Εγκρίθηκε την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στην Ισπανία το νομοσχέδιο που δίνει στις εργαζόμενες γυναίκες το δικαίωμα να λάβουν αναρρωτική άδεια λόγου έντονων πόνων περιόδου.

«Είναι μια ιστορική ημέρα» έγραψε στο Twitter η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, μέλος του κόμματος τις ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos συμμάχου των Σοσιαλιστών στην κυβέρνηση.

Με τη θέσπιση της άδειας περιόδου η Ισπανία γίνεται και επίσημα η πρώτη χώρα στην Ευρώπη στην οποία εγκρίθηκε ένας τέτοιος νόμος. Συγκεκριμένα οι γυναίκες θα έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν σπίτι για όσο διαρκούν οι πόνοι περιόδου ενώ το εκτιμώμενο κόστος θα καλυφθεί από το κράτος.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι απαιτείται γνωμάτευση γιατρού για να δοθεί μια τέτοια άδεια από την εργασία. Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ισότητας της Ισπανίας Ιρένε Μοντέρο τόνισε: «Θεσπίζουμε ένα νόμο που θα διασφαλίσει ότι οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν καλύτερα».

Ο νόμος που εγκρίθηκε σήμερα προβλέπει επίσης την ενίσχυση της σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία, καθώς και τη δωρεάν διανομή αντισυλληπτικών μέσων ή προϊόντων υγιεινής περιόδου στα λύκεια.

Πληροφορίες: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ