξηση αυτοκτονικών περιστατικών

Κάπως έτσι, η χρονιά κλείνει με αυτό τον απολογισμό. Η Google το έκανε γνωστό μέσα από το καθιερωμένο βίντεό της για τις αναζητήσεις κάθε χρονιάς. Φέτος, αυτό που χρειαζόμασταν περισσότερο ήταν να βρούμε τον τρόπο για να ανακάμψουμε…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ