Συνελήφθη το απόγευμα της Δευτέρας ο άνδρας που εμφανίστηκε σε βίντεο να κλωτσά μια γάτα σε ψαροταβέρνα στην Αιδηψό και να την πετά στη θάλασσα. Την είδηση έκανε γνωστή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. 

Υπενθυμίζεται ότι ο βασανισμός ζώου αποτελεί κακούργημα και επιφέρει πρόστιμο έως και 50.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης έως 10 έτη.

Ο διακεκριμένος ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας μίλησε στο okmag.gr για την υπόθεση με τον θαμώνα της ταβέρνας: «Ο άνθρωπος αυτός όπως αποδεικνύεται καταζητείται και είναι μπλεγμένος με ναρκωτικά. Η αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας περιλαμβάνει και βασανισμούς ζώων».

Και ο Δημήτρης Σούρας συνεχίζει: «Αυτός ο εν δυνάμει κακός δολοφόνος, ο ήρωας του κακού, είναι ένα άτομο που εκτός από ανθρώπους θα βασανίσει και ζώα. Είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα της διαταραχής. Είναι ένας άνθρωπος έτοιμος για όλα. Η συμπεριφορά του αυτή δείχνει πως πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει διαμορφώσει μια μοχθηρία, μια κακία, μια βιαιότητα χωρίς συναίσθημα και ενοχές. Και αυτό φάνηκε από τον τρόπο με τον οποίο κλώτσησε το γατάκι στη θάλασσα. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα με τον ίδιο, λίγα δευτερόλεπτα πριν από το συμβάν να ταΐζει το ζώο με ψάρια προσπαθώντας να το ξεγελάσει. Αυτό είναι ένα σύμπτωμα μιας ιδιαίτερης διαταραχής στην προσωπικότητα που λέγεται αντικοινωνική ή ψυχοπαθητική. Η έκφανσή της η τελική είναι όλα αυτά που βλέπουμε στην τηλεόραση και διαβάζουμε στις εφημερίδες σήμερα. Όλα αυτά τα γεγονότα, όπως η επίθεση με το βιτριόλι, ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος, οι δολοφόνοι της Ελένης Τοπαλούδη. Είναι κομμάτι μας τέτοιας προσωπικότητας που δεν έχει εκδηλωθεί ακόμη».

Πόσο σημαντικό είναι που ήρθε αυτή η υπόθεση στο φως μέσα από τα social media, ώστε να παραδειγματιστούν κι άλλοι; «Εάν υπάρξει μια πραγματική τιμωρία, σίγουρα. Για μένα η τιμωρία πρέπει να είναι οικονομική, γιατί μόνο έτσι καταλαβαίνει κάποιος αυτή τη στιγμή το σφάλμα του ως επί το πλείστον. Ίσως να υπάρξει και άλλη τιμωρία αλλά για αυτό θα αποφανθεί η δικαιοσύνη, δεν είναι άλλωστε και δικός μου λογαριασμός. Εάν ωστόσο υπάρξει μια παραδειγματική τιμωρία, τότε πιστεύω πως θα έχουμε μπει σε μια ιδιαίτερη διαδικασία ώστε να προσέξουν και οι άλλοι. Και πρέπει να προσέξουν γιατί τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά. Έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα πλέον. Παραδείγματα που δείχνουν πως αυτοί οι άνθρωποι είναι δίπλα μας, ζούνε δίπλα μας, είναι στη γειτονιά μας, μπορεί να είναι συγγενείς, φίλοι μας. Θέλει πολλή προσοχή και είναι πολύ καλό που το θίγουν όλοι το συγκεκριμένο θέμα…».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ