Ο 72χρονος σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ καλείται να πληρώσει το αστρονομικό ποσό των 640 εκατομμυρίων ευρώ 554 εκατομμύρια λίρες) στην 47χρονη πριγκίπισσα Χάγια. Το διαζύγιο αυτό, που θεωρείται το ακριβότερο στα χρονικά για τη Βρετανία, δίνει τέλος σε μια σκληρή και πολυετή δικαστική διαμάχη.

Όλα ξεκίνησαν όταν η πριγκίπισσα έφυγε από τη Βρετανία τον Απρίλιο του 2019 με δύο από τα παιδιά τους, την 14χρονη Αλ Τζαλίλα και τον 9χρονο Ζάγιεντ. Φοβόταν για την ασφάλειά της αφού είχε ξεκινήσει σχέση με τον έναν από τους σωματοφύλακές της και είχε ζητήσει διαζύγιο από τον σεΐχη του Ντουμπάι.

Η πριγκίπισσα Χάγια σε επίσημη εκδήλωση με τον πρίγκιπα Κάρολο και την δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα στο Λονδίνο, το 2018. (Mega)

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα πρέπει να καταβάλει εφάπαξ το 1/2 του συνολικού ποσού που επιδικάστηκε στην έκτη σύζυγό του, την πριγκίπισσα Χάγια της Ιορδανίας. Το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να το δώσει στα δύο παιδιά τους για την κάλυψη της διατροφής τους, της μόρφωσης και το κόστος για την ασφάλειά τους. Τα δύο παιδιά, σύμφωνα με τον δικαστή, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο για τρομοκρατία και απαγωγή και μάλιστα όχι από εξωτερικούς παράγοντες αλλά από τον ίδιο τον σεΐχη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πριγκίπισσα Χάγια δεν ζητά την αποζημίωση για τον εαυτό της αλλά για να εξασφαλίσει την ασφάλειά της και για να αποζημιωθεί για την περιουσία που έχασε μετά το τέλος του γάμου της.

Η πριγκίπισσα Χάγια φτάνει στο δικαστήριο τον Φεβρουάριο του 2020 συνοδευόμενη από τη δικηγόρο της. (Zuma)

Ο 72χρονος Μοχάμεντ είχε ως αίτημα την επιστροφή των παιδιών τους στο Ντουμπάι. Σύμφωνα με το δικαστήριο, είχε δώσει εντολή για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της συζύγου του και των δύο Βρετανών δικηγόρων της αλλά από το μεγάλου όγκου υλικό που εκλάπη δεν προκύπτει κάτι που να σχετίζεται με το διαζύγιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ